GEF-V Projesi 2. Bileşeninin

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Erasmus+ Eğitim,öğretim, gençlik ve spor konularında neler sağlıyor?
Advertisements

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ PROJESİ İÇİN BİLGİ SİSTEMLERİNİN OLUŞTURULMASI
TURİZM SAKTÖRÜNDE PSİKOSOSYAL RİSK ETMENLERİ
ENTEGRE MÜCADELE.
ORMAN ZARARLILARI İLE MÜCADELE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
HAVA KİRLİLİĞİ ve KÜRESEL ISINMA
ADANA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 2009 YILI FAALİYETLERİ.
Eylem Planı Sonraki Adımlar
Biyolojik Çeşitliliğin Orman Amenajman Planlarına Entegrasyonu
Havza Yönetiminde Etkin Toprak Koruma Önlemleri
Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın
ANTALYA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
TRABZON KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ
*)=Koruma fonksiyonlu ve bir kapalı meşcerelerin alanlarının 1 / 4'ü,
Şeref ÖZER Şube Müdürü KORUMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDAKİ FAALİYETLERİ
Sütçü İmam Üniversitesi
Kurak ve Yarı Kurak Alanlarda Çözümlemeler
SANAYİDE ENERJİ TASARRUFU ve VERİMLİLİK
NEDEN SEYHAN HAVZASI ? • Akdeniz Bölgesi ve dolayısı ile Seyhan havzası İklim Değişimine en hassas Bölgelerden biridir. • Ülkemiz ve Avrupanın önemli üretim.
Bakanlar Kurulunca tarihinde kararlaştırılan ve
T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ Ğ Ü E Ğİ T İ M DA İ RES İ BAŞKANLI Ğ I “ULUSLARARASI VE BÖLGESEL KURULUŞLARLA İ L İ ŞK İ LER Eylül-Ekim 2010” Gülşen DURSUN Bilgisayar.
Yüksek Koruma Değerine Sahip Akdeniz Ormanlarında Çok Yönlü Çevresel Fayda Yaratan Entegre Yönetim Projesi.
Türkiye’de Yüksek Koruma Değerine Sahip Akdeniz Ormanları Entegre Yönetim Projesi 06 Şubat 2012 Ankara.
KÜÇÜK YATIRIMLAR FONU ORMANLARIMIZIN EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL KATKILARI ÜZERİNE YEREL UYGULAMALAR PROJESİ “Yaşam için Fırsat, Doğa için Destek” İÇERİK.
Capacity Building for Sustainable Management of Mountain Watershed in Central Asia and the Caucasus- GCP /SEC/002/TUR under FAO-Turkey Partnership Program.
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
Türkiye’de Yüksek Koruma Değerine Sahip Akdeniz Ormanları Entegre Yönetim Projesi Nuri Özbağdatlı Ulusal Danışman UNDP Türkiye 27 Nisan 2012 Antalya.
Abdurrahman OLGUN Gökalp KILINÇ.
ZUHAL YILMAZ Başmühendis
“Sosyo-ekonomik Durum Envanteri (SEDE)”
GENÇ MEŞCERELER BAKIM SEFERBERLİĞİ EYLEM PLANININ İLK ALTI AYLIK DÖNEM RAPORU YAYINLANDI
İL KOORDİNASYON KURULU I.NCİ DÖNEM TOPLANTISI
ORMAN HAFTASI MART.
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
KIZILÇAM ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARI
Seminar on Sustainable Buildings
Avrupa’nın sürdürülebilir ormanları & ahşap tüketiminin faydaları
GREEN MARKETING KONFERANSI
………….. Orman İşletme Müdürlüğü
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
İhracatta Devlet Yardımları -Uluslar arası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (2010/8 sayılı Tebliğ) -Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği.
1. 2/21 Proje Gelişim SüreciProjenin amacıProje alanı, süresi ve bütçesiİşbirliği yapılan kurumlarProje BileşenleriProje Faaliyetleri.
DOĞA KORUMA ANLAYIŞI
SEL ÖNLEME ÇALIŞMALARINDA AĞAÇLANDIRMA VE TERASLAMANIN ÖNEMİ
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
TÜRKİYE’NİN YENİ ENERJİ DÜZENİ VE ENERJİ POLİTİKALARI
Orman Bölge Müdürlüğü Sn Proje AdıSektörüYeriProjenin Durumu 1 Orman KadastroTarım/OrmancılıkMuhtelifİhalesi yapılmıştır 2 Orman Koruma ve İşletmecilik.
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
MESLEK ANALİZİ ÇALIŞTAYI III 21 – 25 Ocak 2013 Ankara
Çalışma Sermayesi Finansmanı
HAZIRLAYANLAR fethiye sayarer Cansu üçdemir
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
BOLU ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİM TAMAMLANAN PROJELER NoProjenin AdıBütçesiSüresiAçıklama 1 Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yolu.
T. C. DENİZLİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İlçe Milli Eğitim Müdürleri Bilgilendirme/Değerlendirme Toplantısı 20/10/2015 DENİZLİ.
Turizmin gelişimi, büyük ölçüde doğal kaynaklara bağlıdır.Turizmin gelişmesi doğaya zarar vermektedir. Doğal kaynakların içinde turizm için vazgeçilmez.
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 04 Aralık 2013, Bursa İklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi ve uyum.
ANDROİD TABANLI MOBİL UYGULAMA İLE ARAÇ KARBON SALINIM HESABI İsmet Faruk YAKA* Abdülkadir KOÇER** Afşin GÜNGÖR* *Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,
This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey AB Eşleştirme Projesi SU KALİTESİ İZLEME KONUSUNDA KAPASİTE GELİŞTİRME Türkiye,
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
Çevreye duyarlılık ve enerji gereksinimi günümüz insanını artık çok daha yakından ilgilendiren bir konu haline gelmiştir.İnsanın konforu artarken buna.
Afetlerde Sağlık Hizmetleri ve Yönetimi Açısından Sendai Çerçeve Eylem Planının ( ) Getirdikleri Arş. Gör. Hüseyin KOÇAK ÇOMÜ Sağlık Yüksekokulu.
Kaçak akim koruma şalterleri teknik eğitim semineri Şahin keskin
AFETLERLE İLGİLİ OLAYLARIN SAFHALARI
EĞİTİM KURUMLARINDA KAYNAK VE BÜTÇE YÖNETİMİ
Türkiye’de Ormansızlaşma
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
EK YILINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK ÇEVRE EĞİTİM ETKİNLİKLERİ
Sunum transkripti:

GEF-V Projesi 2. Bileşeninin İçeriği ve Çıktıları Prof. Dr. Ünal ASAN İ.Ü.Orman Fakültesi 26.04.2012 Antalya TURKEY

PROJE 3-Biyolojik Çeşitliliğin Korunması ve Geliştirilmesi TURKEY PROJE 3-Biyolojik Çeşitliliğin Korunması ve Geliştirilmesi 2-Karbon kayıplarının azaltımı ve karbon tutumunun arttırılması 1-Yasal ve Kurumsal Yapının Oluşturulması PROJENİN ÜÇ BİLEŞENİ BİÇİMİNDE ÖZETLENEBİLİR 26.04.2012 Antalya

Bu amaçlara dönük faaliyetler : TURKEY Bu amaçlara dönük faaliyetler : A-Proaktif önlemler yardımıyla karbon kayıplarının azaltılması: Kaçak ve usulsüz kesimlerden kaynaklanan karbon kayıplarının azaltılması; Orman yangınlarından kaynaklanan karbon kayıplarının azalatılması; Böcek ve mantar arazlarından kaynaklanan karbon kayıplarının azaltılması. B-Karbon tutumunun arttırılmasına dönük silvikültürel çalışmalar: Toplam 3000 ha gevşek (0,11-0,15)kapalığa sahip meşcerelerde kapalılığı rehabilitasyon yolu ile 0,50 düzeyine çıkartarak karbon tutumunu arttırmak; Toplam 2000 ha alanda entansif bakım tedbirleri ve karışım oranlarını optimize ederek karbon tutumunu arttırmak. 26.04.2012 Antalya

TURKEY 1-Projede, proaktif önlemlerin ilkiyle ilgili olarak 900 aileye sıfır faiz oranlı krediyle güneş enerjisi panelleri dağıtılması ve bu yolla hane başına 8 m3 hesabıyla 7200 m3 kaçak kesimin önlenmesi düşünülmektedir. Bu faaliyet sonucu umulan karbon tasarrufu 3204 ton/yıl, buna karşıgelen CO2 emisyon tasarrufunun ise 11759 ton/yıl olacağı hesaplanmaktadır. 2-Projede, orman yangınları ile ülke genelinde her yıl 782 000 ton CO2 nin atmosfere salındığı ve yanan alanların yaklaşık 10 000 ha rının koruma değeri yüksek ormanlarda meydana geldiğine vurgu yapılarak, erken uyarı sistemleri ile proje alanlarında 2000 ha alanın yangından korunabileceği ve böylece her yıl 28 400 ton karbona karşıgelen 104 228 ton CO2 salımının önlenebileceği hesaplanmaktadır. 3-Projede, pilot alanların ikisinde kurulacak biyolojik kontrol ve erken uyarı amaçlı laboratuvar yardımıyla, orman zararlarına neden olan böceklerin doğal düşmanlarını çoğaltmak ve böylece proje genelinde toplam olarak 5470 ha alanda mücadele gerçekleştirerek , her yıl toplam olarak 2078,6 ton kabona karşı gelen 7628,46 ton CO2 salımının önlenebileceği hesaplanmaktadır. 26.04.2012 Antalya

TURKEY 4-Projede, kapalılığı 0,11-15 arasında olan meçcerelerde, kapalılığın rehabilitasyon aktiviteleri ile 10 yıl içinde 050 ye çıkartılarak, 10. yıl sonunda 3000 ha alanda toplam 160 200 ton CO2 nin fazladan karbon kazalılacağı ve buna karşı gelen karbon miktarının yıllık 43651,226 ton carbon yıl olacağı hesaplanmıştir. Bir baska ifade ile 3000 ha rehabilitasyon alanından yıllık ortalama 16020 ton CO2 nin fazladan emileceği ve böylece yıllık karbon artışının 4365 ton olacağı kabul edilmiştir. 5- Genç meşcerelerde seçilecek 2000 ha lık bakım alanlarında tür karışımını optimize etmek ve entansif bakım tedbirleri uygulamak suretiyle, yıllık hacimi artımını yükselterek yılda fazladan 7340 ton CO2 nin atmosferden emilecegi ve bu yolla sağlanacak karbon artışının toplam 2000 ton olacağı hesaplanmıştır. 26.04.2012 Antalya

Böylece, önceden alınacak teknik ve sosyoekonomik önlemler yardımıyla; TURKEY Böylece, önceden alınacak teknik ve sosyoekonomik önlemler yardımıyla; Kaçak kesimlerden kaynaklanan 3 204 ton/yıl, karbon karşılığı 11 759 ton/yıl CO2 salımının; b)Yangın erken uyarı sistemiyle her yıl 28 400 ton karbon karşılığı 104 228 ton CO2 salımının; c) Biyolojik kontrol ve erken uyarı amaçlı laboratuvar yardımıyla 2078,6 ton kabona karşılığı 7628,46 ton CO2 salımının TOPLAMDA 33682,6 ton/yıl karşılığı 123 615, 46 ton CO2/yıl CO2 salınımının önlenebilecegi hesaplanmıştır. 26.04.2012 Antalya

TURKEY Böylece, 3000 ha rı rehabilitasyon, 2000 ha rı entansif bakım ve aralamalar ile toplam olarak 10 yıl sürecek rehabilitasyon çalışmaları sonunda 43651,226 ton karbon karşılığı160 200 ton CO2 salımının önleneceği b) Bakım alanlarında gerçekleştirilecek uygulamalar ile de her yıl 2000 ton karbon karşılığı 7340 ton CO2 salımının önlenebileceği TOPLAMDA 45651,226 ton/yıl karşılığı 167540ton CO2 CO2 salınımının önlenebilecegi hesaplanmıştır. 26.04.2012 Antalya

TURKEY PROJE ÇIKTILARI 26.04.2012 Antalya

İşletmeler düzeyinde entegre yangın yönetim (amenajman) sistemleri, TURKEY ÇIKTI 2.1: Orman yangınları ve erken uyarı sistemleriyle ilgili olarak: İşletmeler düzeyinde entegre yangın yönetim (amenajman) sistemleri, Yangın yönetim bilgi sistemi (yangın tehlike ve risk analizi, yangın tehlike oranları ve erken uyarı sistemleri), Yerel halk ve toplumu hedefleyen yangın önleyici tedbirler Sorumlu yetkililerin kurumlarla işbirliğini destekleyen karar destek sistemleri ortaya konmuş olacaktır. 26.04.2012 Antalya

ÇIKTI 2.2: Silvikültürel uygulamalara ilişkinolarak: TURKEY ÇIKTI 2.2: Silvikültürel uygulamalara ilişkinolarak: (Mevcut silvikültürel uygulamalarla karşılaştırıldığında; “karbon tutumunu artırmak amacıyla, özellikle Türk kızılçamı başta olmak üzere , yerli türlerin kullanımı yoluyla” geliştirilmiş ağaç türleri yönetimi) Ortaya konmuş olacaktır. ÇIKTI 2.33: Kaçak ve usulsüz kesimlerin önlenmesine ilişkin olarak: Güneş enerjisi ile ısınmaya dönük bir mikro-Kredi programı yoluyla , proje kapsamındaki pilot alanlarda ormanlardaki kaçak ve usulsüz kesimleri önlemeye dönük bir uygulama ortaya konmuş olacaktır.

TURKEY ÇIKTI 2.4: Böcek ve mantar zararlılarına dönük erken uyarı sistemleriyle ilgili olarak: Akdeniz Bölgesi ormanlarındaki böcek ve mantar zararlarını azaltmak amacıyla, hem arazi gözlemleri ve erken teşhisleri gerçekleştirmek ve zaralı böceklerin doğal düşmanlarını üretmek, hem de eğitim ve araştırma merkezi olarak kullanmak üzere, teknolojik donanımı tam olan iki adet biyolojik kontrol ve erken uyarı merkezi kurulacaktır. 26.04.2012 Antalya

ÇIKTI 5: Karbon hesaplamaları ve LULUCF uygulamalarına dönük olarak: TURKEY ÇIKTI 5: Karbon hesaplamaları ve LULUCF uygulamalarına dönük olarak: Proje pilot alanlarının her birisinde öngörülen proje faaliyetlerinin (yukarıda açıklanan 2.1; 2.2; 2.3 ve 2.4 Çıktıların) uygulama öncesinde, uygulama esnasında ve proje sonrasında karbon stokları ve stok değişimlerinin LULUCF kılavuzunda öngörülen metotlar yardımıyla hesaplanması ve yöntemin amenajman planlarına entegrasyonu 26.04.2012 Antalya

ÇIKTI 2.5: Uygulamada sürekliliği garantilemek amacıyla: TURKEY ÇIKTI 2.5: Uygulamada sürekliliği garantilemek amacıyla: Amenajman planlarının içeriğinde gerekli değişiklikleri yapmak, Pilot alanlar için özel koruma ve kullanım rejimi sistemi oluşturmak Karbon stoklarının uzun süreli izlenmesine olanak veren sistemin tanıtımı 26.04.2012 Antalya

PROJE ALANLARI

TURKEY Aereal distribution of the project areas into forest and non-forest lands Nr. Of Pilot Area Name of Forest Range Forest District Open & Cropland (ha) Other Wooded Land(ha) Forest Area Total (Ha) 1 Muğla Köyceğiz 22763,5 27605,0 68709,0 119077,5 2 Antalya Gazipaşa 45966,3 27222,9 34 187,1 107376,3 3 Mersin Gülnar 59286,0 67509,0 56413,0 183208,0 4 Adana Pos 27919,5 26578,5 65554,5 120,052,5 5 Maraş Andırın 41586,0 42226,0 39 756,0 122208,0  197521,3 191141,4  264619,6  651922,3 There are 5 pilot areas choosen in the Mediterranean Forest Region. 26. April 2012 Antalya

TEŞEKKÜRLER TURKEY 25.10.2011 Antalya