Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇARŞAMBAYI SEL ALDI. HİKAYE Çar ş amba Ovasında, Ye ş il Irma ğ a kadar uzanan Abdal deresinin kıyısındaki köylerden birinde, yoksul bir ailenin o ğ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇARŞAMBAYI SEL ALDI. HİKAYE Çar ş amba Ovasında, Ye ş il Irma ğ a kadar uzanan Abdal deresinin kıyısındaki köylerden birinde, yoksul bir ailenin o ğ."— Sunum transkripti:

1 ÇARŞAMBAYI SEL ALDI

2

3 HİKAYE Çar ş amba Ovasında, Ye ş il Irma ğ a kadar uzanan Abdal deresinin kıyısındaki köylerden birinde, yoksul bir ailenin o ğ lu olan Ahmet kalbini Melek isimi genç ve alımlı bir kıza kaptırmı ş tı. A ş kından gözü ba ş ka bir ş ey görmez olmu ş tu ki Melek onu farketti ve kalbini açtı Ahmet’e. Sözlendiler ve bir süre sonra Ahmet askerlik görevini tamamlamak üzere köyden ayrıldı. Ahmet’siz geçen her gün Melek için bir ömür demekti. Köyün A ğ asının o ğ lu olan Mehmet Ali, Melek’e göz koydu ancak Melek Ahmet’ten ba ş ka kimseyi görmüyordu. Melek, Mehmet Aliyi reddedince, köyün a ğ asının itibarı sarsılaca ğ ından dolayı Mehmet Ali ve birkaç adamı Melek’i da ğ a kaldırdılar. Ahmet’e bu haber ula ş ınca silahını kaptı ğ ı gibi askerden firar etti ve Melek’i aramaya ba ş ladı. Ahmet, yarini ararken bir gün ya ğ mur ya ğ dı ve Ye ş il Irmak ta ş tı, Çar ş amba adeta bir göle dönü ş tü. Sel, Canik da ğ larının zirvelerinden eteklerine do ğ ru bir çı ğ gibi inerek önüne kattı ğ ı her ş eyi yuttu. Hayat normale döndükten sonra köylüler köy meydanında toplandı. Bir kayanın üzerinde iki ki ş inin cesedini gördüler. Yakla ş tıklarında ise cansız bedenlerin Ahmet ve Melek’e ait oldu ğ unu gördüler.

4 El ele tutu ş mu ş öylece yatıyorlardı. Rivayete göre büyük kaya parçası, yedi yerinden ayrıldı ve her birinden bir servi boyu su fı ş kırdı.Köylüler dualar etti. Bu edilen Dualar yıllardır insanların acısını dile getiren dizeler haline geldi. Çar ş ambayı Sel Aldı Türküsü de bu dualardan do ğ du. Kayanın bulundu ğ u yere daha sonra bir su de ğ irmeni kuruldu ve o yöre ‘De ğ irmenba ş ı’ olarak anıldı. Ah ş ap de ğ irmenin yedi ta ş ı vardı. Yedi olu ğ una su veren set üzerinden yedi kez yürümek, sa ğ ve sol omuz üzerinden yedi ş er kez su atmak u ğ ur sayıldı. Her Hıdırellez’de tekrarlanan gelenek, 1970’lerde de ğ irmenin yıkılmasına kadar sürdü. YacuzÇar ş ambayı Sel Aldı Türküsü Bingöl, Zara, Orhan Hakalmaz gibi sanatçılar da bu türküyü seslendirerek yüreklerde bu acıyı bir kez daha ya ş attılar.

5

6 SÖZLERİ Çarşamba’yı Sel Aldı, Çar ş amba Yazıları, Bir Yar Sevdim El Aldı Körpedir Kuzuları Keşke Sevmez Olaydım Allah Alnıma Yazmı ş, Elim Koynumda Kaldı Bu Kara Yazıları. Oy Ne İ mi ş Ne İ mi ş, A Da ğ lar Ulu Da ğ lar, Kaderim Böyle İ mi ş. Yarim Gurbette A ğ lar. Gizli Sevda Çekmesi, Yari Güzel Olanlar, Ate ş ten Gömlek İ mi ş. Hem Ah Çeker Hem A ğ lar.

7

8 İ sa Ta ş ay 7/E 55


"ÇARŞAMBAYI SEL ALDI. HİKAYE Çar ş amba Ovasında, Ye ş il Irma ğ a kadar uzanan Abdal deresinin kıyısındaki köylerden birinde, yoksul bir ailenin o ğ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları