Proje Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı İdari hibeler ( Dizin 2 )
Advertisements

1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı.
Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI «TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ»
1509 Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı.
1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)
T.C SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI
Fikirler Özel Programı Ideas/ERC Asiye Tuba ZENGİN Ideas/ERC 31 Ekim 2008 İzmir Ekonomi Üniversitesi.
Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı TÜBİTAK TEYDEB... Firma düzeyinde katma değer oluşturanların, Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını.
Erasmus+ Programı ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
Avrupa Birliği Ofisi-ODTÜ ALTINCI ÇERÇEVE PROGRAMI (6ÇP)
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi VABpro KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ TEKLİF ÇAĞRISI Proje Uygulama Başkanlığı 26 Haziran.
TÜBİTAK 1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Programı
AB Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ POLİTİKA DESTEK PROGRAMI ( ) PROGRAM HAKKINDA GENEL.
TGSD Başvuru Formu Dikkat Edilecek Hususlar
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri
tübİTAK TEYDEB DESTEKLERİ
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı Avrupa kültür festivallerine destek Dizin
AB Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ POLİTİKA DESTEK PROGRAMI ( ) PROGRAM HAKKINDA GENEL.
AB 7. Çerçeve Programı “People Alt Programı” Başlangıç düzeyindeki araştırmacılar için eğitim ağları.
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BOLU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BÖLÜMÜ PROJELER KOORDİNASYON EKİBİ LdV Mesleki Eğitim Programı Ortaklık Projeleri (
PROFESYONEL GELİŞİMDE YAKIN DESTEKÇİNİZ...
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ 1/51 DEĞERLENDİRME TABLOSU Başvuru Rehberi içinde yer alan ve proje tekliflerinin hangi kriterlere göre değerlendirileceğini.
LOGO TÜBİTAK 1003 Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah ÇELİK.
TÜBİTAK 1507 – KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı
TÜBİTAK Bilimsel Araştırma Projelerini Hazırlama Eğitimi Şubat 2014
Bölgenin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine katkıda bulunmak Vizyon’ u Güçlü bir sivil toplum bilinci ve ileri teknolojiyi kullanan, rekabet gücü.
LOGO TÜBİTAK Proje Eğitimi Etkinliklerini Destekleme Programı Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah ÇELİK Proje.
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme
Proje Ofisi Koordinatörü
Doç. Dr. Esvet AKBAŞ YYÜ Rektörlüğü PDO Koordinatörü 2013-VAN.
LOGO Tüm Detaylarıyla HORIZON2020 BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ Proje Koordinasyon Ofisi Birimi Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu.
AB Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ POLİTİKA DESTEK PROGRAMI ( ) PROGRAM HAKKINDA GENEL.
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı Üçüncü ülkelerle işbirliği projelerii (Dizin 1.3.5)
2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetişim Sempozyumu
GAZİ ÜNİVERSİTESİ PATENT DESTEK BİRİMİ İstanbul, 07 Haziran 2010.
Ankara Sağlıkta Yenilikçilik Hareketi İlke Eren SEİS Araştırma Uzmanı
Mayıs 2013 GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO)
AB Çerçeve Programları’nda KOBİ’ler
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı İşbirliği Projeleri( Dizin )
20 Aralık ANKARA Erasmus+ ta Okul Eğitimi Destekleri.
AB Erasmus Eğitim Programı Öğrenci-Öğretim Üyesi Değişimi
Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu
Üniversiteler için Buluş Yönetim Ofisi Modeli Özgür KULAK, Namık Kemal Üniversitesi
Erzurum Teknik Üniversitesi Erzurum Teknik Üniversitesi’nin Misyonu Prof. Dr. Muammer YAYLALI Erzurum Teknik Üniversitei Rektörü.
SANAYİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
LOGO TÜBİTAK Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah.
TÜBİTAK Girişimcilik Aşamalı Destek Programı
GREEN PEARLS-YEŞİL İNCİLER LdV Ortaklık Projesi T.C. GÖLBAŞI KAYMAKAMLIĞI Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü.
 KONU VE AMAÇ: Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasının hızlandırılması amacıyla 2012 yılında TR83 Bölgesi İnovasyon.
Bilimsel/Teknolojik Güç Siyasi Güç Ekonomik Güç AB’nin Hedefi:  İlki 1984 yılında başlamıştır.  Çerçeve Programları, diğer birçok topluluk programı gibi.
TÜBİTAK Projeleri Genel Tanıtımı
BİDEB Fonlarının genel tanıtımı
ARDEB FONLARI I & II Doç. Dr. Ülkan Kılıç
Proje Değerlendirme Süreci
TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları.
BÜ APKO Uluslararası Destekler Birimi
FAALİYET RAPORLARI ve HAZIRLAMA ESASLARI
BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR PROJELER KOORDİNATÖRLÜĞÜ
T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE DESTEK PROGRAMLARI İL MÜDÜRLÜKLERİ EĞİTİM VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI.
Een.ec.europa.eu Azimli KOBİ’lere Uluslararası büyüme ve inovasyon konularında yardımcı oluyoruz.
AB H2020 GENEL BILGILENDIRME ONUR YOLAY. TEŞEKKÜR EDERIZ.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
AVRUPA BİRLİĞİ ÇERÇEVE PROGRAMLARI
Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı
Proje Tabanlı Uluslararası Değişim Programı Bilgilendirme Toplantısı
Sunum transkripti:

Proje Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Prof. Dr. Ali Beba 18 Haziran 2009 KAGİDER 1

7. ÇP (2007-2013) Araştırma ve teknolojik gelişim sağlamak için yürütülen Çerçeve Programlarının yedincisi 2007-2013 arasında Avrupa Birliğinde araştırma çalışmalarına yönelik fon programlarının en önemlisi Seçilmiş öncelikli alanlarda yürütülecek çalışmaları destekler İnovasyon (Ticari İcat =Ticat) ve/veya Ar-Ge olmazsa-olmaz koşuldur

7. ÇP (2007 – 2013) Toplam Bütçe = 53 Milyar €

İş Birliği Alt Programı – 10 tema Sağlık Gıda, Tarım ve Biyoteknoloji Bilgi ve iletişim Teknolojileri Nano- Bilimler, Nano-Teknolojiler, Materyaller ve Yeni Ürün Teknolojileri Enerji Çevre (İklim değişimi) Ulaşım (Havacılık dahil) Sosyo- Ekonomik Bilimler ve Toplum Bilimleri Uzay Güvenlik 32,4 milyar €’luk “İş Birliği” alt programı kapsamında verilecek desteklerin 4,8 milyar € (% 15’lik) kısmı KOBİ’lerin kullanımı için ayrılmıştır.

Kapasiteler Alt Programı 4,2 milyar € bütçenin 1,34 milyar €’su (%32) “KOBİ’ ler yararına Araştırmalar” düşük araştırma kapasitesine sahip olan ya da hiç araştırma kapasitesi olmayan KOBİ’lerin desteklemesi amaçlanır. KOBİ’lere yönelik araştırma: Kısa vadeli olması ve amaçlarının KOBİ’lerin yenilik ihtiyaçlarının karşılanmasına odaklanması KOBİ Birliklerine yönelik araştırma: Sanayi sektörlerindeki KOBİ’lerin sorunlarına teknik çözümler sunan KOBİ örgütlerinin desteklenmesi

Kişilere Destek Marie Curie Eylemleri - Araştırmacıların Dolaşımı Alt Programı Akademisyenler, uzmanlar ve bilim adamları gibi üst düzey Ar-Ge faaliyetleri yapan / yaptıran kişiler yararlanır KOBİ ve büyük ölçekli işletmelerde Ar-Ge’ de görevli kişiler de destek alabilir. Bütçe: 4,7 milyar €.

Fikirler Özel Alt Programı 7,5 milyar €’luk bütçeli program Ar-Ge boyutu yüksek projeler için geliştirilmiştir. Doktora derecesine sahip, bilimsel çalışmalar ile yeni fikirler üreten, uluslararası uzmanlığı ile tanınan proje fikirlerine sahip araştırmacılar yararlanır Temel bilimler, mühendislik, yaşam bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler alanlarında çalışan araştırmacılara en fazla 5 yıl için destek verilir. Destek miktarları proje başına yılda 100.000 - 500.000 € arasındadır.

7. Çerçeve Programına Başvururken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

7. ÇP’ ye Uygun Projelerin Temel Özellikleri AB araştırma ve teknoloji geliştirme politikası (Lizbon Stratejisi) ile ilgili araştırma alanlarındaki (enerji, çevre, sağlık, ulaştırma vb.) genel AB politikalarını destekleyicidir. Ar-Ge projeleri, yerel ve ulusal amaçlara değil, AB hedeflerine yöneliktir. Uzun vadeli (2-5 yıl) ve stratejik hedefleri olan projelerdir. Bilim ve teknoloji seviyesini geliştiren ve tekrarı olmayan projelerdir. Genelde üniversite-sanayi-kamu işbirliğini hedefler. Programa katılan ülkelerin yeni iş ilişkileri kurulmasını sağlar. AB üyelerinde ve programa katılan ülkelerdeki dağınık Ar-Ge potansiyelini bir araya toplamayı hedefler. Ürün geliştirmeden ziyade, araştırma ve teknoloji geliştirme faaliyetlerini içerir. Fonlama oranları projelerin ve kuruluşların tiplerine göre farklılık göstermektedir

“Olmazsa – Olmaz” Şartlar - 1: Yabancı dil (İngilizce) bilgisi: Proje teklifleri İngilizce olmak zorundadır

“Olmazsa – Olmaz” Şartlar - 2: İnternet kullanım bilgisi /yeteneği Proje çağrıları, başvuru formları ve rehber dokumanlar internet aracılığı ile duyurulmaktadır. Yeni sistemde, 7. Çerçeve Programı teklif dosyaları internet üzerinden (Electronic Project Submission System – EPSS) yapılmaktadır.

“Olmazsa – Olmaz” Şartlar - 3: Kayıtlı / Şeffaf olmak: AB Projesi başvurusu yapılacak kurum, bulunduğu ülkenin yasal mevzuatına uygun şekilde kurulu ve kayıtlı olmalıdır.

“Olmazsa – Olmaz” Şartlar - 4: Resmi yükümlülüklerin tümünü yerine getirmiş olmak AB Projesi sunmak isteyen kuruluşa ait vergi, SSK borçları bulunmamalı, tüm resmi yükümlülükleri yerine getirilmiş olmalı.

“Olmazsa – Olmaz” Şartlar - 5: Networking (iletişim ağı) içinde olmak: AB projelerinde yükleniciler rekabet ortamına göre seçilir: projeyi en iyi şekilde yürütebilecek konsorsiyum kazanır. Proje için en iyi konsorsiyumu kurmak için networking (iletişim ağı) içerisinde olmak gerekmektedir.

Proje Teklifi Hazırlığında Yapılan Genel Hatalar 1. SUNUŞ HATALARI: Proje teklifi takvime uygun değil Teklif uygun kanaldan gönderilmemiş Standart müracaat formları kullanılmamış Dokümanlarda eksik var veya imzalanmamış 2. ELVERİŞLİLİK (ELIGIBILITY) : Bölgeye/yöreye /ülkeye uygun değil Kriterlerine uygun değil İlginç değil (çok yöresel) Proje bütçesi sadece/çoğunlukla karşılanamayan gider kalemlerinden oluşmuş Maddi destek katkısı uygun değil (örneğin, program % 80 katlı sağlarken daha fazla bütçe talebi yapılmış)

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ulusal irtibat noktaları ile bağlantı (TUBİTAK - www.fp7.org.tr ) Uluslararası bağlantılar www.cordis.europa.eu/fp7/home_en.html ve (TURBO – www.turboppp.org ) Projenin kolay okunabilir, şekiller ve tablolarla gösterilmesi KOBİ katılımı Avrupa Birliği’nin rekabet gücüne doğrudan katkı Ortak aramada tecrübeli daha önce çerçeve programlarına katılmış olanlarla işbirliği

Proje Teklifinizin Metninde Yazım hataları Tutarsızlık Hesaplama sonuçlarında yanlışlık Eksik sayfalar olmamalı Anlaşılır dil Gerekli çizimler, tablolar, grafikler Neden-sonuç ilişkisi net ve (varsa) şartnameye uygunluk olmalı

Tüm Kriterlerden Yüksek Puan Almak İçin Hiçbir bölümü ihmal etmeyin İstenilen her şeyi kapsayacak şekilde ayarlayın Tüm kriterlerden yüksek puan almalıyım noktasında yoğunlaşın Değerlendiriciler sizin adınıza yorum yapamazlar, net ifadeler kullanın Değerlendiricilerin teklifin iyi yönlerini bulmak için çaba harcamalarını beklemeyin. Projenin neden iyi olduğunu siz anlatın İşleri son dakikaya bırakmayın

Proje Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

“Olmazsa – Olmaz” Şartlar - 1: İyi İlişkilendirilme Projeler kurgulanırken program ilkeleri ile uyumlu olmalı Proje sonuçlarının katkıda bulunacağı hedefler iyi /net belirlenmeli

“Olmazsa – Olmaz” Şartlar - 2: Doğru Beklentiler / Öngörüler Gerçekleşmesi mümkün hedefler seçilmeli

“Olmazsa – Olmaz” Şartlar - 3: Doğru Partner Seçimi / Takım Çalışması Projelerde yer alacak partnerler tanımlanan tüm proje aktivitelerini gerçekleştirecek yetenekte olmalı, hiçbir proje faaliyeti dışarıda kalmamalıdır.

“Olmazsa – Olmaz” Şartlar - 2: Tecrübeli Yönetim Projenin hem teknik hem de idari yönetim kadrosu konusunda uzman kişileri içermelidir. Proje koordinatörü sadece teknik değil finansal / idari konulardan da sorumludur.

7. ÇP Programından Yararlanmak İçin... Konusuna hakim, (İngilizce ve Internet) kullanım becerisi yüksek bir “Proje Fikir Ekibi” kurun “Proje Hazırlama” ve “Proje Döngüsü” konularında eğitim alın /aldırın Başarılı projeleri inceleyin Proje hazırlanırken ve sunulurken kurallara ve tarihlere uyun Uzun vadeli düşünün, ve ÇOOOK sabırlı olun….!!!

Prof. Dr. Ali Beba, Akademik Direktör Tel: 0216 559 23 49 E-posta: ali Prof. Dr. Ali Beba, Akademik Direktör Tel: 0216 559 23 49 E-posta: ali.beba@ozyegin.edu.tr Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Adresi: http://www.ozyegin.edu.tr/arastirma/girisimcilikMerkezi.asp ali.beba@ozyegin.edu.tr