Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hz Ebubekir Dönemi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hz Ebubekir Dönemi."— Sunum transkripti:

1 Hz Ebubekir Dönemi

2 Hz. Muhammed'in ölümünden sonra Medine'deki Müslümanlar Peygameberimizin halefinin kim olacağı konusunda ihtilafa düşmüşlerdir. Mekkeli grup(Muhacirun) ve Mednine'deki yerli Müslümanlar arasında ciddi tartışmalar yaşandı ve bunun neticesinde Hz. Ömer ve Hz. Ali gibi önde gelen sahabelerin nüfuzlarını kullanmak suretiyle Halife'nin yani Peygamberin vekilinin Kureyş'ten olması gerektiği görüşünü kabul ettirdiler ve ilk halifede buradan hareketle Hz. Ebubekir olmuştur.  

3 Hz. Ebubekir seçilir seçilmez biat yoluyla Halifeliğini kabul ettirmeye çalıştı; ancak Arabistan'daki  kabilelerin çoğu itaat etmediler yalancı peygamberler ortaya çıktı bunlardan en tehlikelisi Ben-i Hanife kabilesinden Müseylime'nin hareketiydi. Yemame'de isyan eden harekete karşı Halid bin Velid'i büyük bir odu ile bölgeye sevk etti iki taraf arasında çok kanlı ve çetin çatışmalar yaşandı; sahabelerden önemli bir kısmı da bu çatışmalarda hayatını kaybetti.  Sonunda Müslümanlar savaştan galibiyetle çıkıp Arabistan yeniden itaat altına alınmıştır.   

4 İsyanın bastırılmaısnın ardından fetih hareketleri önem kazanmıştır
İsyanın bastırılmaısnın ardından fetih hareketleri önem kazanmıştır. İlk hedef Hz. Muhammed'in de işaret buyurduğu Suriye idi. Suriye'ye hakim Bizans'ın da içinde bulunduğu durum hareketi kolaylaştırıyordu. Halife Suriye'ye 3 ayrı ordu teşkil etti. Ordular küçük ölçekli olmakla birlikte etkili oldular ve Suriye'de başarı kazandılar.  Fakat Bizans büyük bir ordu hazırlayıp Suriye'ye sevk edince ordular Halid bin Velid'in liderliğinde birleştirildi. Halid o sırada Irak'ta idi. 18 günde çölü geçerek ve birdenbire Şam önlerinde gözüktü. 

5 Onun gelişiyle Müslümanlar moral ve cesaret buldular
Onun gelişiyle Müslümanlar moral ve cesaret buldular. Halid önce Bizans'ın müttefiki Hristiyan Gassanileri yendi. Oradan büyük Bizans ordusuna karşı harekete geçti. O sırada Hz. Ebubekir ölmüş yerine Hz. Ömer halife seçilmişti.

6 Yeni halife Halid'i başkomutanlıktan aldı yerine Ubeyde bin Cerrah'ı atadı. Ubeyde Hz. Peygamber'in çok sevdiği bir sahabe olmasına rağmen askerlik yetenkleri kısıtlıydı. Bu sebeple Halid'in orduyu yönetmesine karşı çıkmadı netice Yermuk Irmağı kenarındaki tarihi savaşta Müslümanlar galip geldiler. Bizans ordusu dağıldı. Bu savaş Müslümanların o güne kadar kazandığı en büyük muharebeydi. Zaferin ardından Suriye iki yıl içerisinde Müslümanların eline geçti. Halife 3 büyük iş yapmıştı.

7 1. Arabistan'ı yenibaştan feth edip İslamı kesin olarak kabul ettirmiştir.
2. Suriye'nin fethi sürecini başlatmıştı. 3. Kur'an toplanması işine girişmiş ve sureleri kaydettirmiştir. 


"Hz Ebubekir Dönemi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları