9. SINIF TARİH 10-14 / 03 / 2014.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dört Halife Devri (Cumhuriyet Devri)
Advertisements

Hz.Ali Dönemi ( ).
HZ. MUHAMMED VE DÖRT HALİFE DEVRİ
AHMET NAFİZ DEMİR * * 2005 a.g.b k.g.b z.g.e a.g.b a.g.b o.l.m a.g.b
Kur’an ı Kerim’in İç Düzeni
Kazanım 3 5. Görsel ve yazılı materyallerden yararlanarak İslamiyet’in ortaya çıkışı ve yayılışını inceler Türklerin İslamiyet’i kabulleri ile birlikte.
GÜL DEVRİ-1- HZ.MUHAMMED (Sallallahu Aleyhi Vesellem)

9. SINIF TARİH DÖRT HALİFE DÖNEMİ / 03 / 2014.
İSLAMİYETİN YAYILIŞI SOSYAL B. PERFORMANS GÖREVİ
Dört Halife Devri (Cumhuriyet Devri)
EMEVİ DEVLETİNİN KURULUŞU ( )
7.  Öldürülmesi :  Mısır, Kufe ve Basralılardan oluşan isyancı bir gurup, Medine’ ye gelerek Valilerin değiştirilmesine destek olunmasını, Hz.Ali, Talha.
İSKENDERUN NURAN YILMAZ LİSESİ
HZ. ÖMER.
HZ. Muhammed ve Dört Halife Devri
Ders: Siyer Sınıf: 10.sınıf Süre: Bir ders saati
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ SİYASİ OLAYLARI
Abbasiler Dönemi.
9. SINIF TARİH EMEVİLER DÖNEMİ / 03 / 2014.
9. SINIF TARİH / 02 / 2014.
KONU:DÖRT HALİFE DÖNEMİ
TÜPRAŞ 50.YIL ANADOLU LİSESİ
Hz. Muhammed(sav)’in Hayatı
MEDİNE DÖNEMİ.
EMEVİLER DÖNEMİ ( ).
Emevîler ( ).
Hulefa-i Raşidin.
II. BAYEZİT DÖNEMİ (1481 – 1512) * Cem Sultan Olayı : Cem Sultan II. Bayezit’a karşı Memlükler’in de kışkırtmasıyla birkaç kez taht mücadelesine girişmişse.
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ
Emevi Tarihi Berat Köse.
Emevi Tarihi Berat Köse.
4 Halife Dönemi Berat Köse.
orta ÇAĞLARDA ULUSLARARASI İLİŞKİLER
FETHİN 562. YILDÖNÜMÜ. İSTANBUL’UN FETHİ TÜRK, İSLAM ve DÜNYA TARİHİ AÇISINDAN BÜYÜK ve ÖNEMLİ BİR OLAYDIR.
Mücahit AKINCA G Melih SÜLEYMAN G Yasin GEDİK G Yunus Emre KESKİN B Engin TAŞKIN B Tayyip SOYSAL G
İstanbul’un Fethi’nin Nedenleri Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü bozuyordu. Osmanlı ordusunun İstanbul Boğazı üzerinden Rumeli’ye geçişlerini engelliyorlardı.
Tarihin En Büyük 10 Devleti
EYÜP SULTAN. Medineli müslümanlardan ve hicret sırasında Hz. Peygamber'i evinde misafir eden sahâbidir... Bütün Müslümanlar Peygamber efendimizi kendi.
EMEVİLER DÖNEMİNDE DİNİ İLİMLER
PEYGAMBERİMİZ HZ.MUHAMMED (sav)’İN HAYATI BİLGİ YARIŞMASI
M Ü ŞRİKLERİN BOYKOT İLÂNI. Mekke m ü şrikleri, İslâm n û runun s ö nmesi i ç in, ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Alay, hakaret ve işkencenin her.
NİYAZİ MEMUR KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 10. SINIFLAR ARASI SİYER YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ.
TARİH PERFORMANS ÖDEVİ HAZIRLAYANLAR HAZIRLAYANLAR Veli KORUZ & Ali TÜLÜ Veli KORUZ & Ali TÜLÜ.
SON PEYGAMBER HZ. MUHAMMED. HZ. MUHAMMED’IN DOĞUMU Hz. Muhammed; 571 yılında fil yılında fil olayından gün sonra Rebiul-evvel ayının 12. günü Pazartesi.
Kuran-ı kerimin ilk ayeti 610 yılında hira sultanlığında inen Alak suresinin ilk beş ayetidir.
4 Halife Dönemi Yapan : Umut Yapan : Berat Yapan : Ozan Ders : Temel Dini Bilgiler Hoca : Ali Baykal Not : Dikkatli Dinleyin…
Hz. Muhammed.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / Anadolu’nun Türk Yurdu Oluşu
ÜNİTE 3: İPEK YOLUNDA TÜRKLER
Bu arada, Ege Denizi‘nde Midilli, Eğriboz, Limni, İmroz
İLK EMRİ ‘OKU’ OLAN BİR DİNİN MENSUPLARIYIZ
Savaşın Nedenleri 1870 yılında siyasi birliğini kuran İtalya'nın sömürge yarışında geri kalması Sanayileşmesini tamamlayan İtalya'nın ham madde ve Pazar.
Türklerin Müslüman Oluşu
Dursun Budak Eymir Kasabası İ.Ö.O
Çark-ı Sosyal Oyunu Sorular Mehmet Kuraz Öğretmenimizin katkıları ile hazırlanmıştır.
Fuat YÜKSEL İHL Meslek Dersleri Öğretmeni
Hz Ebubekir Dönemi.
İSLAM TARİHİ I.
İSLAM TARİHİ I.
TARİH 9 ARİF ÖZBEYLİ.
Hz. Osman Dönemi.
İçindekiler İslamiyet’ten Önce Arap Yarımadası Hz. Muhammed Dönemi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Hz. Ömer Dönemi.
Hz. Ali Dönemi.
Hicret Olayı.
İSLAM TARİHİ I.
Kazanım SB İslamiyet’in ortaya çıkışını ve beraberinde getirdiği değişimleri yorumlar.
Sunum transkripti:

9. SINIF TARİH 10-14 / 03 / 2014

3.Hz.Osman Dönemi (644-656) *Hz. Ömer’in vefatı ile altı kişilik bir Şura tarafından seçilmiştir.En uzun hilafet dönemidir. *İran’ın fethi tamamlanmış, Trablusgarp ve Tunus fethedilmiştir.Kafkaslara giren İslam orduları Hazarlara yenilerek Kafkasların güneyine çekilmiştir. *Şam’da ilk kez donanma kurulmuş, Kıbrıs bu donanmanın seferleri sonucunda vergiye bağlanmış, Rodos fethedilmiştir.

Kur’an-ı Kerim’in Çoğaltılması Dört Halife Döneminde sınırların genişlemesine paralel olarak değişik uluslar İslamiyeti benimsemişti.Farklı dil ve şiveleri kullanan toplumlarda Kur’an-ı Kerim’in değişik okuma şekilleri ortaya çıktı.Bu durumu önlemek amacıyla Hz. Osman döneminde bir heyet kurularak Kur’an çoğaltılarak değişik yerlere gönderilmiştir. (651). İlk iç karışıklıklar bu dönemde ortaya çıkmıştır.

İç Karışıklıkların Başlaması Hz. Osman döneminde; -Önemli görevlere Emevi ailesinden kişilerin getirilmesi -Yahudi asıllı Abdullah b. Sebe’nin ve İslamiyeti kabul etmiş gibi görünüp, gerçekte  benimsemeyen  (münafık) kişilerin çalışmaları -Ganimet gelirlerinin azalması ve orduda memnuniyetsizlikler isyanları başlatmıştır. Hz. Osman döneminde yaşanan bu olaylar sonucunda; -İslam dünyasında ilk defa anarşi faaliyetleri başlamıştır. -İslam dünyasında başlayan görüş ayrılıkları; karışıklıklara ve fetihlerin durmasına neden olmuştur.  

4.Hz. Ali Dönemi (656-661) *Hz. Ali’nin halife seçilmesinden kısa bir süre sonra, Hz. Osman’ın katillerinin bulunmasında yavaş davranıldığını ileri süren Hz. Muaviye ve Hz. Aişe, Hz. Ali’nin halifeliğini tanımadılar. Bu nedenle Hz. Aişe’nin önderliğindeki Mekke grubu ile Hz. Ali grubu arasında Cemel Savaşı yapılmıştır (656).Müslümanlar arasında yapılan bu ilk savaşı Hz. Ali kazanmış ve İslam dünyasında herhangi bir ayrılık olmamıştır.Merkez Kûfe’ye taşınmıştır. *Hz. Muaviye’nin başını çektiği Şam grubu ile Hz. Ali arasında Sıffin Savaşı yapılmıştır (657).Hz. Ali galip gelmek üzereyken Hz. Muaviye taraftarlarının mızrakların ucuna Kur’an yaprakları takması savaşın durmasına ve Hakem Olayı’na neden olmuştur. -Hz. Muaviye-Amr bin As’ı -Hz. Ali-Ebu Musa el-Eşari’yi hakem seçmiştir.

Hakem Olayı İslam dünyasındaki ilk siyasi ayrılıklara neden olmuştur Hakem Olayı İslam dünyasındaki ilk siyasi ayrılıklara neden olmuştur.Müslümanlar 3 gruba bölünmüştür: -Hz. Ali taraftarları -Hz. Muaviye taraftarları -Hariciler Hariciler Hz. Ali, Hz. Muaviye ve Amr bin As’ı öldürmeye karar vermişler .Hariciler; sadece 661’de Hz. Ali’yi şehit etmişlerdir.Hz. Ali’nin şehit edilmesinden sonra Hz. Hasan halife seçilmiş, ancak Muaviye’nin halifelikteki ısrarı üzerine Hz. Hasan bazı şartlarla (yaşadığı sürece Muaviye halife olarak kalacak, ondan sonra Hz. Ali’nin küçük oğlu Hz. Hüseyin halife olacaktı)  halifeliği Hz. Muaviye’ye bırakmıştır.