Sütün Nitelikleri-1 Prof.Dr.Barbaros Özer.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ENZİMLER NEDİR?.
Advertisements

Kimyasal tepkimeler.
Lipidlerin sınıflandırılması ve yağ asitleri
Dr. Suat ERDOĞAN İçerik Trigliserdiler Beslenmedeki önemi Fosfolipidler Kolesterol Steroidler.
ASİT VE BAZ TANIMLARI ARHENİUS ASİT BAZ TANIMI:
Canlıların Temel Bileşenleri
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
Proteinler.
Demir ne iş yapar? DNA, RNA ve protein sentezi Oksijen taşınması
Lipitlerin sudaki davranışları
Mitokondri ve Serbest Radikaller
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
İrem YILMAZ, Vildan UYLAŞER.  Akdeniz diyetinin vazgeçilmez parçası  Kendine özgü renk, tat ve koku  Rafinasyon.
Ruminant Beslenmesinde Organik asitler ve Tuzları
BESİN MADDELERİ.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
BÖLÜM 2: SÜTÜN NİTELİKLERİ
Karboksilli Asitler.
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2007
Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu
1. Giriş.
Başlıca Süt Bileşenlerinin Biyosentezi
Karotenoidler & Tokoferoller & Tokotrienoller
HİDROKARBONLAR VE YAYGIN ORGANİK BİLEŞİKLER
Sütün Bileşimi Giriş.
İçme Sütü ve Konsantre Süt Ürünleri
Lipitlerin Sindirim ve Emilimi
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
Yrd Doç Dr. Omca DEMİRKOL
PEYNİRİN HAMMADDESİ.
PROTEİNLER Proteinler tüm hayati olayların gerçek temeli olarak çok büyük fizyolojik öneme sahip olan gıda maddeleri bileşenlerinin bir grubudur. Proteinler.
Proteinlerin ve DNA nın oksidasyonu
Peynirlerin Siniflandirilmasi
PROTE İ NLER Proteinler tüm hayati olayların gerçek temeli olarak çok büyük fizyolojik öneme sahip olan gıda maddeleri bile ş enlerinin bir grubudur.
YEMEKLİK YAĞLAR Prof. Dr. İhsan KARABULUT İnönü Üniversitesi
KARBONHİDRATLAR PROTEİNLER YAĞLAR
PROTEİNLER.
KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ VE ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER
Yağlar (lipidler).
LİPİTLER (Yağlar).
WMcB2008 Radyasyon nedir? Radyasyon iki kategoride sınıflandırılabilir Radyasyon iki kategoride sınıflandırılabilir -
PROTEİNLER
LİPİTLER (YAĞLAR)
Sütün fiziksel ve kimyasal özellikleri özellikleri
ANNE SÜTÜ İLE BESLENMEK NİÇİN ÖNEMLİDİR?
FOTOSENTEZİN IŞIĞA BAĞIMLI REAKSİYONLARI
LİPİTLER (YAĞLAR).
Atık yağlar Günümüzde bitkisel yağ fiyatlarındaki hızlı artış, biyodizel üretiminde yemeklik yağlar yerine kızartma yağları gibi atık yağların kullanımı.
Karbonhidratlar II Disakkaridler ve Polisakkaridler
LİPİD METABOLİZMASI Prof. Dr. Ayşe CAN 2015.
YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.
Alkanlar ve Alkenler.
Amino Asitler ve Proteinler
Yağlarda oksidatif acılaşma reaksiyonları
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Proteinlerin yapısı.
YAĞLAR GÜLSÜM MEÇO.
EİKOSANOİDLER Eikosanoidler, hücre zarlarında bulunan fosfolipidlerin yapısındaki 20 karbonlu çoklu doymamış bağa sahip yağ asitlerinden sentezlenirler.
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
LİPİTLER.
ALKOLLER ve ETERLER ALKOLLER ve ETERLER. Bir Değerli Alkoller (monoalkoller) Bir Değerli Alkoller (monoalkoller) I. Bir Değerli Alkoller (monoalkoller)
Hazırlayan: Prof. Dr. Bilgehan Doğru
Oksidanlar ve Antioksidanlar
SERBEST RADİKALLER VE ANTİOKSİDANLAR 7
Lipid Peroksidasyonu Prof. Dr. Bilgehan Doğru.
Serbest Radikaller ve Antioksidanlar 2
LİPİTLER(YAĞLAR). LİPİTLER(YAĞLAR) LİPİTLER Aynen karbonhidratlarda olduğu gibi lipitlerde; Hidrojen Oksijen Elementlerinden oluşmuş bileşiklerdir.
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 6
Peynir Teknolojisi- Pıhtılaşma
Sunum transkripti:

Sütün Nitelikleri-1 Prof.Dr.Barbaros Özer

Süt bileşimi Çevresel faktörlere göre değişmektedir Koruyucu bir gıdadır Amfoter özellik gösterir i. Asit ve baza karşı tampon işlevi bulunmaktadır

Süt-tanımlar Çiğ süt Kazeinli süt (proteinin >2/3ü kazein olan süt) Albüminli süt (kazeine yakın oranda serum proteini bulunduran süt) Kolostrum (ağız sütü)

Kolostrum Sarımsı Acımtrak Koyu kıvamlı Mg tuzları, katalaz, peroksidaz, amilaz ve lipaz açısından zengin

Süt Bileşimi Süt Çeşidi KM Protein Yağ Laktoz Mineral Özgül Ağırlık (g/cm3) İnsan 12.9 1.1 4.5 7.1 0.2 1.031 İnek 12.4 3.3 3.8 4.7 0.7 Koyun 17.3 5.3 6.3 4.6 0.8 1.034 Keçi 13.2 3.7 4.1 - Manda 17.4 7.5 4.8 Deve 13.6 3.5 4.9 1.032 Kısrak 10.0 2.2 1.5 5.9 0.3 1.036 Eşek 9.7 1.0 0.4

Süt proteinleri Süt kurumaddesinin %25-27’si proteindir Tüm esansiyel aminasitleir barındırır İki farklı süt proteini bulunmaktadır i. Kazeinler ii. Serum proteinleri

Süt proteinleri Kazein fraksiyonları a) β-kazein, b) αs-kazein (αs1-kazein, αs2-kazein) c) κ-kazein d) Parçalanma ürünleri (gamma kazein)

Kazein miseli yapısı

Serum proteinleri Albüminler Globülinler Proteoz-pepton

Serum proteinlerinin ısıl denatürasyonu

Kazein-serum proteini ilişkisi

Süt yağı Doymuş yağ asitleri Doymamış yağ asitleri Karbon atomları birbirine tek bağla bağlanmıştır Doymamış yağ asitleri Karbonlar birbirine çift bağla bağlanmıştır

Süt yağı Çapı 0.1-20 μm arasında değişen kürecikler %98-99 trigliseritlerden oluşur Küreciklerin etrafı fosfolipid ve proteinden oluşan zar ile kaplıdır (5-10 μm) Süt yağında 400’den fazla yağ asidi bulunmaktadır

Yağ globül görüntüsü

Yağ değişimleri Süt yağının oksidasyonu Süt yağının hidrolizasyonu

Oto-Oksidasyon Çoklu doymamış yağ asidi Lipid Peroksitler Serbest radikal başlangıcı H-tecridi Dien konjügasyonu O2 alımı Lipid Peroksitler katalizörler (Fe, Fe-O2) Dekompozisyon Polimerizasyon İkincil yan ürünler çözünmez proteinler (koyu renk,olasılıkla toksik) ransit tat ketonlar, alkoller, hidrokarbonlar asitler Üçlü oksijen Süperoksit iyonları Tekli oksijen Hidroperoksid radikalleri Hidroksil radikalleri Hidrojen peroksit

Oto-oksidasyon Başlangıç evresi RH + (reaktif oksijen) ·OH -->R· + H2O Propagasyon evresi R· + O2 ------> ROO· ROO· + RH ------> R· + ROOH ROOH -------> RO· + HO- Durma evresi R· + R· ------> RR R· + ROO· ------> ROOR ROO· + ROO· ------> ROOR + O2

Yağ hidrolizasyonu (lipoliz)