Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji AbD

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
Advertisements

DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
/ 151 EğitimYöntemleri Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015.
Return Visits to the Emergency Department: The Patient Perspective Can Bilal AÜTF Acil Tıp AD.
Diz osteoartriti için medikal sülük uygulanmasıyla ilgili randomize kontrollü bir çalışma Arş. Gör. Dr. Hüseyin Nejat Küçükdağ KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği.
Figen ŞENGÜL 1, Gülşah SEYDAOĞLU 2 Çukurova Üniversitesi, (1) Adana Sağlık Yüksek Okulu, (2)Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi AD Hemşirelik Eğitim Modellerinin.
T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
KESME ÖZELLİĞİ OLAN ÇİFT BAŞLIKLI HEMOSTATİK KLİPS APARATI Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerahi AD, Konya, Turkey.
HEMOFİLLİ HASTALIĞI Hemofili hastalığı; Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerden faktör 8 (VIII) ve 9 (IX)’un hayat boyu eksik ve kanın pıhtılaşmasının.
1 HASTA UYUMU UYUMU Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Konya.
OLGU 1 Dr Fatih Tufan.
A Randomized Trial on Subject Tolerance and the Adverse Effects Associated With Higher- versus Lower Flow Oxygen Through a Standard Nasal Cannula Standart.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
ODUNPAZARI ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
PNÖMONİ.
Hepatit C 11/E SBT Giresun/Bulancak 2016
Anti-IgE Tedavisinin 1. Yıldaki Etkinliği:
Gestasyonel diyabetli olan ve olmayan gebeler ile gebe olmayan kadınlarda dolaşımdaki fetuin-A düzeyleri ile QUICKI - insülin duyarlılığı arasındaki ilişki.
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
TIBBİ ATIK KAZALARI ANKARA’DA HASTANE ÖNÜNDE TIBBİ ATIK TAŞIYAN KAMYONDA PATLAMA Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'nin.
Arş. Gör. EDİP KAYA, Dr. Ebru İnal
Temel Tıp Eğitiminin Human Papilloma Virüs (HPV) Farkındalığı üzerine etkisinin incelenmesi Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi ÖÇM 2 çalışma grubu.
İkiz eşi anomalili gebelerde klinik yönetimimiz
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
Proje Oluşturma ve Yönetimi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
NÖROLOJİK HASTALIKLARA SAHİP BİREYLERİN VE BAKIM VERENLERİNİN AKTİVİTE YÖNÜNDEN TEDAVİ HEDEFLERİNE BAKIŞ Özge Buket Cesim*, Burcu Semin Akel*, Çiğdem Öksüz*
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
YAŞA GÖRE HEDEF VE İLAÇ SEÇİMİ DEĞİŞMELİ Mİ?
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
AHMET HAKİ TÜRKDEMİR, ALTUĞ AYSUN
OVERİN EPİTELYAL TÜMÖRLERİNDE HE4 EKSPRESYONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
Eğitim Bilimleri Fakültesi
Reoksijenizasyon Süresinin Uzatılması Reaktif Oksijen Radikali Düzeyi
KOÜ Hastanesİ’nde Akılcı İlaç Kullanımı Bİlİncİ
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Erdem Danyer 1,2* , N.Gamze YÖRÜK 2
Sivil Toplum Kuruluşlarının Kanun Yapım Sürecindeki Rolü
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı Güz Yarıyılı
OLGU SUNUMU Dr. Güliz Evik Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi
SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ARŞ.GÖR DR .KEVSER AYAR KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD
Kaçuv (kanserli çocuklara umut vakfı)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
BKÜ’nin Reçeteli Satışı Eğitimi, 24-30/11/2008 Antalya
PSİKOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
VADEMECUMONLINE KULLANIM KILAVUZU
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
6.HAFTA: ARAŞTIRMALARDA ÖLÇME VE ÖLÇEKLERDE GÜVENİLİRLİK
VADEMECUMONLINE KULLANIM KILAVUZU
Trigeminal neuralgia underwent radiofrequency thermocoagulation
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
DR. ÖNDER YILMAZ
Dönem 2 Biyoistatistik Uygulama
Yıllarında Kliniğimizde Diffüzyonal Patch (Artcure) Uygulanan Hastaların Retrospektif Olarak Analizi OP. DR. ADNAN Y. DEMİRCİ SAĞLIK BİLİMLERİ.
TYS102 ÖLÇME BİLGİSİ Yrd. Doç. Dr. N. Yasemin EMEKLİ
DİZ KİREÇLENMELERİNDE SÜLÜK TEDAVİSİ, FİZİK TEDAVİDE UYGULANAN TENS TERAPİSİ KADAR ETKİLİ OLABİLMEKTEDİR* *
2. HAFTA BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAKLAŞIMLARI
Sunum transkripti:

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji AbD Sağlıklı gönüllülerde Naproksen ile Naproksen ve Sumatriptan’ın kombine kullanımda gözlenen yan etkilerinin karşılaştırması Dr. Ahmet İnal M.D. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji AbD Erciyes Üniversitesi Hakan Çetinsaya İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi

Giriş: Sumatriptan (süksinat olarak), serotonin 5-hidroksitriptamin-1 (5-HT1) reseptör alt tip agonisti Naproksen sodyum ise nonsteroidal anti-enflamatuar ilaçların (NSAID'ler) arilasetik asit grubunun bir üyesidir

Sumatriptan, migren baş ağrısının tedavisindeki terapötik etkileri; intrakraniyal kan damarları üzerindeki 5-HT1B / 1D reseptörlerindeki agonist etkileri trigeminal sistemin duyusal sinirleri aracılığıyla kranial damar daralması ve nöropeptid salımının inhibisyonu

Naproksen sodyum, analjezik, anti-inflamatuar ve antipiretik özelliklere sahiptir. Diğer NSAİD'lerinki gibi etki mekanizması tam olarak anlaşılmamıştır ancak siklooksijenazın (COX-1 ve COX-2) inhibisyonu yaptığı düşünülmektedir. Naproksen, enflamasyonun mediyatörü olan prostaglandin sentezinin bir inhibitörüdür.

Amaç: Bu çalışmada amaç; sağlıklı gönüllülerde SUMATRIPTAN/NAPROXEN SODIUM 85 mg/500 mg Film Tablet uygulamasıyla NAPROXEN SODIUM 550 mg Film Tablet uygulamasına bağlı çalışma başlangıcından sonuna kadar gelişen yan etkilerin karşılaştırılmasıdır.

Yöntem Tek merkezli, açık, randomize, tek doz, 2 periyotlu çapraz geçişli 2 biyoeşdeğerlik çalışması (1 çalışma SUMATRIPTAN/NAPROXEN SODIUM 85 mg/500 mg Film Tablet ve 1 çalışma NAPROXEN SODIUM 550 mg Film Tablet) Bu çalışmalar test ve referans ürünlerin absorbsiyon hız ve miktarının farklılık gösterip göstermediğinin araştırılması amacıyla yürütüldü. Çalışmalarda ardışık 2 tedavi periyodu arasında en az 1 hafta yıkama süresi vardı. 2 çalışmayı normal VKİ (18.5-30 kg/m²) ne sahip, 18-54 yaşta, 78 sağlıklı erkek gönüllü(SUMATRIPTAN/NAPROXEN SODIUM 85 mg/500 mg Film Tablet çalışmasında 48, NAPROXEN SODIUM 550 mg Film Tablet çalışmasında 30 sağlıklı gönüllü) tamamladı.

Her bir gönüllü 2 defada randomize olarak tek doz SUMATRIPTAN/NAPROXEN SODIUM 85 mg/500 mg Film Tablet veya NAPROXEN SODIUM 550 mg Film Tablet aldı( Her periyotta ya tek tablet test veya tek tablet referans ilaç). Tüm gönüllüler çalışma başlangıcında ve sonunda güvenlik muayenelerinden geçirildi (Laboratuvar tetkikleri dahil).

Yan etki Yan etki, bir tıbbi ürün uygulaması sırasında hastada yada bir klinik araştırmada araştırmaya katılan gönüllüde ortaya çıkan istenmeyen tıbbi durumdur. Bu nedenle, yan etki, araştırma ürünü tıbbi ürünle ilgili olarak düşünülen veya düşünülmeyen, araştırma amaçlı bir tıbbi ürünün kullanımıyla geçici olarak ilişkili olan herhangi bir istenmeyen işaret (anormal laboratuar bulguları veya klinik olarak ilgili EKG anormallikleri dahil), semptom veya hastalık olabilir

Yan etki değerlendirmesi Hafif: Kolay tolere edilebilen yan etki Orta: Günlük aktiviteleri etkileyen yan etki Şiddetli: Günlük aktiviteleri engelleyen yan etki

Sonuçlar NAPROXEN SODIUM 550 mg Film Tablet uygulanan çalışmada hiçbir yan etki görülmedi.

SUMATRIPTAN/NAPROXEN SODIUM 85 mg/500 mg Film Tablet uygulanan çalışmada yan etkiler Boyun kaslarında gerginlik hissi (%13.4) Burunda yanma hissi (%11) Boğazda yanma hissi (%7.6) Başağrısı (%7.6) Gövdede gerginlik hissi (%3.8) Ellerde uyuşma (%1.9) Boğazda şişme hissi (%1.9) Boyunda ağrı (%1.9)

Tartışma: Sumatriptan and Naproxen Sodium for the Acute Treatment of Migraine Timothy R. Smith, MD; Abraham Sunshine, MD; Stuart R. Stark, MD; Diane E. Littlefield, RN, MSN; Susan E. Spruill, MS;W. James Alexander, MD, MPH

Tartışma: Sağlıklı gönüllülerde özellikle naproksen/sumatriptan kombinasyonu kullanıldığında bazı yan etkilerin arttığı bazı daha önce bildirilmeyen yan etkilerinde ortaya çıktığı görülmüştür. Bu da bize ilaçların etki mekanizmalarındaki yolakların sağlıklı gönüllülerde daha fazla etkilenebileceğini düşündürmektedir.

Erciyes Üniversitesi Hakan Çetinsaya İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi -1200 Klinik Çalışma -Biyoeşdeğerlik Çalışmaları -Faz I Çalışmaları -Kırım Kongo Aşısı (milli aşı) klinik çalışması