Hasta Başı Test Cihazı(POCT) Kullanım,Temizlik,Kalibrasyon Talimatı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA DİYABET
Advertisements

Şeker Hastalığı-DİYABET
KBUD Preanalitik Evre 2014 Sempozyumu
Eczane ve Finans Yönetimi Sunumu 2014
MODÜL 3 Ekipman Yönetimi.
HASTA BAŞI TEST CİHAZLARI
MODÜL 4 Organizasyon.
MODÜL 3 Ekipman Yönetimi.
Glukometre Cihazı Kullanma ve Kalite Semineri
5 ADIMDA RİSK DEĞERLENDİRMESİ
ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
İNDİKATÖR YÖNETİMİ ORDU İLİ KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ
LABORATUVAR HİZMETLERİ KALİTE STANDARTLARININ OLUŞTURULMASI
AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI 15 – 16 KASIM 2011 GRUP 4 BİLGİ İŞLEM SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ.
MEMNUNİYET ANKETLERİ Yük.Hemş. Betül BOZACI Kalite Birimi
AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI 15 – 16 KASIM 2011 GRUP 2 İDARİ VE MALİ İŞ VE İŞLEMLER HAKKINDA SORUNLAR.
Diyabet Tanı Algoritması
STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON
KALİTE Hizmetin sunum standartlarının belirlenmesi, ve hizmete insanlar tarafından duyulan inanç, güven ve memnuniyetinartırılmasıdır.
HASTA ODAKLI KALİTE YÖNETİM STANDARTLARI VE HİZMET KALİTE STANDARTLARI İLİŞKİSİ Yrd. Doç. Dr. Ufuk Cebeci İTÜ Sağlık İşletmeleri Sertifika Program Koordinatörü.
Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Test 1. Kod numarasını kontrol ediniz. Cihaz ekranındaki kod numarası ile strip kutusu üzerindeki kod numarası aynı olmalıdır. 2. Test stribini yerleştiriniz.Cihaz.
ÇİD MİKROORGANİZMALAR
Yatan Hasta Maliyet Analiz Uygulamaları
Hasta Bakıcı Görev Yetki Ve Sorumlulukları
HEMATOKRİT VE ERİTROSİT SEDİMANTASYON HIZI
Diler Aslan 16 Aralık 2008 REFERANS ARALIKLARININ HESAPLANMASI.
İl Performans ve Kalİte Koordİnatörlüğü
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Çanakkale İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Çanakkale Devlet Hastanesi KLİNİK LABORATUVARDA KALİTE Mehmet OLDACAY Tıbbi.
HASTANE BİLGİLENDİRME BİYOKİMYA LABORATUVARI
LABORATUAR GÜVENLİĞİ Fazilet TAVUKÇUOĞLU
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
ÖLÇÜM YÖNTEMLERİNİN SEÇİMİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
HIMSS NEDİR HIMSS 1961 yılında kurulmuş olan; Amerika, Avrupa ve Asya’da yapılanmaları bulunan ve kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olarak bilinmektedir.
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ TIP FAKÜLTESİ Biyokimya AD
Hasta Başı Test Cihazı Uzm.Dr.Eyüp ÖZER Biyokimya Hekimi
ŞANLIURFA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
ISO- 9001:2008 Standardı - 8. Maddenin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite İyileştirme Araçlarına Bakış 7. Hafta.
KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
YÜKSEK DOZ WARFARİN KULLANIMI SONUCU GELİŞEN YAYGIN ALVEOLER HEMORAJİ
SHKS HASTA BAKIM HİZMETLERİ
FİZİK MÜHENDİSİ TANIM Doğadaki maddelerin yapısını ve
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2008
Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Yönetim ve Organizasyonu
KOMİTELER VE TOPLANTI KAYITLARI
Eskişehir Osmangazi Ü. Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD
TS EN CEPHE İSKELELERİNİN BELGELENDİRMESİ
ISO Akreditasyonunun Klinik Laboratuvarlara Etkisi
ERZURUM BÖLGE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARINDA YÖNETİM SİSTEMLERİNİN ENTEGRASYONU
HBTC (HASTA BAŞI TEST CİHAZI) EĞİTİMİ
ELEKTRİK TEHLİKELERİ.
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
DİYABET NEDİR ? İnsan vücudunda insülin yokluğu eksikliği veya çevresel etkisizliği sonucu ortaya çıkan,karbonhidrat,yağ ve protein metabolizmasında bozukluklar.
 Doğal her yapıdaki saç renginin çeşitli kimyasal maddeler ve yöntemlerle daha açık renge boyanmasıdır.
KL İ N İ K TIBB İ LABORATUVARLAR. B İ YOK İ MYA LABORATUVARI Laboratuvarın ço ğ unlukla en büyük kısmını oluşturan biyokimya bölümü, vücut sıvılarının.
BİYOKİMYA (Tıbbi ve Klinik Biyokimya) TLT213
HASTA KİMLİKLENDİRME VE KİMLİK DOĞRULAMA
KALİTE YÖNETİMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Maddenin ölçülebilir özellikleri
Öz Değerlendirme (İç Tetkik) ve Bina Turu Eğitimi
DİYALİZ CİHAZI. Diyaliz makinesi nedir? Böbrek yetmezliği çeken hastaların belirli zamanlarda bağlanmak zorunda kaldıkları suni böbrek makinesine verilen.
ELAZIĞ Fırat Üniversitesi Araştırma Hastanesi. BİYOKİMYA LABORATUVARI Biyokimya laboratuvarlarının test çeşitliliği, bağlı olduğu hastanenin tipine ve.
ECZANELERDE PERSONEL YÖNETİMİ
HASTA GÜVENLİĞİ KOMİTESİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON
Sunum transkripti:

Hasta Başı Test Cihazı(POCT) Kullanım,Temizlik,Kalibrasyon Talimatı HBTC Hasta Başı Test Cihazı(POCT) Kullanım,Temizlik,Kalibrasyon Talimatı

HBTC kan gazı cihazlarını ve glukometreyi içerir.

Glukometre Nedir? Bir laboratuvar cihazı olmasına rağmen hastanenin servis katlarında veya ev kullanıcılarının da kullandığı küçük cep tipi glukometreleri vardır.Bu cihazların yanında şeker ölçüm stripleriyle birlikte bir adet kalibratör verilir ve o kutudaki şeker striplerinin ölçümleri bu kalibratörle ayarlanır.Kullanıcılar bu işlemi yapınca cihazlarının vereceği sonucun da doğru olacağına inanırlar

Oysa bu aslında sadece elektronik bir ayardır ve cihazın elektronik yönden doğru çalıştığının teyididir.Test sonucunun doğru olması için şeker stribinin de doğru çalışmalı yani üretim hatası olmamalı, son kullanım süresi geçmiş olmamalı, kapağı açık ve nemli ortamda kalıp bozulmuş olmamalıdır

Bu tip cihazla yapılan ölçüm ile laboratuar da yapılan ölçümden farklıdır. Farkın en önemli sebebi glukometre ile parmak ucundan alınan tam kandaki seker düzeyinin ölçülmesidir

Laboratuvarlar da ise kan genellikle koldaki damardan alınır,kanın eritrosit,lökosit,trombosit dediğimiz şekilli elemanları ayrılır ve sıvı kısmı olan plazmadaki seker düzeyi ölçülür.Bulunan değerler evde okunanlardan % 10-15 düzeyinde daha yüksek olabilir, tokluk kanında bu fark daha da artabilir

Acil olarak kan şekerini ölçen bu küçük cihazlarında kalibrasyonları,merkez laboratuarda ki otoanalizör ile aynı kontrol kanı cross çalışarak yapılmalıdır . Minimum ayda bir kez düzenli yapılan bu kontrol sonuçları hastanenin antetli kağıdına yazılarak sorumlu Biyokimya uzmanı hekim tarafından kaşe/imza ile kayıt altına alınıp arşivlenmelidir

Bu küçük mobil cihazlar numaralandırılarak takip edilmeli, şayet ölçüm sonuçları arasında % 10 dan büyük fark var ise cihaz “Kullanım Dışı” olarak tasnif edilerek depoya kaldırılmalıdır.

Kabul Kriteri: Koldan venöz kan alınarak bakılan plazma glikozu açlıkta 80-100 mg/dl normal değerler olarak kabul edilir. 2. saat tokluk değerleri 80-140 mg/dl arasındaki değerler sağlıklı insan normal değerleridir. Sağlıklı insanda kan sekerinin düşük olduğunun kabul edildiği değer 60 ve altıdır. 60-80 aralığı güvenlik aralığıdır. Pek çok laboratuvar açlık kan sekerini 60-100, tokluk kan sekerini ise 60-140 arasında alır.

HBTC KURALLARI Ölçülebilir bilesenler/objektif kanıtlar: Point of Care Test (Glukometre, kan gazı cihazı vs) Klinikte her hasta bası test cihazı için bir klinik yetkilisibelirlenmeli Görev tanımı yapılmalı Klinik yetkilisine egitim; Preanalitik, analitik ve postanalitik evreler, Kalite kontrol degerlendirme kuralları, Cihazın temizligi ve bakımı, Güvenlikle iliskili unsurlar vb.

Hasta bası test cihazlarının kalibrasyon ve iç kalite kontrol sonuçları saklanmalı Kalibrasyon ve kalite kontrol sonuçlarında bir uygunsuzluk tespit ettiğinde Arıza durumunda sorunun çözümlenmesi için ilgili firmayla iletisime geçmeli ve konu hakkında labratuvarın hasta bası cihaz yetkilisini bilgilendirmeli Çalısılmıs olan tüm hasta sonuçları kayıt altında tutulmalı

Hasta Başı Test Cihazlarının (HBTC) kullanımı düzenlenmelidir HBTC’nın kullanıldığı bölümlerde sorumlular belirlenmelidir. HBTC’nın envanteri tutulmalıdır. HBTC’nin bakımı ve temizliği yapılmalıdır. HBTC için kalibrasyon ve kalite kontrol testleri çalışılmalı ve kayıt altına alınmalı,

Kalite kontrol sonuçlarında uygunsuzluk tespit edilmesi halinde düzeltici önleyici faaliyet başlatılmalıdır.

HBTC’yi kullanacak çalışanlara; Çalışılacak testlerin preanalitik, analitik ve postanalitik evrelerinde dikkat edilmesi gereken hususlar, Kalibrasyon ve kalite kontrol sonuçlarının değerlendirilmesi, Cihazın temizliği ve bakımı hakkında eğitim verilmelidir HBTC'de çalışılmış olan tüm test sonuçları, hasta dosyasına kayıt edilmelidir.

Kan Şekeri Cihazı Günlük Temizliği Cihazın kısımlarını sıcak yüzeyle temas ettirmeyiziniz. Cihaz özel bir bakım gerektirmez.Cihaza kan veya solüsyon bulaşmadıkça temizlikte gerektirmez. Cihaza ve test yerine kir,toz,kan bulaşmasını önleyiniz. Her kullanım sonrası kabında muhafaza ediniz.

Cihazın dışını nemli sabunlu bezle silebilirsiniz. Cihaz hassas olduğu için gereken önemi gösteriniz. Kaynak:Lever Chek TD-4222 kullanım kılavuzu.