Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

5 ADIMDA RİSK DEĞERLENDİRMESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "5 ADIMDA RİSK DEĞERLENDİRMESİ"— Sunum transkripti:

1 5 ADIMDA RİSK DEĞERLENDİRMESİ
Umut YÜCEL

2 AKSARAY GENÇLİK MERKEZİ

3

4 Tehlike ve Risk Belirleme Listesi
Sıra no Tehlike Kaynağı Risk 1 Merdiven korkulukları geniş aralıklara sahip. Çocukların düşmesi 2 Giriş katında kafeterya, kütüphane, zeka oyunları odası vb. girişleri camdan yapılmış. Cam kırılmasında yaralanma 3 Elektrik ve asansör panosu zemin katta çocuk oyun alanına yakın. Elektrik çarpması, elektrik kaçağı 4 Elektrik panoları göz önünde. Bina elektriğine zarar verilmesi 5 Kazan dairesi çocuk oyun alanına yakın Patlama ve yangın

5 Önlemler ve Gözden Geçirme Listesi
Sıra no Tehlike Kaynağı Risk Önlemler Denetim İzleme 1 Merdiven korkulukları geniş aralıklara sahip Çocukların düşmesi Merdiven korkuluk kapama filesi yapılacak Uygulamanın kontrolü 2 Camdan yapılmış alanlar Cam kırılması sonucu yaralanma Çocuklar sürekli kontrol edilmeli Personeller sürekli izlemede olacak 3 Elektrik ve asansör panoları Elektrik kaçağı ve çarpması Panoların olduğu odalar kilitli olmalı, günlük kontrol yapılmalı Uygulamanın kontrol edilmesi, personel denetimi 4 Elektrik panoları göz önünde Bina elektriğine zarar verilmesi Kilitli ve gözden uzak yerlere yerleştirilmeli 5 Kazan dairesi Patlama ve yangın Risk derecelendirilmesi yapılmalı Risk derecelendirilmesi yapılacak

6

7

8 Risk Derecelendirilmesi
Kazan dairesinin yakınında çocuk oyun alanının yer alması Orta Risk Kazanlar özellikle okullar, çok katlı binalar, hastaneler, oteller vb. gibi toplu yaşam yerlerinde ısınma, sanayide sıcak su, su buharı ve ısınmak amacıyla çok yaygın olarak kullanılan cihazlardır. Kazanların da yanlış ve ehil olmayan kimseler tarafından uygunsuz montajı, bakımsız ve kontrolsüz kullanılması gibi nedenlerle yangın ve patlama tehlikesi baş göstermektedir. Bunun sonucunda yaralanmalar, ölümler ve maddi zararlar meydana gelmektedir. Kazan dairelerinde yakıtlar, elektrik ve bunlarla ilgili olarak yangın ve patlama tehlikesi her zaman vardır. Patlamaların nedeni sistemlerin içinde, çevresinde çeşitli yerlerde biriken yakıt hava karışımlarının alev almasıdır. Genellikle bu birikmeler ya bir arızadan ya da operatör hatasından meydana gelir.

9 Alınması Gereken Önlemler
Doğalgaz Ve LPG Yakıtlı Kazan Dairelerinde Alınması Gereken Önlemler: Sayaçlar kazan dairesi dışına yerleştirilmelidir. Herhangi bir tehlike anında gazı kesecek olan ana kapama vanası ile elektrik akımını kesecek ana şalter ve ana elektrik panosu kazan dairesi dışında kolayca ulaşılabilecek bir yere konmalıdır. Gaz ana vanasının yerini gösteren plaka, bina girişinde kolayca görülebilecek bir yere asılmalıdır.  Gaz kullanılan kapalı bölümlerde, gaz kaçağından oluşabilecek patlama olaylarına karşı bir yırtılma yüzeyi inşa etmek zorunludur. Bu yüzey kapalı bölümün yan duvarlarında olabilir 0.2 m²/m³ büyüklük yeterlidir. Kazan dairesi topraklaması standartlara uygun şekilde yapılmalıdır. Kullanılan gazın özelliği dikkate alınarak aydınlatma ve açma kapama anahtarlarıyla panolar kapalı tipte uygun yerlere tesis edilmelidir. Kazan dairesi tavanı mümkün olduğu kadar düz olmalı, gaz sızıntısı halinde gazın birikeceği ceplerin bulunmamasına önem gösterilmelidir. Doğalgazlı kazan dairesini işletecek personel mutlaka yetkili bir kurum tarafından verilen doğalgazlı kazan dairesi işletmeciliği kursunu bitirdiğine dair sertifikalı olması gerekir. Gaz yakıtlı kazanlarda temizleme kapağına ek olarak drenaj düzeni yapılmalıdır. Gaz firmaları ve ilgili gaz dağıtım kuruluşlarınca belirlenen esaslara göre gaz kaçak kontrol sistemi oluşturulmalıdır.

10 Alınması Gereken Önlemler
Kazan dairesi için teknik önlemlerin alınması yanında, yer alan oyun salonu ve kurs atölyesi zemin kattan kaldırılmalıdır. Odaya girişler yetkili personel dışında gerçekleşmemeli, düzenli kontroller aksatılmadan yapılmalıdır. Yapılan kontroller ve varsa onarımlar kayıt altına alınmalı ve takip edilmelidir.

11 Dinlediğiniz için teşekkür ederiz…


"5 ADIMDA RİSK DEĞERLENDİRMESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları