Yerel Yönetim Reform Programı’na Destek Projesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
Advertisements

BELEDİYELERDE FAALİYET RAPORU
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık 2010
Sakarya Üniversitesi ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK YURTDIŞI MALİ KAYNAKLAR Ali Osman KURT SAÜ - Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü (ULİK) Genel.
MÜLKİ İDARE AMİRLERİNİN KOLLUK KUVVETLERİ ÜZERİNDEKİ DENETİM YETKİSİ
İDARİ VESAYET.
19.FASIL : Sosyal Polİtİka ve İstİhdam “AçIlIş Krİterlerİnde Gelİnen Son Aşama” ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON.
Yerel Yönetim Reformuna Destek Projesi
Türkiye’de Yürütülen Kamu Kesimi Reformlarının Güçlükleri ve Vadettikleri Andrew N. Vorkink Ülke Direktörü 10 Ocak, 2005.
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
Emin Dedeoğlu , Eskişehir
SOSYAL HİZMETLER VE ÇOCUK ESİRGEME KURUMU Genel Müdür Yardımcısı.
Support to Local Administration Reform 1 Yerel Yönetim Birlikleri ve hizmetlerin verilmesi.
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Yerel Yönetim Reform Programına Destek Projesi Bratislava Regional Center 1 MİB’nin temsil (lobi) rolü: Üyelerinin çıkarlarını korumak ve temsil etmek;
Finlandiya’da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma
TÜRKİYE’DE KAMU KESİMİ REFORMLARI
UNCCD COP HAZIRLIK TOPLANTISI 8 Eylül New York Toplantısı 20 Eylül 2011 Salı günü New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda “Sürdürülebilir.
Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma Perspektifi
İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi Aşama II Rahmi Doğan İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı.
Mathieu Zagrodzki UNDP. Güvenlik Stratejileri ve İç Güvenlik Kuvvetleri’nin Örgütlenmesi Fransa Örneği.
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi EĞİTİM İHTİYAÇ ANALİZİ SEMİNERİ.
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
Türkiye’de Yerel Kalkınma ve Aktörler Emin Dedeoğlu 22 Ocak 2007, Kütahya.
SAYED SAĞLIK SEMPOZYUMLARI
TÜRKİYE AFET MÜDAHALE PLANI
Mathieu Zagrodzki Université de Versailles/St-Quentin.
Genel İdari Yapı Ferhan ERGÜN –Maliye Uzmanı
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi VABpro KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ TEKLİF ÇAĞRISI Proje Uygulama Başkanlığı 26 Haziran.
Bölgesel Konferans n°1 25 Haziran 2014 İzmir
İmar ve Belediye Mevzuatı PLANLI YAPILAŞMA
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
Yerel Yönetim Reformuna Destek Projesi
Be Ş eri Sermaye H İ ZMET YöneT İ M İ Prof.Dr.Kamil Ufuk BILGIN TODAIE ankara VI.YEREL YÖNETİMLERİN MALİ YÖNETİMİ FORUMU.
Türkiye’nin AB Üyeliği Süreci
1  İç Denetinin Faaliyetinin Yürütülmesinde Karşılaşılan Sorunlar- Çözüm Önerileri T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI.
ÇOBANLAR İ LÇE ÖZEL İ DARE MÜDÜRLÜ Ğ Ü İlçe İdare Şube Başkanları Toplantısı
Support to Local Administration Reform 1 Yerel Yönetimler için Ulusal Eğitim Stratejisi.
İDARE HUKUKU YEREL YÖNETİMLER Öğr. Gör. Anıl Çağlar ERKAN.
E.Ü. PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
HARCAMA YETKİLİSİ Harcama yetkilisi kimdir?
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Programı, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-
KAMUDA İÇ DENETİM (5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu)
PPP ÜLKE RAPORU DANİMARKA
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
SOSYAL GÜVENLİKTE KURUMSAL YAPI
Politika programları Visa Paajanen, Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi
Gençlik Sektöründe Yerelleşme ve Yeniden Yapılandırma
E Y L E M 1. 3 Gençlik Demokrasi Projeleri PROGRAMI.
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık Aralık 2010.
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğiticilerin Eğitimi” Kasım 2008 Oturum 4 DEA Moldova Kurumsal Çerçeve.
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
6360 Sayılı Kanun On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP) MEBGEP.
Avrupa Birliğinin Kurumları
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP)
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
YEREL YÖNETİMLER ÖĞR. GÖR. A. ÇAĞLAR ERKAN.
TUNCAY ÖZOĞLU. AVRUPA BİRLİĞİ ORGANLARI  Avrupa Parlamentosu, AB kurumları içinde doğrudan halk tarafından seçilen organdır.  AB üyesi ülkelerin vatandaşları.
AVRUPA BİRLİĞİ KURUMLARI
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı
Türkiye’de Afet Yönetim Sistemi
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
Merkezi Yönetim ile Yerel Yönetim İlişkileri
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Yerel Yönetim Reform Programı’na Destek Projesi Proje Finansmanı: Avrupa Komisyonu Projeden Faydalanacak Kuruluş: İçişleri Bakanlığı Proje Yürütücüsü: Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye 2005-2007

Özerk Yönetimlerin Olduğu Devlet İspanya’da 1978’den bu yana Yerelleşme (Desantralizasyon) ve Yerel Yönetim Reformu

Sunumun Özeti Anayasal Hükümler İspanya’daki İdari Yapılanma Yerelleşme/Desantralizasyon Süreçleri Merkezi Yönetimin Yapısı ve Rolü Üzerinde Yerelleşmenin Etkisi Merkezi Yönetimin Bölgesel Temsilcilikleri Bölgesel Hükümet Temsilcisi’nin Görevleri İl Düzeyinde Alt-Temsilcilikler Merkezi Yönetimin Yerel Hizmet Birimlerinin Birleştirilmesi Halihazırdaki Durum Merkezi Yönetimle Yerel Yönetimler arasındaki İlişkiler- Kontrol

Anayasal Hükümler (1978) Madde 2 Madde 137 Madde 140 Madde 141

İspanya’da İdari Yapılanma 3 düzeyde: Merkezi Kuruluşlar Bölgesel Kuruluşlar (Özerk Topluluklar) Yerel Yönetimler (Belediyeler, İller ve diğer) Hiyerarşik yapının yerine işbirliği, koordinasyon ve dayanışma ilkeleri gelmiştir. Merkezi Yönetimin genel menfaatlerinin Üstünlük İlkesi ile korunması

Yerelleşme Süreçleri Değişik kapsamlı paralel ilerleyen ve eş zamanlı süreçler Bölgeselleşme süreci Yerel Yönetimlerin güçlendirilmesi ve modernizasyon süreci Bölgeselleşme süreci, siyasi ve teknik açılardan daha büyük bir önem taşımış ve büyük etki yaratmıştır.

Yerelleşme Sürecinin Merkezi Yönetim Üzerindeki Etkileri Büyük etki yaratmıştır. 1978’de toplam kamu harcamalarının dağılımı: 90% Merkezi Kuruluşlar; 10% Yerel Yönetim Günümüzdeki dağılım: 41% Merkezi Kuruluşlar; 18% Yerel Yönetim 1997 Merkezi Yönetimin Yeniden Yapılanması Kanunu Merkezi yönetimlerin yerel hizmetleri, her bir bölgenin hükümet temsilcisinin yetkisine bırakılmıştır.

Merkezi Yönetimin Bölgesel Temsilcilikleri Bakanlar Kurulunca görevlendirilen Hükümet temsilcisi tarafından başkanlığı yapılır. Bu kişi Müsteşar düzeyindedir. Hükümet temsilcileri Başbakanlığa cevap vermek durumundadır. Hükümetin bölgesel kuruluşları, Kamu Yönetimi Bakanlığının teşkilat yapısının bir parçasıdır.

Bölgesel Hükümet Temsilcilerinin Görevleri Merkezi yönetimin hizmetlerinin yönlendirilmesi ve koordinasyonu Merkezi hükümetin temsil edilmesi (Devleti değil, merkezi hükümeti temsil etmektedirler.) Vatandaş ve diğer kamu kuruluşlarıyla iletişim Merkezi yönetimle bölgesel/yerel yönetimler arasında işbirliği

İl düzeyinde alt-temsilcilikler 1833 yılından itibaren varolan İl Valileri ve Valilikler 1997 Kanunu ile ortadan kaldırılmıştır. İl düzeyinde, merkezi hükümetin hizmet birimlerinin başkanları, Bölgesel Temsilcilik tarafından atanan ve bu Temsilciliğe rapor veren düz memur konumuna gelmişlerdir.

Merkezi Yönetimin Yerel Düzeydeki Hizmetlerinin Birleşmesi 1997 Kanunun temel amaçlarından biri, merkezi yönetimin yerel hizmet ve birimlerinin bu tek bölgesel hükümet temsilciliğine tam olarak birleşmesi olmuştur. İlerleme kaydedilmiş olmasına rağmen, bu amaca tam olarak ulaşılamamıştır.

Halihazırdaki Durum 1997 Kanunu’nun uygulama sürecinin son değerlendirmesi çerçevesinde şu sonuçlar ortaya çıkmaktadır: Merkezi yönetimdeki toplam çalışanların sayısı: 233,364 (Ordu, Yargı Sistemi, Polis Kuvvetleri hariç) Bunlardan % 53.84’ü (125,633), Hükümetin Bölgesel Temsilciliklerinde veya Bakanlıkların Bölgesel ve Yerel Hizmet Birimlerinde çalışmaktadır. 100,000’dan azı Madrid’deki Bakanlık Merkezlerinde çalışanlardan oluşmaktadır. Bölgesel yönetimlerdeki figürlere bakıldığında ise: 1.2 milyon kişi istihdam edilmektedir. Yerel yönetimler (Belediye ve İl Özel İdareleri) ise 570,000 kişi çalışmaktadır.

Şimdiki Durumun Devamı Hükümetin Bölgesel Temsilciliklerinde veya Bakanlıkların Bölgesel ve Yerel Hizmet Birimlerinde çalışanlar arasında, sadece 6.11%’i Bölgesel Temsilciklere entegre olmuş birimlerde çalışmaktadır. Diğerleri ise, Bölgesel Temsilciliklerinin kontrolünde ve bu Temsilciliklerle koordineli ancak tam anlamıyla entegre olmamış Bölgesel ve Yerel Hizmet Birimlerinde çalışmaktadır.

Şimdiki Durumun Devamı Kamu Yönetiminden Sorumlu Bakanlık, bu hükümet temsilcilik ve alt-temsilcilik ağlarının iyileştirilmesi için 2004-2008 yıllarını kapsayan bir stratejik plan geliştirmiştir. Plan aşağıdaki unsurları öngörmüştür: Binaların yapımı ve iyileştirilmesine ilişkin program (64 milyon Euro) İş süreçlerinin yeniden tasarlanması Kullanıcı tatminliği Teknolojik modernizasyon Temel hizmetlerin iyileştirilmesi İç değerlendirme ve hizmet kalitesi İnsan kaynakları

Merkezi Yönetimle Yerel Yönetimler Arasındaki İlişkiler Merkezi yönetim ile yerel yönetim arasında herhangi bir hiyerarşi bulunmamaktadır. İlişkiler, genel olarak işbirliği ve koordinasyon prensiplerine dayanmaktadır. İşbirliği her zaman gönüllü olmakla birlikte eşit seviyede değildir. Araçlar: Konsorsiyum, Sözleşmeler, Danışma Organlarına Katılım, Ulusal ve İl Düzeyinde Yerel Yönetim Komisyonu Koordinasyon, ulusal ve yerel menfaatler göz önünde bulundurulması gerektiğinde, mecburidir. Şehir planlaması, çevre planlaması ve lisans verilmesi

Kontrol Vesayet ilkesine dayanan önceki kontrol sistemi, 1979’dan beri giderek gevşetilmiş; ve 1985 yılında tam anlamıyla ortadan kaldırılmıştır. Şu anda, hukuki denetim sistemi, yerel yönetimlerin kararlarını merkezi hükümet temsilcilerine iletmelerine ve merkezi hükümet temsilcilerinin yerel yönetimleri yargı sistemine tabi tutmasına dayanmaktadır. (Hükümet temsilcilerinin 2 ay zamanı vardır.) Merkezi yönetim, doğrudan mahkemelere müracaat etmeden, yerel yönetimlere kararlarının tekrar gözden geçirilmesi için talepte bulunabilir.

Kontrol Kanun tarafından tanımlanan belirli durumlarda, merkezi yönetim şunları gerçekleştirebilir: Mahkeme’den yerel yönetimler tarafından alınan kararları durdurmasını isteyebilir. Mahkemelere başvurmadan durdurma kararını doğrudan alabilir. Sürekli hukuk kurallarını ciddiye almama ve bunları uymama durumlarında, Bakanlar Kurulu Senato’nun onayı ile Yerel Meclisinin organlarını dağıtma kararı alabilir. Geçici yönetim, bir sonraki ulusal yerel seçimden önce görevlendirilir. (son olarak Marbella durumu)