Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hz. Osman Dönemi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hz. Osman Dönemi."— Sunum transkripti:

1 Hz. Osman Dönemi

2 Hz. Ömer'in ölümü ile halifelik devletinde siyasi ve idari krizler ortaya çıktı; toplumda hizipleşme daha da arttı böyle bir ortamda o anda en tecrübeli ve örgütlü Mekke aristokrasisinin Ümeyye kolundan Osman peygamberin de damadı olarak Hz. Osman Halife seçilmiştir. Kişisel olarak Hz. Osman iyi kalpli, ali cenap, kibar ve anlayışlı biri olmakla beraber siyasetin gerektirdiği güç ve şiddet sahibi olma özelliklerini barındırmamaktaydı

3 Bu sebeple mensubu olduğu Ümeyye ailesi yavaş yavaş hilafet devletinde önemli makamlara gelmeye başladılar.  Bu huzursuzluğu daha da arttıran önemli bir faktör olarak göze çarpmaktadır. 

4 Bununla birlikte fetihler bir süre daha devam etmiştir
Bununla birlikte fetihler bir süre daha devam etmiştir. Afrika'da Trablusgarb feth olundu. Kıbrıs Suriye valisi Muaviye'nin özel gayretleri sonucunda feth edildi. Hindistan ve Horasan'da da bazı küçük fetihler gerçekleştirildi.  Ancak Hz. Osman dönemi daha çok hizipleşme ve çatışmalarla geçmiştir.  Bilhassa bu çatışmalar Medine ve Mısır merkezli oluyordu. 

5 Hz. Osman bu tepkilere yeterince kulak verememiştir
Hz. Osman bu tepkilere yeterince kulak verememiştir.  Muhalefet önce Medine'de büyük sahabeler Talha ve Zübeyir öncülüğünde gelişti.  Peygamberimizin eşi Hz. Ayşe bu mücadelenin ortasında kaldı; Hz. Ali ise çekimser davrandı.  Sonunda Mısırlılarında dahil olduğu büyük muhalefet Medine'yi kuşattı. Bilhassa genç Müslüman sahabeler Hz. Osman'ın çekilmesini istediler. Bunların başında da Hz. Ebubekir'in oğlu Muhammed gelmekteydi. Durum giderek nazik bir hal alınca Talha ve Zübeyir muhalefetten çekildiler.

6 Sadece Hz. Ali olaya müdahale etme gereği duydu ve isyancıları yatıştırma yoluna gitti.  Ancak tüm çabalarına rağmen başarılı olamadı ve Hz. Osman şehit edildi.

7 Bu olay Hilafet devletinde ve İslam toplumunda büyük bir kırılma ve dönüşüme neden oldu. Yinede bu büyük facianın ardından Peygamberin ardılları Hz. Ali'yi halife seçmeyi başardılar.

8


"Hz. Osman Dönemi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları