Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı."— Sunum transkripti:

1 B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı organik maddelerin fazlası yağ moleküllerine dönüştürülerek yağ dokuda depolanır. Lipit molekullerinin bir diğer özelliği de suda çözünme- meleridir. Bu özelliğinden dolayı hücre zarı gibi birçok yapının temel maddesidir. Eğer lipit molekülleri suda çözünseydi hücreler dağılır- dı, bu ise canlılığın sonu anlamına gelirdi. Ancak lipitler alkol, eter, kloroform, benzen ve aseton gibi organik çözücülerde kolaylıkla çözünürler.

2

3 Yağ dokusu genellikle derinin altında bulunmak suretiyle bir yalıtım maddesi gibi görev yaparak
vücuttan ısı kaybını önlemede etkili olur. Örneğin kış uykusuna yatan ayılar. İnsanlarda derinin altındaki yağ tabakası farklılık gösterebilir. Kadınların erkeklere oranla daha kalın yağ tabakasına sahip olma eğilimlerinden dolayı, soğuğa karşı daha dayanıklı oldukları söylenebilir. Lipitler, karbohidratlar gibi karbon, hidrojen ve oksijen atomlarından yapılmıştır; bazı yağ çeşitlerinde azot ve fosfor atomları da bulunabilir.

4

5

6

7 Lipitler; nötral yağlar (trigliseritler) , fosfolipitler ve steroidler şeklinde gruplandırılır.

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17 Hayvansal yağlar ise özellikle süt, süt ürünleri ve et ürünlerinde bulunur. Günlük yağ ihtiyacımız gram (4 corba kaşığı sıvı yağ) kadardır. Hayvansal yağların fazla tüketilmesi kalp ve damar rahatsızlığına neden olabilir. Bu nedenle hayvansal yağlar (doymuş) yerine bitkisel yağlar (doymamış) yağları tüketmeliyiz. Trans yağlardan uzak durmalıyız; Omega 3 yağ asitlerini fazla miktarda bulunduran ceviz, balık gibi besinleri belli aralıklarla tüketmeliyiz. Bazı yağ asitleri vücudumuzda üretilmez, bu nedenle besinlerle alınmalıdır.

18

19 B- Fosfolipitler Fosfolipitler proteinlerle birlikte hücre zarının yapısına katılan lipit gruplarındandır. Hücre zarının yapısına katılan fosfolipitler çift katlı bir tabaka şeklinde düzenlenmiştir. Fosfolipitler fosfat grubu içeren bir baş ile buraya bağlı iki yağ asidinden oluşur. Fosfat grubu suda çözünür, yağ asitleri ise suda çözünmez. Bu nedenle hücre zarının yapısı oluşurken fosfolipitlerin yağ asidi olan kısmı birbirlerine dönük ve içtedir. Fosfat grupları ise suyla temas edecek şekilde zarın iç ve dış yüzeyinde yer alır.

20

21

22

23 C- Steroitler Steroitler canlıda çok az miktarda bulunsa bile oldukça önemli rol oynar. Steroitler hücre zarının geçirgenliğini ve dayanıklılığını arttırır. Sinir hücrelerinde yalıtım görevi yapar. Erkek ve dişi eşey hormonlarının yapısına katılır. Vücut tarafından D vitamini yapımında kullanılır. Kolesterol hayvansal hücrelerde zarın yapısına katılan bir steroit çeşididir. Bitkisel dokularda bulunmaz. Kolesterol beyin, sinirler, kalp, bağırsaklar, kas ve karaciğer başta olmak üzere tüm vücutta yaygın olarak bulunur. Vücudumuz kolesterolü kullanarak kortizol hormonunu ve yağları mekanik olarak sindiren safra tuzunu üretir.

24

25

26

27

28

29

30


"B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları