Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ECZANELERDE PERSONEL YÖNETİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ECZANELERDE PERSONEL YÖNETİMİ"— Sunum transkripti:

1 ECZANELERDE PERSONEL YÖNETİMİ
Personel işlevi, işletme işlevleri içinde yer alan kolaylaştırıcı bir işlevdir. Nasıl ki, bir işletmede üretim yönetiminin konusu mal ve hizmet, finansal yönetimin konusu para ise, personel yönetiminin konusu da insandır. Personel yönetiminin kapsamına giren insan elbette ki iş ortamındaki insan olacaktır. Bir örgütte yönetime bağlı olarak çalışan tüm elemanlara “personel” denir. Personel Yönetimi, örgüt için gerekli olan insan kaynağının sağlanması ve bu kaynaktan etkin ve verimli biçimde yararlanmanın yol ve yöntemlerini gösterir.

2 Eczane Personeli Eczane ortamında çalışan insan yada insanlar eczane personelidir. Eczanelerde, hasta yada hasta yakınına eczacılık hizmetinin eczacı tarafından sunulması gereklidir. Eczanenin diğer hizmetlerinin eczacı tarafından yönlendirilen bir yardımcı personelce yürütülmesi mümkündür. Eczane Teknisyeni Sorumlu bir eczacının gözetim, denetim ve sorumluluğunda, eczanenin işleyişinde önemli role sahip nitelikli personeldir. Bir diğer deyimle, eczanenin destek personelidir (1).

3 SOĞUK ZİNCİR Soğuk Zincir, istenilen miktarda etkin aşının, aşılanması gereken kişilere doğru sıcaklıkta ulaşmasını sağlayan, insan ve malzemeden oluşan sisteme verilen addır. Aşılar saklanması gereken ısıdan daha düşük veya daha yüksek ısılara maruz bırakıldıklarında etkinliklerini kaybeden maddeler oldukları için soğuk zincir gereklidir. Kullanılan aşılar etkin değilse yüksek aşılama oranlarına ulaşmak bir yarar sağlamayacaktır.

4 Soğuk zincir sisteminin iki temel elemanı şunlardır:
Aşı dağıtımını yönetecek insan Aşıların depolanmasında ve ulaştırılmasında kullanılacak malzeme

5 İnsanlar soğuk zincirin son derece önemli bir parçasıdır
İnsanlar soğuk zincirin son derece önemli bir parçasıdır. En iyi ve en modern cihazlar mevcut olsa bile, eğer insanlar, aşıyı ve cihazları gerektiği gibi kullanmıyorlarsa soğuk zincir etkili olmayacaktır. Aşının imalatçısı ile aşılanması gereken kişiler arasında bir çok adımlar vardır. Aşı teslim alınırken, buzdolabında veya soğuk depolarda saklanırken veya aşılama seanslarında kullanılırken, soğuk zincir sisteminin bütün aşamalarında doğru sıcaklıkta tutulmalıdır.

6 Soğuk zincir malzemeleri:
Merkez ve bölge soğuk odaları( depolar) Buzdolapları ve derin dondurucular Uzun ömürlü ve askılı aşı nakil kapları Isı izlem ekipmanları

7 Sağlık ocaklarında kullanılan buzdolaplarının sadece aşılar için ayrılmış olması gerekmektedir.
Buzdolabı, sağlık kuruluşunda bütün kenarlarından hava sirkülasyonu olacak ve güneş ışığını doğrudan almayacak şekilde yerleştirilmelidir. Mevsim değişikliklerine bağlı olarak oda ısısının, buzdolabı iç ısısını etkileyeceği unutulmamalı ve ısıtıcılardan olabildiğince uzağa yerleştirilmelidir. Bu buzdolaplarında bulunan aşılar için ideal sıcaklık + 2 C ile +8 C arasında olmalıdır.

8 Buzdolabında aşılar yerleştirilirken; üst rafa oral polio ve kızamık, orta rafa BCG ve PPD solüsyonu, alt rafa DBT, TT, TD, Hepatit B ve sulandırıcıları; sebzeliğe ise tuzlu su şişeleri konulmalıdır. Buzdolabının kapağına hiçbir şey konulmamalıdır. Aşıların yerleşimi soğuk hava dolaşımını engellemeyecek şekilde aralıklı olmalıdır. Tüm aşıların etiketleri korunmalı ve miyadları kontrol edilmeli, miyadı yakın olanlar önce kullanılmalıdır. Sulandırıcılar da aşılarla beraber soğuk zincire uygun olarak saklanmalıdır. Buz aküleri ise derin dondurucuda eğik olarak istiflenmelidir. Ayrıca buz aküleri kullanılmadan önce mutlaka dışarı alınıp terletilmelidir.

9

10 Buzdolabı kapağında ısı izlem çizelgesi bulundurunuz.
Buzdolabı ısısını +2 C ile +8 C arasında, özellikle +4 C de korumalısınız. Buzluktaki karlanma 0.5 cm’yi geçmemelidir. Buzdolabının gereksiz açılmasını önlemek için, kilit altına alınız. Hava sirkülasyonu için aşıları aralıklı diziniz. Buzdolabı kapağının gereksiz açılmasını önleyiniz.

11 Aşı nakil kaplarının yeterli bir soğuk ömre sahip olması gerekmektedir
Aşı nakil kaplarının yeterli bir soğuk ömre sahip olması gerekmektedir.(Soğuk ömür iç ısısının – 3 C den + 10 'ye ulaşması için geçen zamana denir). Genellikle bu zaman, uzun ömürlü aşı nakil kaplarında gün, askılı aşı nakil kaplarında ise saattir. Aşı nakil kaplarını kullanırken aşıları buz akülerine doğrudan temas ettirmemeli ve buz aküsü ile aşı arasına kalın bir karton koyarak kullanılmasına özen göstermeliyiz. Aşı nakil kabı yerleştirilirken; ısıya hassas olan kızamık, BCG ve oral polio aşıları kenarlara, donmaya hassas olan DBT, TD, TT, Hepatit B aşıları ve sulandırıcılar orta kısma gelecek şekilde konulmalıdır.

12 Isı izleme ekipmanları soğuk zincirin korunmasında tüm aşamalarda kullanılmalıdır. Isı takibi günde en az 2 kere yapılmalı; tablolara kaydı ve grafik çizimi mutlaka olmalıdır. Termometreler buzdolabının orta kısmına kolayca görülecek şekilde yerleştirilmelidir (9).


"ECZANELERDE PERSONEL YÖNETİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları