KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 4/25/2019
Kalite İyileştirilebilen herşeydir. Kalite sadece ürün ve hizmette değil, aynı zamanda kişilerin nasıl çalıştıkları, makinaların nasıl işletildikleri, sistem ve prosedürlerin nasıl yürütüldüğü ile ilgilidir. 4/25/2019
KALİTENİN EVRİMİ 4/25/2019
ESKİ - YENİ KALİTE YAKLAŞIMI KALİTE EVRİMİ ESKİ - YENİ KALİTE YAKLAŞIMI Kalite kontrol edilir Kalite artarsa maliyet yükselir Müşteri beklentilerini karşılamak İşletmedeki üretim faaliyetlerine odaklanma Kalite kalitecilerin işidir Kalite üretilir Kalite artarsa maliyet düşer Müşteri beklentilerini aşmak Organizasyonda süreç yaklaşımı Kalite herkezin işidir 4/25/2019
KALİTE YÖNETİMİNİN EVRİMİ 4/25/2019
KALİTE YÖNETİMİNİN EVRİMİ GELİŞİM ZAMAN TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ULUSLARARASI KALİTE SİSTEMLERİ ULUSAL KALİTE SİSTEMLERİ SEKTÖREL KALİTE SİSTEMLERİ MUAYENE FAALİYETLERİ ENDÜSTRİ DEVRİMİ ÖNCESİ KALİTE ANLAYIŞI- “USTALIK” 4/25/2019
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ müşterinin beklentilerinin aşılmasını hedefleyen, ekip çalışmasını destekleyen ve tüm süreçlerin gözden geçirilmesini ve sürekli iyileştirilmesini sağlayan bir yönetim anlayışıdır. Toplam Kalite İnsanları Yönetmek Değil, İNSANLARLA YÖNETMEKTİR. 4/25/2019
ISO 9000 VE TKY KARŞILAŞTIRMASI MÜKEMMELLİK iyileştirme faaliyetleri TKY YOLCULUĞU ISO 9000 BAŞLANGIÇ
ISO 9000 NEDİR? 4/25/2019
ISO 9000 ISO 9000 ne değildir? 4/25/2019
ISO 9000 Bir ürün standardı değildir. Bir karne değildir. Tek başına kuruluşun kalite sistemini iyileştirmez. Sihirli değnek değildir. Sadece bir doküman sistemi değildir. Toplam Kalite ile eş anlamlı değildir. Kalite ödülü değildir. 4/25/2019
ISO 9000 ISO 9000 = TOPLAM KALİTE DEĞİLDİR! 4/25/2019
ISO 9000 Mutfağın iyiliğini belgeler, yemeğin iyi olup olmadığını değil.ISO 9000 belgesi der ki : Bu mutfak dünya standardında bir mutfaktır. Bu mutfakta iyi yemek pişebilir, bu yemekler lezzetli olabilir. 4/25/2019
Genel Bilgilendirme Uluslararası Standardlar Organizasyonu [The International Organization for Standardization (ISO)] Ulusal Standardlar Kuruluşlarının dünya çapındaki bir federasyonudur. Uluslararası standardlar, ISO Teknik Komiteleri (TC) tarafından hazırlanmaktadır. ISO çalışma sistemine göre, beş yılda bir standardların gözden geçirilmesi ve değiştirilmesi yolunda karar alınır. ISO 9000: 2000 revizyonu 15 Aralık 2000’ de yayınlanmıştır. ISO 9000: 2008 revizyonu yayınlanmıştır. 4/25/2019
ISO 9000:2000 Standard Serisinin Kazandırdıkları Etkin Yönetim Verimlilik Karlılık Güvence Planlama İletişim 4/25/2019
Temel Alınan 8 Kalite Yönetim Prensibi Müşteri Odaklılık Liderlik Çalışanların Katılımı Süreç Yaklaşımı Sistem Yaklaşımı Sürekli İyileştirme Gerçeklere Dayalı Karar Verme Tedarikçilerle karşılıklı çıkar ortaklığına dayalı ilişki 4/25/2019
Kalite Yönetim Sistemi Süreç Modeli Sürekli İyileştirme Müşteri Gereksinimi Müşteri Tatmini Yönetimin Sorumluluğu Ölçüm, Analiz ve İyileşme Kaynak Yönetimi Ürün / Hizmet Üretimi Ürün / Hizmet 4/25/2019
Kalite Yönetim Sistemi Süreç Modeli Sürekli İyileştirme İşletmenin Gelecekteki Başarısı Kalite Yönetim Sisteminin Verimliliği ve Etkinliği Zaman KURULUŞLAR, MÜŞTERİ GEREKSİNİMLERİNİ KARŞILAMAK AMACIYLA BELİRLİ GİRDİLERİ, BELİRLİ KAYNAKLAR KULLANARAK BELİRLİ ÇIKTILARA DÖNÜŞTÜREN, BİRBİRLERİYLE İLİŞKİLİ SÜREÇLER BÜTÜNÜDÜR. SÜREKLİ İYİLEŞTİRME SAĞLANABİLMESİ İÇİN TÜM İŞLEYİŞİN “SÜREÇ YAKLAŞIMI” İLE ANALİZ EDİLEREK, SÜREÇLERİN TANIMLANMASI, ARALARINDAKİ İLİŞKİLERİN BELİRLENMESİ VE PERFORMANSLARININ TAKİBİ GEREKİR. 4/25/2019
Kalite Yönetim Sistemi Süreç Modeli İleriye yönelik düşün İşletmenin vizyonu Fonksiyonların tanımlanması Hedef Tayini Deming Döngüsü (PDCA) PLANLA Kendini sürekli iyileştir Yönetimin Gözden Geçirmesi Yönetim ve işletme proseslerinin sürekli kontrolü Tedarikçiler ile sürekli kooperasyon UYGULA İYİLEŞTİR İlk hamlede doğru yap düz ve yatık yönetim yapısı Basit akış organizasyonu normal dokümantasyon sistematik hata önleme çalışanların sürekli eğitimi KONTROL ET Kendi kendini kontrol et Proseslerin emniyet altına alınması Bireysel yetkinlik Herkesin kendi sorumluluğuna sahip olması 4/25/2019
ISO 9001:2000 Ana Başlıklar 0.Önsöz 1.Giriş 2.Kapsam 3.Terimler ve Tanımlar 4.Kalite Yönetim Sistemi 5.Yönetim Sorumluluğu 6. Kaynakların Yönetimi 7.Ürün Gerçekleştirme 8.Ölçme, Analiz ve İyileştirme 4/25/2019
4.Kalite Yönetim Sistemi 4.1 Genel Şartlar 4.2.Dokümantasyon Şartları 4.2.1 Genel 4.2.2 Kalite El Kitabı 4.2.3 Doküman Kontrolü 4.2.4.Kayıtların Kotrolü 4/25/2019
4.1.Genel Şartlar Kalite Yönetim Sisteminin uygulanması için; a) Kalite Yönetim Sistemi için gerekli süreçler belirlenmeli b) Süreçlerin akışı ve birbirleriyle ilişkileri belirlenmeli c) Süreçlerin etkin işleyiş ve kontrolü için metot ve kriterler belirlenmeli d) Süreçlerin uygulanması ve izlenmesi için gerekli bilgi sağlanmalı e) Süreçler ölçülmeli, izlenmeli ve analiz edilmeli f) Planlanan sonuçlara ulaşılması ve sürekli iyileştirme için faaliyetler gerçekleştirilmelidir. 4/25/2019
4.2.Dokümantasyon Şartları Kalite Yönetim Sistem Dokümantasyonu; a) Kalite politikası ve hedeflerini b) Kalite el kitabını c) Standardın gerektirdiği dokümante prosedürleri d) Süreçlerin etkin planlanması, uygulanması ve kontrolü için kuruluşun ihtiyaç duyduğu dokümanları kapsar. 4/25/2019
4.2.Dokümantasyon Şartları Ürün kalitesini ve kalite iyileştirmeyi sağlar Eğitimlere yardımcı olur Süreklilik ve izlenebilirlik sağlar Somut kanıttır Etkinliğin değerlendirilmesine katkı sağlar. 4/25/2019
5.Yönetimin Sorumluluğu 5.1 Yönetimin Kararlılığı 5.2 Müşteri Odaklılık 5.3 Kalite Politikası 5.4 Planlama 5.4.1. Kalite Hedefleri 5.4.2. Kalite Planlaması 5.5 Sorumluluk, Yetki, İletişim 5.5.1 Yetki ve Sorumluluk 5.5.2 Yönetim Temsilcisi 5.5.3 İç İletişim 5.6 Yönetimin Gözden Geçirmesi 4/25/2019
6.Kaynakların Yönetimi 6.1.Kaynakların Temini 6.2.İnsan Kaynakları 6.3.Altyapı 6.4.Çalışma Ortamı 4/25/2019
7.Ürün Gerçekleştirme 7.1.Ürün Gerçekleştirmenin Planlanması 7.2.Müşteriyle İlişkili Süreçler 7.3.Tasarım ve/veya Geliştirme 7.4.Satın alma 7.5.Üretim ve Servis Faaliyetleri 7.6.Ölçüm ve İzleme Araçlarının Kontrolü 4/25/2019
7.2 Müşteriyle İlişkili Süreçler 7.2.1 Ürün ile ilgili şartların tanımlanması 7.2.2 Ürün ile ilgili şartların gözden geçirilmesi 7.2.3 Müşteri ile iletişim 4/25/2019
7.3 Tasarım ve/veya Geliştirme 7.3.1 Tasarım ve/veya geliştirme planlaması 7.3.2 Tasarım ve/veya geliştirme girdileri 7.3.3. Tasarım ve/veya geliştirme çıktıları 7.3.4 Tasarım ve/veya geliştirmenin gözden geçirilmesi 7.3.5 Tasarım ve/veya geliştirmenin doğrulanması 7.3.6 Tasarım ve/veya geliştirmenin geçerliliği 7.3.7 Tasarım ve/veya geliştirme değişikliklerinin kontrolü 4/25/2019
7.4 Satınalma 7.4.1 Satın alma süreci 7.4.2 Satın alma bilgileri 7.4.3 Satın alınan ürünün doğrulanması 4/25/2019
7.5 Üretim ve Servis Faaliyetleri 7.5.1 Üretim ve servis sunumunun kontrolü 7.5.2 Üretim ve servis sunumu süreçlerinin geçerliliği 7.5.3 Tanım ve izlenebilirlik 7.5.4 Müşteriye ait varlıklar 7.5.5 Ürünün korunması 4/25/2019
7.6 Ölçüm ve İzleme Araçlarının Kontrolü Gerçekleştirilecek ölçümler, izlemeler ve cihazlar tanımlanmalıdır. 4/25/2019
8. Ölçme, Analiz ve İyileştirme 8.1 Genel 8.2 Ölçme ve izleme 8.2.1 Müşteri tatmini 8.2.2 İç Denetim 8.2.3 Süreçlerin ölçümü ve izlenmesi 8.2.4 Ürünün ölçümü ve izlenmesi 8.3 Uygunsuzluğun kontrolü 8.4 Verilerin analizi 8.5 İyileştirme 8.5.1 Sürekli iyileştirme 8.5.2 Düzeltici faaliyetler 8.5.3 Önleyici faaliyetler 4/25/2019
TEŞEKKÜR EDERİZ. 4/25/2019