Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYAN : HEL İ NNAZ ÜLGE N DERS Ö Ğ RETMEN İ : NECM İ YE GÜNGÖR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYAN : HEL İ NNAZ ÜLGE N DERS Ö Ğ RETMEN İ : NECM İ YE GÜNGÖR."— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYAN : HEL İ NNAZ ÜLGE N DERS Ö Ğ RETMEN İ : NECM İ YE GÜNGÖR

2 ISAAC NEWTON

3 Ünlü İ ngiliz fizikçi ve matematikçi Isaac Newton 1642’de Colterworf’ta do ğ du. Do ğ umundan 3 ay önce babası öldü, annesi yeniden evlendi. Newton çocuk denecek ya ş larda do ğ ayı gözlemliyor, tahtadan oyuncaklar yapıyordu.Grantham’daki bir okula yazıldıysa da annesi sonraları evin geçimine katkıda bulunsun diye küçük Newton’u okuldan aldı; fakat ilerleyen yıllarda ondaki dü ş ünce gücünü sezen varlıklı bir yakının araya girmesiyle tekrar Grantham’daki okula kaydedildi. İ çine kapanık, zayıf bedenli ve yoksul oldu ğ u için di ğ er çocuklar tarafından horlandı. Ama bu horlanma onda ba ş arılı olma dürtüsü yarattı. NEWTON HAKKINDA KISA B İ LG İ

4 Kütle çekim kuvvetinin Dünya için isimlendirilmi ş haline yer çekimi kuvveti denir. Bu nedenle yer çekimi kuvveti Dünya’nın, üzerinde bulunan cisimlere uyguladı ğ ı kütle çekim kuvvetidir. YERÇEK İ M İ NED İ R ?

5 Newton'un altında oturdu ğ u elma a ğ acının dalından dü ş en bir elma, ünlü bilim adamının kafasında bazı soruların ş ekillenmesine yol açmı ş tır belki de. Dalından kopan elma niçin yukarıya do ğ ru de ğ il de,yere dü ş üyor? Daldan kopan elma,pencereden atılan bir ş ey yere dü ş üyor da, ay ve gökyüzündeki yıldızlar niçin dü ş müyor? Bu sorular üzerinde uzun süre dü ş ünen, çalı ş malar ve deneyler yapan İ saac Newton, birkaç yıl sonra, bütün evrene egemen olan yerçekimi kanunu’nun formülünü ortaya koymu ş tur. Basit bir tanımlamayla,yerçekimi, yeryüzündeki cisimleri yere do ğ ru çeken kuvvettir. Ba ş ka türlü söylemek gerekirse, dünyayı ve di ğ er gezegenleri güne ş in çevresindeki hareket ettikleri yolda tutan,bunu sa ğ layan kuvvet "yerçekimi kuvveti" dir.

6 Yerçekimi kuvveti etkisiyle neler oluyor e ğ er yerçekimi kuvveti farklı olsaydı ne olurdu?

7 YERÇEK İ M İ SAYES İ NDE Yerçekimi kuvveti ya ş amın kayna ğ ını olu ş turur. Yerçekimi ile bugün kullandı ğ ımız element ve atomların ş ekilleri olu ş maktadır. Yerçekimi sayesinde insanların vücudu bugün tanıdı ğ ımız ş ekildedir. Yerçekimi olmasaydı ay ile dünya bu ş ekilde duramazdı. Yerçekimi olmasaydı galaksiler ya da yıldız sistemleri olmazdı. Yerçekimi kuvveti fazla olsaydı zaman dedi ğ imiz kavram daha yava ş akardı. Yerçekimi kuvveti daha az olsaydı evren daha geni ş olur galaksilerin ve yıldızların durumları farklı olu ş urdu. Yerçekimi fazla olsaydı evren çok daha küçük olurdu ve yıldızların ömürleri kısalırdı. Yerçekimi fazla olsaydı gel-git ile olu ş an dalgalar çok daha yüksek olurdu.

8 -SORULAR- 1- Yerçekimi kuvveti nasıl bir kuvvettir? 2- Yerçekimi kuvveti nedir? 3-Yer çekimi ile ilgili a ş a ğ ıda verilenlerden hangisi yanlı ş tır? A)Dünya, yeryüzündeki bütün varlıklara itme kuvveti uygular.. B)Cisimlere etki eden kuvvetlerin dinamometre ile ölçülür.. C)Yer çekim kuvveti Dünya’nın her yerinde, yerin merkezine do ğ rudur. D)Bir cisme etki eden yer çekimi kuvvetine a ğ ırlık denir. 4) A ğ açtan dalından kopan bir elmanın yere dü ş mesini sa ğ layan kuvvet a ş a ğ ıdakilerden hangisidir? A)Yer çekimi B) Hava sürtünmesi C) Havanın kaldırma kuvveti D) Etki tepki kuvveti

9 -Cevaplar- 1)Temas gerektirmeyen bir kuvvettir. 2) Yer küre üzerindeki tüm cisimleri çeker. Bu kuvvete yer çekimi kuvveti denir. 3) (A) ş ıkkıdır. 4) (A) ş ıkkıdır.

10 Beni dinledi ğ iniz için te ş ekkür ederim ederim.


"HAZIRLAYAN : HEL İ NNAZ ÜLGE N DERS Ö Ğ RETMEN İ : NECM İ YE GÜNGÖR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları