DiLDEKi CiNSiYETÇiLiK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Atasözünün tanımını yapmayı üstlenmek, altından kalkılması güç bir vaatte bulunmaktır.
Advertisements

MUSTAFA YEŞİLADA
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
Voli ve Loli bugün çok önemli bir konuyu öğrenecek
Atatürk’ün Çocukluk Anıları
ÖZEL İSİMLER CİNS İSİMLER
 HAZIRLAYAN : MEHMET RAC İ KILIÇ.  Anne ve babalar!  Genellikle çocuklarımızın çok zeki oldu ğ unu dü ş ünürüz; ancak okulda bazı derslerden ba ş.
 Web-Log kelimesinden türetilen bloglar, yazarların herhangi bir konu hakkında hızlı ve kolay ş ekilde yorumlarını, ba ğ lantılarını yazılarını, resimlerini,
Dün daha, Yirmi yaşındaydım Yaşamla eğleniyor, Çok fazla zamanım olduğunu sanıyordum Ama farkında değildim ki zaman, Parmaklarımızın arasından kayıp.
PAMUK PRENSES YEDİ CÜCELER
Çocuk bugünün yarını, yarının umududur…
Olumlu Disiplin Yöntemleri
KADINLAR VE ERKEKLER. Ev islerinde kadınlar, annelerimiz, ablalarımız, kızkardeşimiz,halamız, teyzemiz…
Şerife duran bilmeceler
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
PARÇADA ANLAM.
SIFATLAR ÖN AD.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
OKUL DENEYİMİ -I- Dr. Muhammed TURHAN.
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
DynEd İngilizce Dil Eğitim Sistemi
Psikoloji.
CÜMLE TÜRLERİ VE CÜMLENİN ÖĞELERİ
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
YAPI(PLAN).

Konu: İ sim(Ad) Varlıkları, kavramları kar ş ılayan sözcüklerdir. İ simlerle, kar ş ıladıkları kavram ve nesneler arasında çok sıkı bir ilgi vardır.
 Internet tabanlı bir "Hukuk Portalı" projesi  Hukukun temel argümanlarına eri ş im.
A)Ağacın kurdu içinde olur. B)El ile gelen düğün bayram.
SORULAR.
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
Demek ki geceler bensiz de güzel Yoklu ğ um canına tesir etmemi ş Ha benim ellerim ha ba ş ka bir el Gariplikler garibine gitmemi ş Demek ki.
GÖNÜL KÖPRÜSÜ.
DRAMA.
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği-2
HAYATA DAİR.
AİLE VE İLETİŞİM AİLE VE İLETİŞİM.
19 MAYIS. 20 MAYIS 21 MAYIS 23 MAYIS 24 MAYIS.
CİN ALİ FACEBOOK İLE TANIŞIYOR
“Öfke”.
Dün henüz, yirmi ya ş ındaydım Ve ya ş am ile oynuyordum Sanıyordum ki çok fazla zamanım var Bilmiyordum ki ya ş am, Parmaklarımın arasından bir tutam.
ÇOCUKLARIMIZ VE SINAV. SINAV KAYGISI Daha önce öğrenilen bilgi Başarısızlık korkusu Sınav anı SINAV KAYGISI.
Hürriyet Özel Ödülü 2015 “Cinsiyetçi Söylemlere Son Projesi” Brief
SOSYOLOJİDE KURAMSAL DÜŞÜNME
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
BAĞLAŞIKLIK-BAĞDAŞIKLIK-BAĞDAŞTIRMA
PARAGRAFIN ANLATIM BİÇİMLERİ. PARAGRAFIN ANLATIM YÖNÜ: Anlatım Biçimleri: Yazarın herhangi bir dü ş ünceyi, konuyu anlatma ş ekline o paragrafın anlatımı.
ANLATIMDA ANLATICININ TAVRI. Anlatımda Anlatıcının Tavrı : Bir olay, bir durum kar ş ısında ki ş inin takındı ğ ı davranı ş a tavır denir. Anlatıcı, konuyu.
Çoklu Zekâ Kuramının Öğrenme-Öğretme Süreçlerine Yansıması.
Sahte Çürütme. Çürütme, bir önerinin do ğ ru olmadı ğ ını ortaya koymaktır. Ancak bazı durumlarda insanlar önerinin yanlışlı ğ ını ispatlama yerine öneriyi.
SIFATLAR.
ÇOCUKLARDA CİNSEL GELİŞİM
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
Hazırlayan: Göksel KURT Türkçe Öğretmeni. Göksel KURT Türkçe Öğretmeni2 SIFAT  İsimlerin önüne gelerek onların şeklini, durumunu, rengini, işaret yoluyla.
ARAPÇA BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ AHMET ARSLAN.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği. Toplumsal Cinsiyet Kavramı Neyi Açıklar? Cinsiyet, erkekler ve kadınlar arasındaki evrensel ve değişmez biyolojik farklılıkları.
ÜZEYİR GARİH DOSTLUK İLKÖĞRETİM OKULU 1-A SINIFI SAKARYA/ ARİFİYE
EKLER VE KELİME YAPISI.
SORU ZARFLARI: eylem ve eylemsilere gelerek onları soru yoluyla belirtirler. Ne zaman döneceksin? - bu kıyafetimi nasıl buluyorsun? - ne kadar uğraştınız?
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, Tanzimat Edebiyatı'nın birçok türünde eserler vermiş yazarlarından Şemsettin Sami tarafından kaleme alınmış bir romandır.
Hazırlayan : Atahan Aybars ERDEM Fatih ALBAYRAK yılında Bursa’da kurulan Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, yıllık 360 bin otomobil ve 450 bin motor.
KÖKLER EKLER.
EKLER VE KELİME YAPISI.
SivasKayseri Afyon Adana İ zmir Isparta Bursa İ stanbul Burdur.
TOKALAŞMANIN TARİHÇESİ. En eski yazılı kaynaklarda tokala ş ma, bir tanrıdan dünyevi bir lidere güç bah ş etmeye i ş aretti. Bu, uzatılmı ş el resminin.
MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı Fizik hayatımızın her alanında kullanılır. Beslenmek, hareket,
ÇARŞAMBAYI SEL ALDI. HİKAYE Çar ş amba Ovasında, Ye ş il Irma ğ a kadar uzanan Abdal deresinin kıyısındaki köylerden birinde, yoksul bir ailenin o ğ.
HAZIRLAYAN : HEL İ NNAZ ÜLGE N DERS Ö Ğ RETMEN İ : NECM İ YE GÜNGÖR.
Sunum transkripti:

DiLDEKi CiNSiYETÇiLiK

Bu sunumu günlük hayatımızda kullanmakta olduğumuz dilin zaman zaman ne kadar cinsiyetçi olduğunu bir kez daha hatırlamak için hazırladık.

DiL TOPLUMUN AYNASIDIR Dil, toplumun aynasıdır ve toplumun içerisindeki cinsiyetçiliği, bireylerin veya toplulukların düşünce ve tavırlarını yansıtan bir araçtır. Cinsiyetler hakkındaki görüşlerimizi ifade ederken ve davranışlarımızı sergilerken seçtiğimiz kelimeler dilimizi ya cinsiyetçi, ya da hümanist yapar.

Toplumsal dilimiz; sadece erkekleri insan olarak kabul etmektedir. Günlük hayatımızda sıkça kullandığımız "adam olmak", "adam gibi davranmak" gibi deyimlerde kullanılan “adam” aslında doğru-düzgün, olması gerektiği gibi anlamındadır.

“Adam akıllı” kelimesi ise epeyi, iyice demektir. “insanoğlu” kelimesi tüm insanlık için kullanılan bir kelimedir ancak gerçek anlamı ile insanın oğullarından bahsetmektedir. “Adam akıllı” kelimesi ise epeyi, iyice demektir. Örneğin “Kız gibi” araba derken aslında güzel, kullanılmamış araba demek istenmektedir.

Bir işhanı yandı. Biri kadın dört kişi ağır yaralandı. Dahası gazetelerde haberlerde sık sık karşılaştığımız bir habercilik tarzından ötürü bir grup insandan bahsederken, sanki insan denince akla sadece erkekler gelmekteymiş gibi, kadın sayısını belirtmek gereği duyuluyor: Bir işhanı yandı. Biri kadın dört kişi ağır yaralandı. ingiliz polisi, 21 Temmuz'dan bu yana üçü kadın en az 19 kişiyi gözaltına aldı, bu kişilerden biri serbest bırakıldı.

“İşadamları” toplantıda.. Genç İş Adamları Derneği (GİAD)’ın 168 üyesinin 21 tanesi kadın!

Kadınlar, kullanılanı küfürlerde, aşağılamalarda veya espirilerde malzeme olarak kullanılmaktadırlar. Günlük hayatımızada karşımızdaki kişiyi cezalandırmanın, ona haddini bildirmenin yolu; kadının aşağılandığı, kadın bedeni üzerinden üretilmiş ve cinsel ilişki ile ilgili kavramların küfür olarak kullanılmasıdır! Düşünün: Birisine kızacaksak aklımıza ilk gelen küfürler ya o kişinin annesini bazen de ebesini içermektedir.

KADINLARLA iLGiLi BAZI CiNSiYETÇi DEYiMLER VE ATASÖZLERi DiKKAT!!! TAMAMI ATASÖZLERi, DEYiMLER VE SÖZ GRUPLARI SÖZLÜĞÜNDEN ALINMIŞTIR

KADINLARLA iLGiLi BAZI CiNSiYETÇi DEYiMLER VE ATASÖZLERi Saçı uzun aklı kısa Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır Kadının sırtından sopayı karnından sıpayı eksik etme Kadının şamdanı altın olsa da mumu dikecek erkektir Kızı kendi kendine bırakırsan ya davulcuya kaçar ya zurnacıya Kızını dövmeyen dizini döver Oğlan doğuran öğünsün, kız doğuran döğünsün Elinin hamuruyla erkek işine karışmak

KADINLARLA iLGiLi BAZI CiNSiYETÇi DEYiMLER VE ATASÖZLERi Eksik etek Er kocarsa koç, karı kocarsa hiç olur Ağustostan sonra ekilen darıdan, kocasından sonra kalkan karıdan hayır gelmez Avrat var arpa unundan aş yapar, avrat var buğday unundan keş yapar Çocuksuz kadın meyvesiz ağaca benzer Dişi köpek kuyruk sallamazsa erkek köpek yaklaşmaz

“Kırk gün tavuk olacağıma, bir gün horoz olurum daha iyi” Talihsiz açıklamaları olanlar da yok değil: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı SONAY ADEM: “Kırk gün tavuk olacağıma, bir gün horoz olurum daha iyi”

Bir de BAYAN meselesi var ki artık dilimize japon yapıştırıcısı ile yapışmışçasına her an her yerden çıkıyor sormayın gitsin...

KADIN OLMANIN DAYANILMAZ “BAYAN”LIĞI iş yerimizde, arkadaşlarımızla gittiğimiz restorantta “bayanlar” tuvaletine girer, mağzaların “bayan” reyonundan alışveriş yapar ve “bayanlar” voleybol liginde oynarız. Mesleğimizle ilgili olarak bizden bahsedileceğinde “bayan doktor”, “bayan öğretmen” veya “bayan yazar” kullanılır.

Biyolojik olarak değerlendirince, “bayan” kelimesinin cinsiyette hiç bir karşılığı yoktur. Kadınlara “bayan” denmesi, aslında ataerkil ideolojinin itaatkarlık, anaçlık ve evcillik gibi özellikleri kadınlara yüklemesinden ötürüdür.

BAYANLAR VOLEYBOL LiGi

Kadın kelimesi ise, insanın dişi olanını, aklıyla, fikriyle, cinsel veya cinsel olmayan bütün organlarıyla kabul eden, onu cinsel kimliğinden ayrı tutmayan bir kelimedir.

Resmi, aseksüel ve kimliksiz “bayan” kelimesi ise; kadını cinsel kimliği olmayan bir yaratık olarak görme, sadece ete indirgeme eğiliminde olanların kullandığı bir kelimedir.

Erkeğe erkek demek konusunda hiç bir şekilde kaygı duyulmamasının sebebi, erkek cinselliğinden utanılmaması ve toplumsal ayıp olarak algılanmamasındandır.

Bazıları, kadına “bayan” denmesinin “kibarlık”tan olduğunu söylese de, aslında kibarlık konusu deşildiğinde, hitabın kibarlıktan olmadığı açıkça ortadadır. Diyelim ki cinsellikten utanmıyoruz ve kadınlara kibarlıktan “bayan” diyoruz, peki o zaman erkeklere de “bay” diye hitap etmemiz gerekmez miydi?

“Bayan” kelimesinin kullanımının dilbilgisi açısından yanlışlığını da örneklerle şöyle anlatabiliriz. Erkek ve kadın kelimeleri cins isimdir. ÖRNEĞİN “Feyzullah Kıyıklık kadınlara özel bir park yaparak Türkiye'de tartışmalara yol açtı.“ ve “Seçime kadın adaylar da katılmasına karşın, seçimde yine erkekler tercih edildi.” cümlelerinde kadın ve erkek insan cinsini belirtmekte kullanılan isimlerdir.

Bay ve bayan kelimeleri ise sıfattırlar Bay ve bayan kelimeleri ise sıfattırlar. Şahıs isimleri ile beraber veya isimden önce kullanılırlar; “Bayan Leyla Koşan”, “Bay Ahmet Deveci”. Bir cinsi sıfat ile anlatmak doğru değildir. Örneğin; “24 yaşında bir bayanım” “30 yaşında bir bayım” “Bayan! Saatiniz kaç?” “Bay! Saatiniz kaç?”

Sonuç olarak; açık veya kapalı hepimiz cinsiyetçiyiz ve bu da kullandığımız günlük dile yansımaktadır. Dili kullanma konusunda farkındalık geliştirebilmek, kendini eğitebilmek, dönüşmek ve dönüştürebilmek için toplumsal rolleri oluşturmuş ve paylaşmış kadın ve erkek bu mücadeleyi birlikte vererek daha eşitlikçi bir dünyayı birlikte yaratacaklardır...

Bu sunumun ADAM gibi olması için ADAMAKILLI uğraştık umarız beğendiniz! 

günü münasebetiyle düzenlediğimiz bu geceye hoş geldiniz. Tekrardan 8 Mart Dünya Emekçi günü münasebetiyle düzenlediğimiz bu geceye hoş geldiniz. Bayanlar