Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AVRUPA KONSEYİ Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi felsefesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AVRUPA KONSEYİ Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi felsefesi"— Sunum transkripti:

1 AVRUPA KONSEYİ Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi felsefesi

2 Topluluk & Konsey Mevzuatının Benimsenmesi
Siyasi Kriterler Demokrasi Hukukun Üstünlüğü İnsan Hakları Ekonomik Kriterler İşleyen Pazar Ekonomisi Topluluk & Konsey Mevzuatının Benimsenmesi AVRUPA BİRLİĞİ VE AVRUPA KONSEYİ Roma ve Amsterdam Çevre & Ekonomi Maastricht Bölgesel Siyasi ÇEVRE KORUMA-KULLANMA DENGESİ

3 KURULUŞ Avrupa Konseyi 5 Mayıs 1949’da on kurucu ülke tarafından (İngiltere, Fransa, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, İsveç, Norveç, Danimarka, İtalya ve İrlanda) kurulmuştur. Ağustos 1949’da Türkiye ve Yunanistan Konseye dahil olmuştur. Resmi Katılım 13 Nisan 1950 Türkiye kurucu üye değildir.

4 AMACI İnsan hakları, çoğulcu demokrasiyi ve hukuk düzenini korumak,
Farklı kültürlerin ortak değerleri üzerinde Avrupa Kimliği(pan european) bilincini geliştirmek,

5 Üye ülkelerin sosyal ve yasal uygulamalarını kıta
genelinde uyumlaştıracak anlaşmalar geliştirmek, Avrupa Toplumlarının karşılaştığı sorunlara (azınlıklar, ırkçılık,hoşgörüsüzlük, çevre korunması, AIDS, uyuşturucu vb.) çözüm üretmek,

6 1989 dan bu yana; Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine ekonomik reformlarla birlikte politik, hukuki ve anayasal reformlarda yardımcı olmak ve desteklemekte, İnsan hakları, yerelde demokrasi, eğitim, kültür ve çevre gibi konularda know-how sağlamaktadır.

7 Avrupa Konseyi, savunma dışında Avrupa toplumlarının karşılaştıkları tüm büyük sorunlarla ilgilidir.
Konseyin çalışma programı; insan hakları, medya hukuki işbirliği, sosyal ve ekonomik sorunlar, sağlık, eğitim, kültür, tarihi ve kültürel miras, spor , gençlik, yerel ve bölgesel idareler ve çevre gibi alanları kapsar.

8 Konsey’in Parlamenterler Meclisi tarafından beş yıl için seçilen bir genel sekreteri vardır.
Konsey’in resmi dilleri Fransızca ve İngilizce’dir. Konsey’in bayrağı, 1955 de kabul edilmiştir. Mavi zemin üzerinde bir daire oluşturan altın rengi 12 değişmeyen ve mükemmelliği temsil eden yıldızlardan oluşmaktadır . Aynı bayrak 1986 da Avrupa Topluluğunca benimsenmiştir. Süreç içinde Avrupa Birliğinin de bayrağı olarak kabul edilmiştir.

9 Avrupa Konseyi bayrak ve logosu

10 Kongre iki odadan (chamber) oluşmaktadır.
Yerel oda: Yerel yönetimlerin temsilcilerinin (Belediye başkanı ve belediye meclisi üyeleri) katıldığı odadır. Bölgeler odası: Bölgesel yönetimlerin temsilcilerinin (İl genel meclisi üyeleri) katıldığı odadır.

11 Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongre Başkanı-Yavuz Mildon
Kongre Bölgeler Odası başkanlığı Kongre Başkanı

12 Kongre, Avrupa’nın bölgelerinin ve belediyelerinin sesidir, Yerel ve bölgesel seçilmiş temsilcilerin, sorunlarını tartıştıkları, deneyimlerini paylaştıkları ve görüşlerini hükümetlere ifade ettikleri bir forumdur, Yerel ve bölgesel politikanın tüm yönleri ile ilgili olarak Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ve Parlamenter Meclisi’ne danışmanlık yapar,

13 AVRUPA KONSEYİ-AVRUPA BİRLİĞİ KARŞILAŞTIRMASI
AVRUPA KONSEYİ (Council of Europe) AVRUPA BİRLİĞİ (European Union) 1 ……….. Avrupa Birliği Konseyi (Avrupa Birliği Zirvesi) Council of the European Union- European Council 2 Bakanlar Komitesi (Committee of Ministers) Bakanlar Konseyi (Council of Ministers) 3 ………… Komisyon-Avrupa Komisyonu (The Commission- European Commission 4 Parlamenter Meclisi (Parliamentary Assembly) Avrupa Parlamentosu (The European Parliament) 5 Avrupa Konseyi, Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (YBYK) (the Congress of Local and Regional Authorities of Council of Europe-CLRAE) Bölgeler Komitesi (CoR-Committee of the Regions) 6 Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (European Court of Human Rights) Avrupa Toplulukları Adalet Divanı (Court of Justice)

14 AVRUPA KONSEYİ ORGANLARI
BAKANLAR KOMİTESİ PARLAMENTERLER MECLİSİ AVRUPA YEREL VE BÖLGESEL YÖNETİMLER KONGRESİ

15 800px-Europe_location_EU.png

16

17 Üyeler ve gözlemci ülkeler
Üyeler; 47 ülke Gözlemci ÜlkelerObservers 5 gözlemci ülke: Vatikan/the Holy See,ABD/ the United States, Kanada/Canada, Japonya/Japan, Meksika/Mexico.

18 Avrupa Konseyi, Yerel ve Bölgesel seviyede sürekli demokrasinin hayati önemini vurgulamasıyla tanınmıştır. Demokrasinin, sadece kişiye ait, ferdi bir kullanım değil, ülkenin bütününde varlığının hissedilmesinin, çok daha büyük bir özgürlük olduğu savunulmaktadır. Buna göre, demokrasinin çalıştırıldığı ilk basamak olarak yerel yönetimler, Avrupa’nın bütününde kasaba ve köylerinde, merkez ve yerel bölgeler ile sınırlarda oluşturulmalıdır. Bu özellikleriyle Avrupa Konseyi, Avrupa Birliğinin demokrasi okuludur.

19 Yerel birimlerin daha iyi temsil edilmesini gündemine alan Kongrenin temel hedefleri;
Yerel birimlerin, Konsey'in yerel yönetimlerle ilgili çalışmalarına daha etkin katılımının sağlanması, Avrupa ülkelerinde özerk idari veya siyasi yerel ve bölgesel yönetim yapılarının oluşturulması, Bütün Avrupa'da belediyeler ve bölge yönetimleri arasında işbirliğinin özendirilmesi ve desteklenmesidir.

20 Avrupa Konseyinin bütün üye devletlerinde, özellikle yeni demokrasiye geçen ülkelerde, yerel ve bölgesel yönetimlerdeki etkinliği geliştirmek, Üye ve başvuruda bulunan devletlerde, yerel ve bölgesel demokrasinin gelişimini izlemek, Yerel ve bölgesel demokrasilerde, katılımın etkinliğini artırmak amacıyla kendini ifade edemeyen hemşehri girişimlerini geliştirmek, Avrupa politikasının biçimlenmesinde, yerel ve bölgesel yönetimlerin temsil ilgisini sağlamak, Sulh, hoşgörü ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak ve gelecek nesiller adına emniyete almak için bölgesel ve sınırötesi işbirliği teşvik etmek, Avrupa Bölgelerinin oluşumunu teşvik etmek Yerel ve Bölgesel seçimleri izlemek olarak belirtilmektedir.

21 Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi çalışmaları, birbirini tamamlayan 10 düzenlemeyi öne çıkarmıştır. ≥Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı: 01/09/1988 (European Charter of Local Self-Government) Avrupa Bölgesel Yönetimler Özerklik Şartı Taslağı: 2002 (European Charter of Regional Self-Government/Draft) ≥ Avrupa Yerel Topluluklar veya Yönetimler Arasında Sınırötesi İşbirliği Çerçeve Sözleşmesi: 22/12/1981 (European Outline Convention on Transfrontier Co-Operation Between Territorial Communities or Authorities) ≥ Avrupa Peyzaj Sözleşmesi: 01/03/2004 (European Landscape Convention) Ulusal Azınlıkların Korunması Çerçeve Sözleşmesi: 01/02/1998 (Framework Convention for the Protection of National Minorities) Avrupa Bölgesel ve Azınlık Dilleri Şartı: 01/03/1998 (European Charter for Regional and Minority Languages) Avrupa Kentsel Şartı: 19/03/1992 (European Urban Charter) Gençlerin Yerel ve Bölgesel Yaşama Katılımlarına İlişkin Avrupa Şartı: 19/03/1992 (European Charter on the Participation of Young People in Municipal and Regional Life) (Revised) 21/05/2003) Avrupa Dağlık Bölgeler Şartı Taslağı: 1995 (European Charter of Mountain Regions/Draft) Yabancıların Yerel Düzeyde Kamusal Hayata Katılımlarına İlişkin Sözleşme: 01/05/1997 (Convention on the Participation of Foreigners in Public Life at Local Level)

22 sürdürülebilirlik Avrupa Konseyinin gerek yerel ve bölgesel gerekse ulusal düzeyde geliştirdiği yasal düzenlemeleri; Sözleşme ve Antlaşmaları yukarıda da belirtildiği gibi, Avrupa Birliğinin Kopenhag Kriterleri bütünlüğünde getirilen düzenlemeleriyle eşdeğer gitmektedir. Aslında Avrupa Birliğine üyelikte ve sürdürülebilir ortaklıktaki göstergeler, Avrupa Konseyinin düzenlemelerine uyum ve başarılı olmayla yakından ilişkilidir. Bu nedenle de öncelikli olarak, “Avrupa Konseyi Düzenlemelerinin” idarenin ve kamu oyunun gündemine taşınması gereklidir.


"AVRUPA KONSEYİ Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi felsefesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları