Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Avrupa ile İletişim Projesi Mustafa Bayburtlu TOBB AB Müdürü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Avrupa ile İletişim Projesi Mustafa Bayburtlu TOBB AB Müdürü"— Sunum transkripti:

1 Avrupa ile İletişim Projesi Mustafa Bayburtlu TOBB AB Müdürü
TOBB – AVRUPA BİRLİĞİ Avrupa ile İletişim Projesi Mustafa Bayburtlu TOBB AB Müdürü

2 ODA SİSTEMLERİ Üyeliğin Zorunlu Olduğu Sistemler (Türkiye, Fransa, Almanya, İspanya, Hollanda, Yunanistan) Üyeliğin Gönüllü Olduğu Sistemler (ABD, İngiltere, Belçika)

3 ODALARIN ASLİ ROLÜ Şirketler dünyasının dışa açılmasına ve rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlayan ana destek kurumlarıdır. İş dünyasının menfaatlerinin ulusal ve uluslararası arenada sözcüsüdür. Toplumsal gelişmenin ve yerel kalkınmanın öncüsüdür.

4 AVRUPA’DA TİCARET VE SANAYİ ODALARI
Eurochambres 43 Ülke 2000 bölgesel ve yerel oda 17 milyon işletme (%95 KOBİ) 20 milyon İstihdam

5 TÜRKİYE’DE ODA SİSTEMİ
1879 Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası 1880 İstanbul Ticaret Odası 1950 Türkiye Odalar ve Borsalar Kanunu Yürürlüğe girdi. 1952 TOBB Kuruldu. 1 Haziran Sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu

6 TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ (TOBB)
1952’de kuruldu. Tüzel kişiliğe sahip, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşudur. Türk Oda Sisteminin Çatı Kuruluşu Türk İş Dünyasının tamamını temsil eder. 363 Oda ve Borsadan oluşan yaygın bir ulusal networkü vardır. (Avrupa’nın en geniş networkü) 1 milyon 200 bin işletmeyi bünyesinde barındırmaktadır.

7 Yerel Odalar Ticaret ve Sanayi Odaları 178 Ticaret Odaları 60
Deniz Ticaret Odaları Ticaret Borsaları Toplam

8 TOBB’UN ORGANLARI Genel Kurul Konseyler Yönetim Kurulu
Yüksek Disiplin Kurulu

9 TOBB’UN GÖREVLERİ (1) Bilgi oluşturma ve yayma,
Oda sisteminin dışa açılmasına katkı sağlama, Oda Sistemini Geliştirme, İş dünyasının menfaatlerini ulusal ve ulusal arenada savunmak. Yeni platformlar (ESDK) ve organizasyon kurumak – desteklemek. Örn. İKV, DEİK, TOBB-Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (Temmuz 2003) Ekonomi politikaları ve uluslar arası ilişkiler konularında çalışmalar yapmak üzere TEPAV-EPRİ’yi kurdu. Moskova’da bir ticaret merkezi kurdu.

10 TOBB’UN ÜYESİ OLDUĞU ULUSLARARASI KURULUŞLAR
ICC ASCAME Eurochambers OECD- BIAC ECO Ticaret ve Sanayi Odası (Türkiye, İran, Pakistan, Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan) ABC(Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Güney Kıbrıs, Yunanistan, Makedonya, Romanya, Sırbistan Karadağ, Türkiye) İslam Ticaret ve Sanayi Odası (ICCI) - 57 ülke temsil edilmektedir. TOBB Avrupa ve Orta Asya’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı- Karadeniz Ticaret ve Sanayi Odalar Birliği (Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Yunanistan, Makedonya, Romanya, Bosna Hersek, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Türkiye)

11 ULUSAL KURULUŞLAR Ekonomik ve Sosyal Konsey TSE
Milli Prodüktivite Merkezi İGEME Yatırım Ortamı İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK)

12 TOBB-AB 5174 sayılı Kanunun 56/e maddesi;
- iş dünyasının haklarını gözetmek; - Avrupa Birliği mevzuatı konusunda çalışmalar yapmak, - oda ve borsaları bu konularda bilgilendirmek.

13 YAPILANMA Avrupa Birliği Müdürlüğü – Brüksel Bürosu
TOBB Sektör Meclisleri TEPAV-EPRİ TOBB/Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi

14 AB FAALİYETLERİ HEDEFİ
Türk iş dünyasının AB-Türkiye ilişkileri konusunda bilgilendirmek, AB ile müzakerelere iş dünyasının hazırlamak.

15 PLANLI FAALİYETLER Oda Sisteminin Geliştirilmesine Dönük Faaliyetler(TOGP, Akreditasyon Sistemi, Eurochambres Akademileri, ChamberPass) Şirketler Dünyasına Dönük Faaliyetler (Şirketlerin Sosyal Sorumluluğu, TAIEX İç Pazar Mevzuat Haftası, Dünya Bankası Yatırım İklimi Anketi, Türkiye’de Rekabet Gücü, Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımlarının Türkiye’ye Çekilmesi ve Rekabet Politikalarının Rolü Projesi, Müzakere Pozisyonları) Genel Kamuoyunun Bilgilendirilmesi Faaliyetleri (Gazeteci Eğitim Semineri, Müzakere sürecine ilişkin panel, Ekonomik Forum Dergisi, Bölge Toplantıları, TOBB web sitesi ( vb.) Lobi Faaliyetleri ( Eurochambres, TOBB-ECOMOD İşbirliği Projesi,Eurochambres iş dünyası beklenti anketi, TOBB-CSIS Projesi, TOBB-Brookings Enstitüsü Projesi, Türkiye-AB KİK)

16 E-mail: abm@tobb.org.tr
Teşekkürler TOBB AB Müdürlüğü Tel Faks


"Avrupa ile İletişim Projesi Mustafa Bayburtlu TOBB AB Müdürü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları