Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan: Prof. Dr. Bilgehan Doğru

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan: Prof. Dr. Bilgehan Doğru"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan: Prof. Dr. Bilgehan Doğru
Lipid Peroksidasyonu Hazırlayan: Prof. Dr. Bilgehan Doğru

2 Lipid peroksidasyonu nedir,nasıl başlar?
Yağlar, bileşimlerindeki doymamış moleküllerin yükseltgenmesi ile bozulur Bu tip bozulmaya peroksidasyon denir. Peroksidasyona duyarlı yağ asitleri özellikle doymamış çifte bağ içeren yağ asitleridir. Lipid yan zincirindeki metilen karbonundan H koparmaya yeterli enerjisi olan herhangi bir kimyasal (serbest radikal) ile başlar.

3 Serbest radikal nedir ? Serbest radikaller dış atomik ya da moleküler orbitallerinde bir ya da daha fazla çiftleşmemiş e_ içeren kimyasal yapılardır. Serbest radikaller aşırı reaktif moleküller olup hücre yaralanması ve ölümüne neden olurlar.

4 Süperoksid anyon radikali
O2, e_ alarak çok reaktif süperoksid anyon radikaline (O2._ ) döner. O e_ O2._ Moleküler O2 ne göre toksiktir. Süperoksid anyon radikali diğer reaktif oksijen türlerinin ve raktif türlerin oluşmasında merkezi rol oynar.

5 HÜCRE ÖLÜMÜ

6 Lipid peroksidasyonu mekanizması
Hedefler doymamış yağ asitleri ve lipoproteinlerdir LDL peroksidasyonu atherosklerozise neden olmaktadır Lipid peroksidasyonu H koparmaya yeterli enerjisi olan herhangi bir kimyasal (serbest radikal) ile başlar

7

8

9

10 Serbest radikaller lipid peroksidasyonuna neden olur
Lipid peroksitlerinin önemi bunların aldehid vererek bozunmaları, oluşan aldehidin ise proteinler, nükleik asitler ve lipitlerle çapraz-bağ oluşturmasıdır.

11 Lipofuskin; Seroid; Yaşlılık pigmentleri
Lipid peroksidlerinin bozunma ürünleri arasındaki aldehidlerden en önemlisi malondialdehiddir. Malondialdehid (MDA) proteinler, nükleik asitler ve lipidlerin aminleri ile Schiff bazı oluşturur. Bu makromoleküle lipofuskin, seroid ya da yaşlılık pigmenti denir.Yaşla birikir.

12 Lipid peroksidasyonu sonucunda
Lipidler, proteinler, DNA hasarlanır: Protein sentezi inhibisyonu, Polipeptid zinciri kırılması, Enzimatik aktivitelerde bozukluk, DNA da karsinojenik, mutajenik etkiler, Membran ve lipid hasarı, yapı ve fonksiyonlarında değişiklikler oluşur.

13 Serbest radikallere karşı korunma (Antioksidanlar)
Enzimatik korunma Nonenzimatik korunma

14 Enzimatik korunma Süperoksid dismutaz (SOD),(Cu, Mn veya Zn içerir)
Glutatyon peroksidaz (Se içerir) Katalaz Nonenzimatik korunma E vitamini, C vitamini, Karotenoidler (beta-karoten, likopen) Bazı -SH grubu içeren moleküller (sistein, glutatyon) Plazma proteinleri (seruloplazmin, transferrin) Ürat, Bilirübin, Flavonoidler


"Hazırlayan: Prof. Dr. Bilgehan Doğru" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları