TAIEX BÖLGESEL EĞİTİM PROGRAMI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Gençlik Çalışanları ve Gençlik Kuruluşları için Eğitim ve Ağ Kurma
Advertisements

19.FASIL : Sosyal Polİtİka ve İstİhdam “AçIlIş Krİterlerİnde Gelİnen Son Aşama” ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON.
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Avrupa Birliği.
Meriç Belediyeler Birliği
Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
Avrupa ile İletişim Projesi Mustafa Bayburtlu TOBB AB Müdürü
TW TR 2008-IB-EN-02 Emisyon Kontrolünün Geliştirilmesi - Bileşen 2 © Thomas Seegers – Fotolia Katarina Mareckova, Ankara.
“Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı’nda AB Standartlarının Uygulanması” Projesi
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ PROJE BİRİMİ
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ E ğ i t i m v e K ü l t ü r AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI  GENÇLİK PROGRAMI.
İŞ KANUNUNDA ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU VE EKONOMİK SOSYAL KONSEY AYŞE KÜÇÜK ZİYA AK MEHMET ÜSTBAŞ
Uluslararası İşbirliği Faaliyetleri
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
Eğitim alanında Topluluk eylem programı
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
İkili ve Bölgesel İlişkiler Şube Müdürlüğünün Çalışmaları
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI EĞİTİM VE KURUMSAL YAPILANMA BAŞKANLIĞI
İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi Aşama II Rahmi Doğan İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı.
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi Tanıtım Toplantısı Antalya 22 Ocak 2013.
TESK AB VE DIŞİLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ Av. Elif Güliz BAYRAM Müdür Vekili 24 Şubat 2012 Antalya.
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ Ğ Ü E Ğİ T İ M DA İ RES İ BAŞKANLI Ğ I “ULUSLARARASI VE BÖLGESEL KURULUŞLARLA İ L İ ŞK İ LER Eylül-Ekim 2010” Gülşen DURSUN Bilgisayar.
ÇOK FAYDALANICILI PROGRAM KAPSAMINDA DUYURULAN HIBE PROGRAMLARI
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMLARI
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
AVRUPA BİRLİĞİ VE KAMU SAĞLIĞI. YASAL ÇERÇEVE Roma Antlaşması’nın 3. ve 152. maddelerine göre kamu sağlığı politikalarının genel amacı: Roma Antlaşması’nın.
YERELDE AB SÜRECİ.
2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetişim Sempozyumu
Gençler için Avrupa Fırsatları. nedir? Gençler için eğitim ve gençlik alanlarındaki Avrupa fırsatları ve gençlerin Avrupa faaliyetlerine katılımı hakkında.
5’nolu Kamu Alımları Faslı Avrupa Birliği Genel Sekreterliği.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ PATENT DESTEK BİRİMİ İstanbul, 07 Haziran 2010.
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) Programı.
PCcolog ÜLKE BAYRAKLARI PCcolog.
(Enterprise Europe Network-EEN)
ULUSLAR ARASI ANLAŞMALAR
AVRUPA BİRLİĞİNDE ÜYELİK
VENEDİK KOMİSYONU VE ETKİNLİKLERİ
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ E ğ i t i m v e K ü l t ü r AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI  GENÇLİK PROGRAMI GENEL.
TOBB AB ÇALIŞMALARI : NASIL HAZIRLANIYORUZ? FAALİYETLERİMİZ 23 Şubat 2007.
ERASMUS+ PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI BEÜ Öğrenci ve Öğretim Elemanları Değişim Programları Koordinatörlüğü.
Bilgi Güvenliği Hukuksal Süreçler
ERASMUS+ ANA EYLEM 1: BİREYLERİN ÖĞRENME HAREKETLİLİĞİ Yükseköğretimde Personel Hareketliliği Harran Üniversitesi AB Ofisi.
AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı 1 Eylem 4- Gençlik Destek Sistemleri GENÇLİK PROGRAMI EYLEM 4 – GENÇLİK DESTEK.
Avrupa Birliği Ülkeleri
Özlem Keçim.
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
AB GENİŞLEME POLİTİKASI VE TÜRKİYE İLE KATILIM MÜZAKERELERİ SÜRECİ
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
Türkiye Ulusal Ajansı Erasmus+ Nedir? Eğitim Gençlik Spor alanlarını kapsayan Avrupa Birliği programıdır. Erasmus+ Nedir? Erasmus +; yılları.
ERASMUS PROGRAMI Personel Eğitim Alma Hareketliliği Oryantasyonu
ERASMUS PROGRAMI Personel Ders Verme Hareketliliği Oryantasyonu
ERASMUS + Avrupa Birliği Eğitim, Öğretim, Gençlik ve Spor Programı Avrupa Birliğine Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu 2014 Yılı İlk Toplantısı.
AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ
Avrupa Birliği ve Türkiye Tarımı
AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ
İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri: Genel Bakış
ANFAŞ FUARLARI KAZANDIRIR
AETR KONVANSİYONU
ANFAŞ FUARLARI KAZANDIRIR
Kütüphaneler neler yapabilir? - III -
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KONU:ÜLKELER VE BAYRAKLARI
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

TAIEX BÖLGESEL EĞİTİM PROGRAMI RTP 40962 04 Mart 2010 Eskişehir, Türkiye

TAIEX TAIEX ya da diğer adıyla Teknik Destek ve Bilgi Değişim Ofisi, AB Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü Kurumsal Yapılanma Biriminin uygulamakta olduğu bir mekanizmadır. AMACI: Aday ülkelere, Avrupa Birliği müktesebatının iç hukuka aktarılması, uygulanması ve yürürlüğe konulması alanlarında teknik destek sağlamak.

TAIEX Hangi Hizmetleri Sunar? TAIEX'in temel görevleri şunlardır: Faydalanıcı ülkelerdeki paydaşlara ve ortaklara teknik eğitim vermek ve örnek uygulama sunmak, Bu hizmetten faydalanan ülkelerin ulusal mevzuatlarının AB mevzuatına uyumlu hale getirilmesi ve söz konusu mevzuatın daha sonra idaresi, uygulanması ve yürütülmesi aşamalarında kısa süreli teknik destek vermek, Hem uyumlaştırma sürecini izlemek ve kolaylaştırmak hem ileri aşamalardaki teknik yardım ihtiyacını belirlemek amacıyla veritabanı araçları sunmak.

TAIEX’ten Kimler Yararlanabilir? TAIEX yardımından yararlanacak olanlar, faydalanıcı ülkelerde AB mevzuatının aktarımı, uygulanması ve yürütülmesi aşamalarında çalışan hem kamu sektörünü hem de özel sektörü kapsar.  Temel hedef gruplar şunlardır: Merkezi ve taşra teşkilatında çalışan kamu kurumu personeli; Adalet ve kolluk kuvvetleri; Milletvekilleri ve Mecliste çalışan personel; Sosyal tarafları temsil eden mesleki ve ticari örgütler ile işçi ve işveren sendikaları; Mevzuat tercümanları, düzeltmenler ve mütercimler.

TAIEX Mekanizmasının Faydalanıcı Ülke Grupları Yeni Üye Ülkeler: Çek Cumhuriyeti, Estonya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Malta, Polonya, Slovakya, Slovenya; Bulgaristan, Romanya; Aday  Ülkeler: Hırvatistan, Makedonya, Türkiye; Muhtemel Aday Ülkeler: Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan ve Kosova; Avrupa Komşuluk Politikası: Cezayir, Ermenistan, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Mısır, Gürcistan, İsrail, Ürdün, Lübnan, Libya, Moldova, Fas, Filistin Yönetimi, Suriye, Tunus ve Ukrayna. Diğerleri: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Rusya

TAIEX’ten Faydalanma Yöntemi AB’ ne katılım sürecinin tüm aşamalarında TAIEX mekanizması kullanılabilir: 1.Aşama: Ulusal mevzuatın AB müktesebatına uyumu. 2.Aşama: AB direktifleri ve regülasyonlarının uygulanması. 3.Aşama (katılım sonrası süreçte): Merkezi, bölgesel ve yerel seviyede AB müktesebatının doğru bir şekilde uygulanmasının sağlanması.

TAIEX’in Destek Çeşitleri Seminerler/Çalıştaylar Uzman Talebi Çalışma Ziyaretleri İdari kapasitenin artırımına yönelik eğitimler Sürekli izleme (Peer reviews)

Türkiye’nin TAIEX Faaliyetlerine Katılımı 2002 yılında TAIEX bütçesine dahil olan Türkiye, günümüze kadar çeşitli müktesebat başlıklarında uzman desteği, inceleme gezileri ve seminerler/çalışma toplantıları kanalıyla TAIEX teknik desteğinden yararlanmıştır. Faydalanıcı ülkelerin gruplara ayrıldığı ve özellikle talep güdümlü olan TAIEX mekanizmasında Türkiye "Aday Ülkeler" grubunda AB mevzuatının aktarımı, uygulanması ve yürütülmesi konularında teknik destek almaya devam etmektedir.

Bölgesel Eğitim Programı (RTP) RTP Programı; bölgesel, yerel mevzuat uygulayıcı kurumlar ile ilgili belediyeler düzeyinde kilit paydaşlara eğitim sağlayan yapısal bir programdır. Temel amacı; AB müktesebatının uygulama ve yürürlüğe konulması üzerine teorik ve pratik eğitim sağlamaktır.

Bölgesel Eğitim Programı’nın Amacı “Eğiticilerin eğitilmesi” kavramı doğrultusunda RTP programının yerel temsilcilerinin teşvik edilmesi RTP Uzmanı olarak adı geçen eğiticilerin, AB müktesebatının ilgili konularında, bireysel uzmanlık kazanımının geliştirilmesi ve desteklenmesi Eğiticiler aracılığıyla aday ülke dilinde düzenlenen çalıştay ve seminerlerle geniş bir bölgesel ve yerel dinleyici topluluğuna ulaşılması Birleştirilmiş eğitim faaliyetleri yoluyla bölgesel düzeydeki kilit paydaşlar arasında ve Avrupa Birliği bölgelerindeki eğiticiler arasında iletişim kurulması

ÜLKEMİZDE RTP Ülkemizde, 2007 yılında çevre ve gıda güvenliği konularında uygulanmaya başlanmıştır. Türkiye, 2002 yılında Avrupa Birliği’ne uyum çalışmaları kapsamında NUTS İstatistiki Bölge Sınıflandırmasını oluşturmuştur. Buna göre ülkemizde 26 tane NUTS2 bölgesi bulunmaktadır.

Bir “Ulusal Odak Noktası” ile ülke çapında toplam 26 İl Çevre ve Orman Müdürlüğünde birer “Bölgesel Odak Noktası” ve birer “Çevre RTP Uzmanı” belirlenmiştir. Bakanlığımızca belirlenen Çevre RTP Uzmanlarına, 12 Kasım 2007 – 22 Mayıs 2008 tarihleri arasında Brüksel, Uygulamada İleri Aşamada bulunan bir AB üyesi ülke ve Ankara’da, AB kurumları, karar alma mekanizmaları, katılım öncesi süreç, AB müktesebatı gibi konularda eğitim verilmiştir.

Çevre RTP Uzmanı, TAIEX’in desteği ile sorumluluk bölgesinde AB müktesebatının aktarılması, uygulanması ve yürürlüğe konulmasına yarar sağlayacak RTP seminerleri/çalışma toplantıları gerçekleştirmek; ulusal programı, Ulusal Odak Noktası ve TAIEX (Avrupa Komisyonu) ile birlikte koordine etmekle yükümlüdür. Bölgemiz “Çevre” konulu RTP programı çerçevesinde, Eskişehir ve Afyonkarahisar illerinden oluşmaktadır.

http://taiex.ec.europa.eu/

TAIEX ETKİNLİKLERİ

TAIEX Kütüphanesi

Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü Kurumsal Yapılandırma Birimi Rue de la Loi – Wetstraat 170 B1049 – Brussels Telefon: switchboard (+32-2) 299 11 11 Sekreterya: 296 09 72, Fax: 296 76 94 e-posta: elarg-taiex@ec.europa.eu

Teşekkür Ederim Dr. Gülnur GENÇLER ABEŞ Biyolog / RTP Uzmanı İletişim Bilgileri: Dr. Gülnur GENÇLER ABEŞ Biyolog / RTP Uzmanı Eskişehir İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Tel : 0 222 335 88 98 Fax: 0 222 335 35 99 gabes@cevreorman.gov.tr