Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İstanbul’un Fethi’nin Nedenleri Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü bozuyordu. Osmanlı ordusunun İstanbul Boğazı üzerinden Rumeli’ye geçişlerini engelliyorlardı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İstanbul’un Fethi’nin Nedenleri Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü bozuyordu. Osmanlı ordusunun İstanbul Boğazı üzerinden Rumeli’ye geçişlerini engelliyorlardı."— Sunum transkripti:

1

2 İstanbul’un Fethi’nin Nedenleri Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü bozuyordu. Osmanlı ordusunun İstanbul Boğazı üzerinden Rumeli’ye geçişlerini engelliyorlardı. KARŞIKLIK ÇIKARIYORDU. Bizanslılar, Osmanlı ordusunun İstanbul Boğazı üzerinden Rumeli’ye geçişlerini engelliyorlardı. İstanbul, Asya’yı Avrupa’ya bağlayan kara ve deniz ticaret yolları üzerinde bulunuyordu.

3 İstanbul’un Fetih İçin Türklerin Yaptığı Hazırlıklar 1.Anadolu Hisarı’nın (Güzelcehisar) karşısına Rumeli Hisarı (Boğazkesen) yaptırıldı. 3.Surları yıkabilecek büyüklükte toplar döktürüldü (bu topların en büyüğüne “şahi” denirdi). 4.400 parçalık güçlü bir donanma oluşturuldu. 5.Balkan devletleriyle saldırmazlık antlaşması imzalandı

4 SAVAŞ’IN ANLATIMI 6 Nisan 1453’te savaş başladı. 80,000 ile 200,000 arası değişen bir orduyla İstanbul'a hareket etmiştir. Şehir 2,000'i yabancı olmak üzere toplamda 7,000 kişilik bir orduyla savunulmuştur. Kuşatma bir kısım Osmanlı kuvvetlerinin çevrede kalan Bizans kalelerini ele geçirirken ağır Osmanlı toplarının da İstanbul surlarına ateş etmesiyle başlamıştır. Bizans'ın Haliç'e zincir çekti Osmanlılar başta şehre girememişler bu yüzden şehri tamamen abluka altına almaya başladılar ayrıca şehre Fatih Sultan Mehmet'in bizzat gözleri önünde Avrupa'dan yardım gemileri gelmiştir. Fatih bu olaya sinirlenerek atını denize koştudu. Fatih bunların üzerine gemileri Haliç'e karadan yağlı kazıkların üzerinde yürüttüler ve Bizans Osmanlı gemilerini yanan gemileriyle yok etmeye çalışsa da başarılı olamamıştır.

5 SAVAŞ BİTMEDİ Türklerin surlara ilk saldırıları Bizanslılara ağır kayıplar verdirmiştir ve Türklerin surların altına kazdığı lağımlar Bizanslılar tarafından yok edilmiş böylece Türkler bu plandan vazgeçmişlerdir. Bizans, Vededik'ten yardım gemilerinin gelmeyeceğini haber almıştır. 29 Mayıs Gecesi Osmanlı ordusu surlara saldırmıştır. Bizans kulesine ilk Osmanlı bayrağını diken asker ULU BATTAL HASAN DIR.

6 FATİH SULTAN MEHMETİN SÖYLEDİĞİ SÖZ … Ya İstanbul beni alır ya da ben İstanbul’u!

7 OSMANLI DEVLETİ İÇİN İSTANBULUN FETİH SONUÇLARI 1. 1058 yıllık Bizans yıkılmış, arada engel kalmamıştır. 2. Müslüman dünyasında Osmanlı Devleti daha saygın bir hale gelmişti. 3. II. Mehmet, Fatih ünvanını aldı. 4. Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan ticaret yolları ele geçirildi. 5. İstanbul başkent yapıldı. 6. Osmanlı'nın yükselme dönemi başladı

8 İSTANBULUN DÜNYA’YA GÖRE SONUÇLARI 1. İstanbul'dan İtalya'ya kaçan sanatkârlar ve bilim adamları, rönesans ve reform hareketlerini hızlandırmışlardı. 2. Dünyanın en büyük imparatorluklarından olan Doğu Roma İmparatorluğu tamamen yok olmuştu. 3. Orta Çağ kapanıp Yeni Çağ başlamıştı. 4. Ticaret yollarının birer birer Türklerin eline geçmesi Avrupalıları yeni ticaret yolları bulmaya zorladı ve coğrafi keşifler ortaya çıktı

9 TRABZON’UN FETHİ Fatih Sultan Mehmet Trabzon’u karadan ve denizden kuşattı. Karşı koymayacağını anlayan Trabzon imparator 1461’de şehri teslim etmek zorunda kaldı.Trabzon’un alınmasıyla Osmanlı devleti, İpek Yolu’nun önemli bir limanını daha ele geçirmiş oldu.

10 KIRIM’IN FETHİ Kırım yarımadasında yeni kurulmuş bir Türk devleti olan kırım hanlığı ve yarım adasının kıyı kesimlerinde de Ceneviz kolonileri vardı.Kırım Hanın yardım istemesi üzerine fatih, gedik Ahmet Paşa komutasında güçlü ir donanmayı,Kırım fethi için görevlendirdi. 1477’de Kırım Osmanlı devletine bağlandı.

11 MISIR’IN FETHİ Mısır’a hakim olan Memlüklülerle Osmanlıların ilişkileri Fatih döneminde bozulmuştu.memlüklülerle çeşitli sebeplerle Osmanlıya düşman gibi hareket ediyordu.İslam Halifesi’nin Mısırda oturması Mekke ve Medine’nin Memluklere bağlı olması onlara üstünlük sağlıyordu. Yavuz Sultan Selim Çaldıran Seferinden sonra mercıdabık’ta (1516) Memluk ordusunu yenerek Suriye’yi fethetti. 1517’de Ridaniyede Memluk ordusunu yenerek Mısır’ı Osmanlı topraklarına kattı. Yavuz fetihten sonra halifeliği Osmanoğullarına devredilmesiyle islam dünyasının liderliğini aldı. Baharat yolu’nun ele geçirdi.

12 MACARİSTAN’IN FETHİ Kanuni Sultan Süleyman döneminde Avrupa’da fetihlere önem verilmiştir. Alman imparatoru Şarlken’in Fransız Kralı I.Fransuva’ya esir alması üzerine fransa kanuni’den yardım istedi.Bunun üzerine Macaristana sefer düzenledi. İki ordu Mohaç’ta karşı karşıya geldiler. 1526’daki savaşta macar ordusu büyük bir yenilgiye uğradı. Kanuni macaristan’ı fethedince burayıosmalı’ya bağlı bir krallık haline getirdi.Furansuva tutsaklıktan kurtardı. Osmalı böylece Avrupa’da tek büyük güç olmasını engelledi.

13


"İstanbul’un Fethi’nin Nedenleri Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü bozuyordu. Osmanlı ordusunun İstanbul Boğazı üzerinden Rumeli’ye geçişlerini engelliyorlardı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları