Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ"— Sunum transkripti:

1 BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
NÖTRAL YAĞLAR (trigliseritler),

2 Canlıların Temel Bileşkenleri
İnorganik Bileşikler: Organik Bileşikler: SU KARBONHİDRAT MİNERALLER YAĞLAR ASİTLER PROTEİNLER BAZLAR VİTAMİNLER TUZLAR NÜKLEİK ASİTLER

3 YAĞLAR: Özellikleri: Suda erimezler
Eter , alkol , aseton gibi organik çözücülerde erirler. C ve O oranından fazla olduğundan enerji verimide fazladır. Hücre zarından geçemezler. 1 mol gliserol 3 mol yağ asidin dehidrasyon ile birleşmesinden oluşur.

4 YAĞLAR: Özellikleri: Sentezlerinde 3 ester bağı kurulur. Sentezlerinde 3 mol H2O açığa çıkar. 3 mol H2O ile hidrolize edilirler. Yağların hidrolizi lipaz ile gerçekleşir. Sudan III ile kırmızı renk verirler. Bitki ve hayvan hücrelerinde depolanabilirler. Hücre zarlarının esas yapısını oluştururlar.

5 Yağların Canlılar İçin Önemi:
Genel olarak hücrelerde yapı maddesi (plazma zarı, çekirdek ve organel zarlarında) ve enerji deposu olarak kullanılırlar. Gram başına, karbonhidratların iki katı enerji kazandırır; ancak solunumda yıkılmaları için çok fazla oksijen gerekir. Canlı sistem bu nedenle karbonhidratlara öncelik verir. Yağların hücresel solunumda kullanılmaları sırasında enerji ile birlikte metabolik su açığa çıkar. Kış uykusuna yatan hayvanlarda ve uzun süre uçan göçmen kuşlarda enerji ve su gereksinimi bu yolla sağlanır.

6 Yağların Canlılar İçin Önemi:
Deri altında ve iç organların çevresinde depolanan yağlar yalıtım maddesi gibi ısı kaybını önlerken canlıyı basınç ve darbelere karşı da korur. Yağlar, ayrıca yağda çözünen vitaminlerin (A, D, E, K) bağırsak epitelinden emilmesini ve hücre zarından geçişini kolaylaştırır., Vücuda fazla alınan karbonhidrat ve proteinler yağa dönüştürülerekdepolanır.

7 Nötral Yağlar:(trigliseritler)
Üç molekül yağ asidi ve bir molekül gliserinin ester bağları ile bağlanmasından oluşur. Tepkime sonunda üç molekül su açığa çıkar (dehidrasyon sentezi tepkimesi). 2 3Yağ asidi Gliserin + (gliserol) ←⎯⎯⎯⎯→Nötral yağ +3H O Gliserole bağlanan 3 yağ asidi aynı olabileceği gibi farklı da olabilir. Böylece nötral yağlar çeşitlenir. Hayvanlardaki depo yağların büyük çoğunluğu nötral yağdır. Doymuş ve doymamış yağlarla mumlar bu gruba girer.

8 Nötral Yağlar:(trigliseritler)
Değişik yağ asitlerinin kullanılması yağları çeşitlendirir. Yağ asitleri karbon atomlarının oluşturduğu uzun zincire hidrojen atomlarının bağlanması ile oluşur (hidrokarbon zinciri). Karbon zinciri uzunluğu, karbon-karbon arasındaki tek Çift bağ sayısı ve diğer özellikler bakımından çeşitlilik Gösteren bir çok farklı şey vardır. Karbon –karbon arasındaki bağ sayısına göre, yağ asitleri,doymuşve doymamış olarak çeşitlenir. Doymuş yağ asitleri karbonlar arasında tek bağ bulundururlar.

9 Nötral Yağlar:(trigliseritler)
Doymuş yağ asitleri, karbonlar arasında tek bağ bulundururlar. Doymuş yağ asitleri bulunduran yağlar ise doymuş nötral yağlardır. Hayvansal kökenlidir ve oda Sıcaklığında katıdır. Örnek: Tereyağı, kuyrukyağı, içyağ.Gliserin ile doymamış yağ asitlerinin (karbonları Arasında çift bağ bulunan)oluşturduğu doymamış nötral yağlar (trigliseritler) ise oda sıcaklığında sıvıdır ve bitkiseldir.

10 YAĞLAR Doymuş yağlar: Çoklu (katı yağlar) Doymamış (sıvı yağlar)
DOYMAMIŞ YAĞLAR: Çoklu (katı yağlar) Doymamış (sıvı yağlar) TEREYAĞ Yağlar: ZEYTİN YAĞI İÇ YAĞ ( sıvı yağar) (omega-9) KUYRUK YAĞI AYÇİÇEK YAĞI TAM YAĞLI ET VE SÜT ÜRÜNLERİ FINDIK YAĞI BALIK YAĞI KETEN TOHUMU

11 YAĞ ASİTLERİ: Kimya ve biyokimyada, yağ asidi, genelde uzun, alifatik kuyruklu bir karboksilik asittir. Uzun karboksilik yağ asitlerinden 4 karbonlu butirik asit)ve daha uzun zincirlileri yağ asidi olarak sayılır; doğal yağları ( trigliseritleri) oluşturan yağ asitlerinden söz ederken ise bunların en az 8 karbonlu olduğu (kaprilik asit gibi) varsayılabilir. Çoğu doğal yağ asitlerinin çift sayılı karbon atomu vardır.Çünkü bunların biyolojik sentezlerinde iki karbon atomlu asetat kullanılır.Endüstriyel üretimde yağ asitleri yağlardaki (trigliseritler) ester bağının hidrolizi ve gliserolun ayrılması ile elde edilir.

12 DOYMUŞ YAĞ ASİTLERİ: Bu yağları meydana getiren karbon hidrat atomları arasında eğer tekli bağ varsa bunlara doğmuş yağ denir.Bu yağlar oda sıcaklığında katı haldedir. Bunlar hayvansal yağlardır. ÖRNEK: Tere,kuyruk,iç,yağı v.b

13 DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİ:
Bu yağları meydana getiren karbon hidrat atomları arasında eğer bir veya daha fazla ikili bağ varsa bunlara doğmamış yağlar oluşur. Oda sıcaklığında sıvı haldedir.Bitkisel yağlardır. Örnek; zeytin yağı ay çiçek yağı , fındık yağı vb.  Sıvı yağlar laboratuarlar da hidrojenle doyurulursa margarinler oluşur. Vitaminlerin ve bazı hormonların yapısına katılır. Ayrıca hücre zarının tamir edilmesinde ve sinirlerin de yapısına katılır. Fazlılığında kanın akışkanlığı azalır. Damar sertliği oluşur.

14 KAYNAKÇA: w.w.w.lisebiyolojikonları.com
w.w.w.biyolojisınıfım.blogspot.com.tr Google vikipedi :yağlar,yağ asitleri,nötral yağlar Güvender yayınları konu anlatımlı biyoloji kitabı

15 RAPOR: Ödevim yağlar ,yağ asitleri ve nötral yağlardı. Bilgilerimi internet üzerinden buldum.Konumda resme değil bilgiye ağırlık verdim. Konu sırasını ders kitabına göre yaptım.Çoğu bilgiyi internet üzerinden araştırdım.Ders kitabındanda yardım aldım. TEŞEKKÜRLER…


"BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları