Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kütüphaneler neler yapabilir? - III -

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kütüphaneler neler yapabilir? - III -"— Sunum transkripti:

1 Kütüphaneler neler yapabilir? - III -
Çeşitli ülkelerden örnekler Bu sunumun hazırlanmasında EFIL’in «Public Libraries Advancing Community Development in Europe» adlı raporundan yararlanılmıştır.

2 Kitap okumanın desteklenmesi

3 Tallinn Merkez Kütüphanesi (Estonya)
Uygulaması 2012 Şubat’ta başlayan ‘E-Kitap’ hizmeti bireylere, ücretsiz ödünç kitap vermektedir. Toplumda kitap okumayı arttırması amaçlanan hizmet, bölgede toplam kitap ödünç vermiştir.

4 Valmiera Halk Kütüphanesi (Letonya)
Uygulaması 2010 Mayıs’da başlayan ‘Oku ve Takipçi Kazan’ projesi gençler için, kitap okumayı teşvik edici dinamik bir platform oluşturmaktadır. Uygulama sayesinde kitap, sosyal medyada cazibe unsuru haline gelmekte ve kitap okuma oranında artış gözlemlenmektedir.

5 Lviv Bölgesel Çocuk Kütüphanesi (Ukrayna)
2015 Şubat ayında başlayan ‘Mishenyatkova ABC ‘ uygulaması ile okul öncesi çocuklara, alfabeyi eğlenceli ve hızlı bir şekilde öğretmek amaçlanmıştır.

6 Kamu ve E-Devlet hizmetlerine erişme

7 Siauliai Povilas Visinkis Kütüphanesi (Litvanya)
2011 Kasım ayında başlayan ‘Kütüphane İçinde Belediye’ projesi vasıtasıyla bireylere, e-devlet ve e-kamusal araçların kullanım eğitimleri verilmektedir. Konunun uzmanı devlet memurlarınca verilen eğitimler halk ve belediye arasında köprü görevini üstlenmektedir.

8 B. P. Hasdeu Hukuk Kütüphanesi (Moldova)
Uygulaması 2011 Kasım ayında Mayıs’da başlayan hukuk hizmeti sayesinde bireyler, belediye meclisinde alınan kararları inceleyebilmektedir yılından bu yana kaydı tutulan bütün yönerge, onay ve kararnamelere açık erişim sağlanmaktadır.

9 Sanal Katılımın Sağlanması

10 Twardogora Halk Kütüphanesi (Polonya)
2011 yılında başlayan ‘Emekliler için İnternetin ABC’si’ hizmeti ile emeklilere, bilgi-iletişim teknolojileri dersleri verilmektedir. Bu sayede emekliler, sanal bankacılık, internet görüşmeleri, e-devlet gibi işlemleri yapmayı öğrenmektedirler.

11 Luhansk Bölgesi Evrensel Bilim Kütüphanesi ‘A. N. Gorky’ (Ukrayna)
Uygulaması 2010 Mayıs’da başlayan ‘Engelsiz Teknoloji’ projesi vasıtasıyla ulaşım sıkıntısı çeken engelli bireyleri, bilgi-iletişim teknolojileri multi-medya araçlarıyla buluşturmak amaçlanmaktadır. Kütüphane ekibi eğitimlerini bilgisayar, tablet gibi materyaller ile açık havada, engelli bireylere yakın mesafede olan yerlerde yapmaktadır.

12 Fran Galovic Halk Kütüphanesi (Hırvatistan)
2011 yılında uygulamaya giren, ücretsiz bilgi-iletişim teknolojileri dersleri vasıtasıyla bireyler hayat şartlarını olumlu etkileyen sanal katılımlar gerçekleştirmektedir. Katılımın yoğun olduğu bu dersler bireylere internette gezinme, ödevlerini internet yardımıyla yapabilme gibi avantajlar sağlamaktadır.

13 Bu örneklerin ortak özelliği nedir?
Bir «odak» gruba yönelik hizmet sunmaları.


"Kütüphaneler neler yapabilir? - III -" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları