Elhovo – Stefan Karacovo – Yambol – 2 günlük gezi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kardanadam festival.
Advertisements

ADIM ADIM TÜRKİYE Yurdumuzu Dolaşırken.
BETT IN LONDON.
Ви предлага 4 дневна екскурзия със следният маршрут:
CERN.
Ukrayna Ukrayna.
“Kolhida” dağ evi “Kolhida” uluslararası av turizm için dağ evi oldukça ilginç ve “Avcılığa çikan parti lideri” stilinde yapılmış. Dağ evi bol yeşillik,
REHA NECLA MİDİLLİ İLKÖĞRETİM OKULU TÜRKÇE PERFORMANS ÖDEVİ
Foça Mah. Selim Günday Cd. No   Fethiye/Muğla/Türkiye
VAK İ T GELD İ G İ D İ YORUZ BU SENE KASTAMONU ILGAZ’DAYIZ.
Bodrum’da turizm Yakın zamana kadar Bodrum Turizminin referans unsurları; Deniz, kum ve güneş, Balık ve yöresel yemekler Bodrum Kalesi, Antik Tiyatro,
CERN. CERN PROGRAMI Milan Geneva Paris Milano'nun merkezinde adını verdiği Piazza Del Duomo meydanında bulunur. Avrupa'nın dördüncü büyük katedralidir.
ULAN BATOR.
ÇORLU DEVLET HASTANESİ SOSYAL FAALİYETLER
HAZIRLAYAN : BUSE DANIŞMAN 6-B
COĞRAFİ BÖLGELER.
Nerede, Nasıl Yaşıyoruz?
Çanakkale
Doğu Anadolu Bölgesi.
 Bükeş 1459 yılında Tuna'nın kollarından biri olan ‘’Dambovita’’ nehrinin yanına kurulmuş.Şehir esasen çok büyük olmasına rağmen turistlerin ilgisini.
ÜLKEMİZİN KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ
YAMBOL VE CİVARINDA TATİL TEREZA VE TANYA’NIN TEKLİFİ
YAMBOL - DRAMA - BOYACİK
Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.
LESOVO - ”Tunca” dag evi - SREM – ELHOVO – YAMBOL– VESELiNOVO – KABiLE
Safranbolu
Medeniyetlerin kesişim noktası
ÖZGE BEŞİKÇİ - ZEYNEP YAŞA
Turizm paketi Yambol ili ve Yambol şehrinde üç günlük tur gezisi.
Sportif balıkçılık fırsatı tanıyan
Karadeniz İklimi Hazırlayanlar: Onat Özçelik, Meltem Tutar,
TÜRKİYE’ DE MÜZECİLİK VE MÜZECİLİK TARİHİ
KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS
Kafkas Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma Ve Uygulama Merkez Müdürlüğü Faaliyetleri Kafkas Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğr.Gör.Neriman.
Hacettepe Üniversitesi Hacettepe Sanat Müzesi
Yambol.
NÜFUSUN GELİŞİMİ DAĞILIŞI ve NİTELİKLERİ
KENTLER VE SİMGELERİ HAZIRLAYAN Zeynep Sarah ALAM
Belçika.
LONDRA.
NEVŞEHİR COĞRAFYASI HAZIRLAYANLAR BAHAR KİRŞAN
BULGARİSTAN Bayrak Arma Slogan: Съединението прави силата .(Bulgarca)
İsviçre.
STOCKHOLM İSVEÇ’İN BAŞKENTİ
ALACAHÖYÜK.
Yalı Mah. Kumlu Yalı Cad Erdek/BALIKESİR
Bu Müze Çanakkale-İzmir yolu üzerinde Ayvacık İlçesi Küçükkkuyu Beldesinde bulunmaktadır. Zeytinin anavatanı olan ve altı bin yıldır zeytinyağı üretilen.
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
kayaköy KAYAKÖY KAYAKÖY Kayaköy, birbirinden çok farklı iki yerleşim alanından oluşmaktadır. Bunların birincisi; turizmde de önemli.
Macaristan.
KIRŞEHİR DULKADİRLİ İNLİMURAT YER ALTI ŞEHRİ PROJESİ R
TOKAT Tokat,uygarlıkların merkezi olan Anadolu' da, zengin doğal kaynakları, jeostratejik konumu nedeni ile, beyliklerin, devletlerin ve imparatorlukların.
19 MAYIS ŞEHRİ SAMSUN.
Altında ğ Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlü ğ ü Altında ğ Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlü ğ ü EUROPEAN TERR İ TORY OF CULTURE.
PAKİSTAN İSLAM CUMHURİYETİ(PİC)
ADRES: 17 Eylül Mahallesi Servet Çırpan Caddesi No:74 TELEFON:
SOSYAL BİLGİLER.
FINDIKLI-RİZE-TÜRKİYE.  Fındıklı, Rize İlinin 60 Km doğusunda yer alan bir sahil ilçesidir. Yüzölçümü 409 Km2 olan ilçenin doğusunda Arhavi, batısında.
V. Bayrakv v Arma v Ulusal Marş "Inno e Marcia”Inno e Marcia.
LOGO Öğrenciler: Beyzanur Akdağ Songül Pulat Nazlı Doğan ADIYAMAN Danışman Öğretmen Haşim Taş.
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Dağılışı
GEZİLECEK YERLERİ CN Tower, 553 metre uzunlukta dünyanın ikinci en yüksek kulesidir. Kanada'da yer alan bina Ontario'daki Toronto şehrinde bulunmaktadır.
Batı Karadeniz-3.
AKDENİZ TURU-4.
AKDENİZ TURU.
AKDENİZ TURU-3.
YUMURTALIK BELEDİYESİ
SANATLAR VE MÜZE. Kültürel ya da tarihsel değeri olan nesnelerin toplanarak sergilendiği yerlere müze adı verilir. Müzeler, toplumların bilim ve sanat.
ÇİN HALK CUMHURİYETİ. Başkenti: Pekin Çin Halk Cumhuriyeti, yüzölçümü itibariyle dünyanın üçüncü, nüfus itibariyle en büyük ülke. Güney Doğu Asya'da.
Sunum transkripti:

Elhovo – Stefan Karacovo – Yambol – 2 günlük gezi

Yambol ili Bulgaristan Cumhuriyeti’nin güneydoğu kısmında yer alır Yambol ili Bulgaristan Cumhuriyeti’nin güneydoğu kısmında yer alır. Yüzölçümü 3 330 км2. Ülke topraklarının 4% alır. Kuzeyde Sliven ili, doğuda Burgas ili, batıda Haskovo ili ile sınırı vardır. Yambol ili güney sınırı Bulgaristan ve Türkiye ortak sınırına denk olur. İl topraklarında Tunca nehri geçer. İlde 4 şehir - Yambol, Elhovo, Stralca ve Bolyarovo, 5 ilçe ve 106 köy var.

Birinci gün Elhovo şehrine yola çıkıyoruz. Orada etnografi müzesi ve ’’Sveti Dimitar Solunski ’’ kilisesi ziyaret edilecek. Ondan sonra şehir gezisi ve ’’Rodni prostori’’ oteline konaklama.

Elhovo şehri Bulgaristan’ın doğusunda, Yambol’un güneyinde 36 km Elhovo şehri Bulgaristan’ın doğusunda, Yambol’un güneyinde 36 km., Burgas dan 94 km., Trakya ovasında, Tunca kıyılarında, Sakar ve Istranca dağlarının arasında Elhovo düzlüğünde yer alır. Tunca nehri alçak dağlarının güney kısmından geçer ve Dervent tepelerini Sakar dağlarından ayırır.Deniz seviyesinden yüksekliği 100 - 150 metre arasında. Çivarında Manastır ve Dervent tepeleri yer alır. 2004 yilında yapılan son nüfus sayımına göre Elhovo ilçesinin nüfusu 20230 dur. Yerleşimin tarihsel izleri trak döneminden Oruditsa ad Burgum kadim yerleşime bizi götürüyor. Orta çağlarda slav isimleri Yoanitsa ve Yanitsa dir. Osmanlı döneminde bir kaç isim değiştirmiş ver sonuncusu Kızılağaç olmuş. Hizmete yeni açılan Hamzabeyli – Lesovo kapısına mesafe 25 km. dir.

Etnografi müzesi Elhovo Etnografi müzesi Elhovo yöresi ve Istranca – Sakar bölgesinin zengin etnografi mirasını yaşattırmaktadır. Koleksiyon 4 salonda sergileniyor. Birinci salonda ХІХ yüzyilının son bölümünde halkın geçim kaynakları sergileniyor – çiftçilik, bağcılık, tütün yetiştirmek, hayvancılık, av ve balıkçılık ve bazı el sanatları – terzilik ve bakırcılık. İkinci salonda ХІХ yüzyilının son bölümünden köy evinin düzeni gösteriliyor. Üçüncü salonda Bulgaristan’ın güneydoğu topraklarında yaşayan halkın geleneksel kıyafetleri sergilenmektedir. Dördüncü salonda düğün, kuker oyunları, koleda örfü, lazaruvane örfü gibi geleneksel bayramlar ve örfler takdim ediliyor. Her sene müze salonlarını 16 000 civarında seyirci ziyaret ediyor. Müze koleksiyonunda yer alan eşyalarla Bulgaristanın çeşitli yerlerde, Budapeşte, Viana, Bükreş ve Monreal da düzenlenen sergilere katılmiş. 2003 yilından itibaren Elhovo Etnografi müzesi “ Bulgaristanı tanı – 100 milli turistik yer” Ulusal hareketinin listesine eklendi.

Elhovo ’’Sveti Dimitar Solunski’’ kilisesi XIX yüzyilda kilise kurulması konusunda yaşanan zorluklara rağmen 1836 yilında Elhovo da küçük bir kilise kurulmuş. Binaya 1853 yilına kadar okul için kullanılan bir oda bağlanmış. Söz konusu yillar bulgar halkı ve yunan dini adamlar arasında yaşanan çatışmalarının en sıcak dönemdir. Elhovo yöresinde yaşayan bulgar halkı Fener Rum Patrikanesi temsilcilerine açıkça karşı cikiyor ve bulgar kilisesinin özerkliğini kazanmaya çaba harcıyor. 1874 yilında Elhovo halkı yunan papaza vergi ödemesini red eder, kasabadan kovar, yunan dini kitaplarının yerine bulgar dini kitapları alır. Olaydan sonra kilisede ayin yalnız bulgarca yapılır. Ayni 1874 yilında küçük kilisenin yerine yeni ve daha büyük kilise yapımı başlar. İnşaat 1877- 1878 yillarında tamamlanır ve kiliseye “Sveti Dimitar Solunski” adı verilir. Mimari açısından kilise dönemin klasik kiliseler(bazilik) şeklinde yapılmış.

“Rodni prostori" oteli Tanıtım: Üç katlı bina, birinci katta mutfak, yemekhane, geleneksel bir bölüm ve lavabo var. İkinci ve üçüncü katlarda suit şeklinde otel odaları yer alır. odalar: Çift yataklı - 8 oda üç yataklı - 8 oda dört yataklı - oda Toplam: 50 yatak Otelde: Şömineli bölüm,modern mutfak, yaz yemekhanesi ve barbekü mevcut. Turistik hizmetler: rehber, müze ve tiyatro ziyareti, ulaşım. Ücretler: kış mevsimi - 01.11 - 31.03 kişi başı 7.00 leva yaz mevsimi - 01.04 - 30.10 kişi başı 6.00 leva 35 kişilik gruplara, 2 günden fazla kalanlara, ve 7 yaştan küçük çocuklar indirimler yapılır.

İkinci gün Kahvaltı ve Stefanan Karacovo köyüne gidiş ve halk kahramanı Stefan Todorov Dimov’un müzeye dönüştüren evine ziyaret. Ondan sonra Yambol’a gidiş. Burada “Saglasie” kültür merkezi ve kütüphane, Sanat Galerisi, Tarih müzesi ve Bedesten’i ziyaret edeceğiz. Disko ya ziyaret ile dahil “Borovetz” oteline konaklama.

Stefan Karaca Müze halk arasında Stefan Karaca isimle tanılan halk kahramanı Stefan Todorov Dimov’un ailesinin evidir. Stefan Karaca 11.05.1840 tarihinde İçme köyünde ailesinin dokuzuncu çocuğu olarak dünyaya gelmiş. Ailesi romen şehri Tulça’nın bulgar mahallesine yerleşir. 1854 yilında Sırbistana gider ve Vasil Levski, Haci Dimitar ve Hristo Makedonski gibi devrimcilerle tanışır. Başta Georgi Rakovski’nin bulunduğu Birinci Legya’ya (askeri birimi) katılır ve Vasil Levski ile beraber savaşlarda savaşır. İşte bu savaşlarda Stefan Karaca nekadar cesur ve kahraman olduğunu gösterir. Askeri birimin dağılmasından sonra Tulça ya dönüp bir çete kurmuş ve 1864 yilına kadar dağlarda çetecilik yapar. 1865 yilında Romaniya Djurcu kasabasına gider ve bulgar mültecilerinin merkezi olan bir ahçı dükkanı açar. Ayni senede Haci Dimitar’ın çetesiyle birlikte Bulgaristan’ın Koca Balkanında çetecilik yapar. 1867 yilında Belgrad ta ikinci Bulgar Legya’sına katılır. Burada 125 kişilik bir çete kurup yakın dostu olan Haci Dimitar ile başına geçer. Çete nin amacı Bulgaristana geçip halkı ayaklanmaya kaldırmak. Çete 06.07.1868 tarihinde Tuna nehrini gemiyle geçer. Bulgar topraklarında çete çatışmalara girer ve Selvi kasabasına yakın Kanlıdere mevkiinde bozguna uğrar. Ağır yaralanan Stefan Karaca tutuklanır ve baştan Tarnovo ondan sonra Rusçuk zindanına kapatılır. 31.07.1868 tarihinde kendisini asmışlar. 1895 yilında doğuduğu evinin yanına halk kahramanın anıtı dikilmiş. 1959 yilinda köy meydanında heykeltıraş Dimko Dimçev’in yaptığı daha büyük ve daha güzel anıt dikilir.

Yambol şehri Yambol şehri Yambol ilinin merkezidir. Tunca ırmağın kıyılarında 91 км2 arazı alır. Kara Deniz den 93 км. Mesafede bulunur. Nüfusu yaklaşık 80 000 kişi. Şehir Bulgaristan Cumhuriyeti güneydoğu kısmında Tunca – Istranca ovasında yer alır. Yambol ülkenin dördüncü büyük nehirin kıyılarında kurulmuş. Şehrin 10 yüzyildan fazla zengin bir tarihi var.

“Saglasie” Kültür merkezi ve kütüphane “Saglasie” Kültür merkezi XIX yüzyildan beri şehrimizin kültür hayatının merkezlerinden birisidir. 1904 yilinda burada ilk sinema gösterisi yapılır ve 1927 yilında ilk radyo yayını yapan tesisatı kurulur. Kültür merkezinde “Gusla” şehir korosu, Çocuk müzik ekolü, Müzik tiyatrosu, komedi ekibi, kukla tiyatrosu, dans ekipleri, kütüphane, ressamlar grubu çalışmalarını yaparlar. Merkezde 50 yildan fazla bir geçmişi olan Yambol Drama tiyatrosu faaliyettedir. Tiyatronun geniş repertuvarında yerli ve yabancı oyunlar yer alır.

Yambol Güzel sanatlar galerisi Yaklaşık 3500’den fazla sanat eseriyle ülkenin en büyük galerilerinden birisidir. 1924 yilından itibaren Paris’te yaşayan Ünlü Yambol ressam Jorj Papazov’un (1895-1972 г.) adını taşır: Paris ressam ekolün sürrealist, avanjardist ressamı. 1952 – 1979 yillar arasında Yambol tarih müzesinin bölümü olarak faaliyette. Ondan sonra kendi binasına kavuşüyor. Galerinin koleksyonu oldukça zengin – XX yüzyilın basından resimler, ekonlar, afişler, heykeller ve 1000 çilt özel kitaplar.

Yambol tarih müzesi Yambol Tarih müzesinin kuruluşunu bölgede tarihsel araştırmalarının temellerini atan gönüllü incelemeler yapan kişilere borçluyuz. Müzenin ilk sergisi Prof. Petar Noykov’un inisiyatifi olarak 1886 yilında Yambol’un ilk okulunda arkeoloji derneğinin bulgularından oluşturulmuş. Müze kuruluşunda üç bölüm varmış: (eski çağlardan – 1944 tarihine kadar Yambol ve bölgenin tarihsel gelişimi içeren) tarih bölümü. 1944 tarihinden günümüze kadar olayları gösteren ikinci bölüm ve doğabilim bölümü. Yavaş yavaş müzenin faaliyetleri ve uzman sayısı artmaya başlar. Şimdi Yambol tarih müzesi uzmanları dört bölümde çalışıyor: “Arkeoloji" ( “Tarihöncesi", “Antik dönemi", “Orta çağ" ve “Para“bölümleri içerir); “Bulgar toprakları ХV-ХІХ yüzyillar arası" ( “Uyanış" ve “Etnografi“ bölümleri içerir); “Yeni tarih" ve “Halkla ilişkiler". Müzeye bağlı restorasyon atyolyesi faaliyette. Müze koleksyonu 90 000’den fazla eser kapsar. Müzede dahili bilgisayar şebeke kurulmuş. Zengin koleksyonları ve deneyimli uzmanlar sayesinde son yillarda Yambol tarih müzesi Yambol ve bölgesi konusunda 30 dan fazla büyük sergi düzenlenmiş.

Yambol’un Bedesteni ХV yüzyilın ikinci bölümünde yapıldı. Yambol un göbeğinde bulunur. Bu tipten Bulgaristan da tek bina ve XV yüzyilın en cazip ve iyi korunan binalardan birisidir. Kente farklı bir özellik veriyor ve ayni zamanda kentimizin sembollerinden birisidir. 1970 - 1973 yillar arasında gerçek haline ve modern kent koşullarına uygun bir şekilde restore edildi

Yambol “Borovetz” oteli İki kat, toplam – 48 yatak 22 oda   20 çift yataklı 2 suit Tesiste: Lobi Kokteyl bar Gece kulübü Bahçeli lokanta Kahvaltı salonu mevcut odalar: SAT TV minibar Rum service wc Tesiste: bilgi otopark telefon Tesise yakın: Otobüs durağı Tren istasyonu mağzalar postane Taksi durağı İş ve tanıtım turizmi teklif ediliyor