Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini."— Sunum transkripti:

1

2 ZAMİRLER (ADILLAR)

3 Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın?
Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini söyleyiniz. Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Buranın manzarası harikaydı. Son derste öğrencilerin kaçı vardı? Hiçbiri, bizim kararımıza karşı çıkmadı. Kendimize güvenimiz kalmadı.

4 Birçoğu sorumluluğunun bilincinde değil.
Biri dergileri inceliyor, öteki kitaplara bakıyordu. Sen, benim gönlümde açan bir güldün. Geçen bayramda şunu almıştım. Herkes işin doğrusunu öğrenmeye çalışıyor. Bazıları, bu sözlerle okuyucuları şaşırtmak istiyor. Bahçeninki, seranınkinden daha lezzetlidir.

5 Her koyun ……………….. bacağından asılır.
Aşağıdaki atasözlerinde boş bırakılan yerlere uygun zamirler getiriniz. Her koyun ……………….. bacağından asılır. ……………. yer, …………… bakar; kıyamet ondan kopar. Kızım ………… söylüyorum, gelinim ………….. anla.

6 Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere uygun zamirler getiriniz.
Annem ………………. için saçını süpürge etmedi mi? ………… akşam derin hayallere dalmıştık. Tüm bildiklerimi ………………. anlattım, artık her şeyi biliyorsun. ……………….. derin bir çukur var. Her konuda ilk önce ………………… düşünen insanlara bencil denir.

7 O, izlediğim en iyi filmdir.
BİR ZAMİRİM BİR SIFAT ZAMİRİM SIFATIM Bu, senin yapabileceğin bir iş değil. O, izlediğim en iyi filmdir.

8 Bu elbiseyi ben kendim diktim.
Şöylesi de doğru olmaz ki. Bazıları hep benim dediğim doğru derler. Öylesinden her zaman kaçarım. Hangisinin tadı daha iyi? Ötekiler de gelmekteydi. Şunu kendisi okusun. Birkaçını hiç yoktan kaçırdım. Beriki seni daha çok zorlamıştı.

9 Cümlelerdeki sıfatları örnekteki gibi değiştirerek zamire dönüştürünüz.
Örnek: Son günlerde okuduğum birçok kitabı okulun kütüphanesinden aldım. Son günlerde okuduğum kitapların birçoğunu okulun kütüphanesinden aldım. Kimi insanlar yeşil alanların korunması konusunda oldukça duyarsız. Okulun bahçesinde toplanan bütün öğrenciler sınıflarına girmeyi bekliyor. Bir adam karşı caddeden bize doğru geliyordu.

10 Denizden topladığı birkaç taşı çalışma masasının üzerine bıraktı.
Senenin başında işlediğimiz pek çok konuyu tekrar etmemiz gerekli. Bazı arkadaşlarım benim bu konuda önyargılı olduğumu söylüyor. Hangi geziye katılmayı düşünüyorsun? ……………………………………………………………………………………

11 Aşağıdaki cümlelerde öne sürülen yargılardan doğru olanların başına ( D ), yanlış olanlara ( Y ) yazınız. ( ) “Onunla iyi geçindiğimiz söylenemez.”cümlesinde 2. çoğul kişi iyelik eki kullanılmıştır. ( ) “Yeni aldığım yatakta gönlümce yattım.”cümlesinde 1. tekil kişi iyelik eki kullanılmıştır. ( ) “Ben de kendisiyle onu tartışacaktım.”cümlesinde üç tane zamir vardır. ( ) “Her karşılaşmamızda onu daha da zayıflamış buldum.” cümlesinde işaret sıfatı ile işaret zamiri birlikte kullanılmıştır.

12 ( ) Gelecek, siz gençlere emanet edildi. ( ) O, çöpe atılacak.
Aşağıdaki cümlelerde işaret zamiri (adılı) varsa yay ayraç içine ( + ), yoksa ( - ) koyunuz. ( ) Gelecek, siz gençlere emanet edildi. ( ) O, çöpe atılacak. ( ) Onu görmeye gitmedin mi? ( ) Böyle bir ev ister miydin? ( ) Bu evde yaşadım uzun zaman. ( ) Şu nereden geldi sizin eve?

13 Aşağıdaki cümleleri sıfat ve zamir şeklinde ayırınız.
Öteki evi aldık             >>>>  işaret sıfatı                Ötekini aldık               >>>> işaret zamiri Şu bölüme bakla ektik      >>>> Şuraya bakla ektik          >>>> O kısmı çapaladık            >>>> Orasını çapaladık             >>>> Böyle insan görmedim         >>>> Böylesini görmedim             >>>> Öyle adamdan hiçbir şey olmaz >>>> Öylesinden hiçbir şey olmaz       >>>>

14


"ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları