Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NEVŞEHİR COĞRAFYASI HAZIRLAYANLAR BAHAR KİRŞAN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NEVŞEHİR COĞRAFYASI HAZIRLAYANLAR BAHAR KİRŞAN"— Sunum transkripti:

1 NEVŞEHİR COĞRAFYASI HAZIRLAYANLAR 2013516039 BAHAR KİRŞAN
NOFA ARSLAN

2

3 GENEL BİLGİLER Yüzölçümü: 5.467 km² Nüfus: 289.509 (1990)
İl Trafik No: 50

4 İLÇELER ACIGÖL AVANOS GÜLŞEHİR DERİNKUYU HACIBEKTAŞ KOZAKLI ÜRGÜP

5 COĞRAFYA Nevşehir Orta Anadolu'da, Erciyes, Melendiz ve Hasan dağları gibi eski yanardağların kül ve lavlarının birikmesiyle oluşmuş çok geniş bir plato üzerinde yer almaktadır. Bu platoyu, ülkenin en uzun akarsuyu olan Kızılırmak, doğu-batı doğrultusunda derinliğine oymuştur. Ayrıca bu alan, Kızılırmak nehrine kuzeyden ve güneyden karışan yan suların açtığı derin vadilerle de sık bir şekilde parçalanmıştır.

6 İl merkezi , Kızılırmak platosu adıyla anılan bu geniş ve yüksek düzlüklerin batı yamaçlarında kurulmuştur.Sanâyi pek gelişmemiştir. Turizm sektörü son senelerde hızla gelişmektedir. Konum itibariyle Türkiye’nin tam ortasında bulunan Nevşehir, ülke topraklarının binde 7’sini kaplamaktadır

7 İKLİM Nevşehir, yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlı geçen tipik karasal iklim özelliğine sahiptir.

8 KALELER Nevşehir Kalesi Uçhisar Kalesi Ortahisar Kalesi

9

10

11

12 TARIM Mevsim ve yağış şartları nedeniyle tarım ürünleri fazla çeşitli değildir. Tahıl yumru ve sanayi ürünleri başlıca tarım ürünleridir.Patates üretiminde önemli bir gelir kaynağı olmuştur. Ayrıca ilde şeker pancarı, buğday, arpa, çavdar, bakla, nohut, fasulye, mercimek yetiştirilir. Fakat meyvecilik bilhassa bağcılık bölge tarım ekonomisi için önemli bir yer tutmaktar.Bölge şarapçılık ve üzüm yetiştiriciliği ile de ünlüdür

13

14 KAPADOKYA Kapadokya Türkiye'nin tam ortasında, Nevşehir ili merkezde olmak üzere Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerinin bazı bölümlerini de içine alan bölgededir. Kapadokya Bölge 60 milyon yıl önce; Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkmıştır.

15

16 Bölgenin en ilginç kültürel zenginliklerinden yeraltı yerleşimleri çeşitli büyüklüklerde ve yaklaşık adettir. Büyük bir kısmı yumuşak tüfün insan eliyle aşağıya doğru derinlemesine oyulmasıyla inşa edilmişlerdir. Kapadokya bölgesi geçmişte sık sık çeşitli saldırılara maruz kaldığından, bu şehirler daha çok tehlike anında halkın sığınabilmesi ve güvenlik sağlamak amacıyla yapılmıştır. Yeraltı şehirleri aynı zamanda yörenin eski yerleşim yerlerinde bulunan her eve gizli geçitlerle bağlantılıdır.

17

18

19 PERİBACALARININ OLUŞUMU
Vadi yamaçlarından inen sel sularının ve rüzgarın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla 'peribacası' adı verilen ilginç oluşumlar ortaya çıkmıştır. Sel sularının dik yamaçlarda kendine yol bulması, sert kayaların çatlamasına ve kopmasına neden olmuştur. Alt kısımlarda bulunan ve daha kolay aşınan malzemenin derin bir şekilde oyulması ile yamaç gerilemiş, böylece üst kısımlarda yer alan şapka ile aşınmadan korunan konik biçimli gövdeler ortaya çıkmıştır.

20

21


"NEVŞEHİR COĞRAFYASI HAZIRLAYANLAR BAHAR KİRŞAN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları