Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ISO 9001 İrem Gizem SÜRAT Sezin SERT Gülşen DELER Buse Sevgi Yılmaz

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ISO 9001 İrem Gizem SÜRAT Sezin SERT Gülşen DELER Buse Sevgi Yılmaz"— Sunum transkripti:

1 ISO 9001 İrem Gizem SÜRAT Sezin SERT Gülşen DELER Buse Sevgi Yılmaz
Hazırlayanlar; İrem Gizem SÜRAT Sezin SERT Gülşen DELER Buse Sevgi Yılmaz

2 İSO’NUN TANIMI ISO 'International Organization for Standardization'un kısa yazılışıdır, yani uluslararası standartizasyon örgütünün oluşturduğu bir kalite yönetim sistemi standartıdır.

3 ISO 9001 Belgesi ise ilgili kuruluşun ürün veya hizmetlerinin uluslararası kabul görmüş bir yönetim sistemine uygun olarak sevk ve idare edilen bir yönetim anlayışının sonucunda ortaya konduğu ve dolayısı ile kuruluşun ürün ve hizmet kalitesinin sürekliliğinin sağlanabileceğinin bir güvencesini belirler.

4

5 ISO 9001 Etkin bir kalite yönetim sistemini tanımlayan bir standarttır. Kuruluş bu standardın şartlarını sağladığında ISO 9001 belgesini alabilir. Belge kuruluşun ürün ve hizmetlerinin uluslararası kabul görmüş bir standarda uygun olarak üretildiğini gösterir.

6 Standart  merkezi İsviçre’nin Cenevre kentinde yer alan ve 90’dan fazla ülkenin üye olduğu Uluslararası standardizasyon Örgütü (International Organization of Standardization–IOS) tarafından geliştirilmiştir. Belgelendirme şirketlerini yetkilendirme yetkisi üye ülkelerin akreditasyon kurullarına verilmiştir. Türkiye’deki akreditasyon yetkisi TÜRKAK‘a verilmiştir.

7

8 ISO 9001 NEDİR ? Kalite Yönetim Sistemlerinin kurulması esnasında uygulanması gereken şartların tanımlandığı ve belgelendirme denetimine tabi olan standarttır. Verilen belgenin adıdır.

9 ISO 9001’IN YARARLARI Çalışanların kalite bilincinde artış sağlanması,
İşletmenin piyasa itibarında artış sağlanması (prestij), Pazarlama faaliyetlerinde rakiplerden farlılık sağlanması, İşletmenin uluslararası geçerliliğe sahip bir kalite belgesi edinmesinin getirdiği ticari avantajlardan yararlanabilme (ihracat için kalitenin belge ile ispatlanabilmesi), Müşteri memnuniyetinde ve müşteri sadakatinde artış sağlanması, Hata oranlarında, firelerde, yeniden işlemelerde azalma sağlanması, Girdi, üretim ve son kontrollerin etkin olarak yapılmasının sağlanması,

10 Tedarikçilerin seçiminde, değerlendirilmesinde ve takibinde kolaylık sağlanması,
İşletme içi yetki ve sorumlulukların tespitinde ve dağıtılmasında kolaylık sağlanması, İşletme faaliyetlerinin standartlaştırılmasını sağlayacak dokümantasyonun (altyapının) oluşturulması, Geçmişe yönelik kayıtların düzenli bir şekilde tutulmasını sağlayacak altyapının oluşturulması, Veriler ve istatistiksel ölçümler doğrultusunda durum analizlerinin yapılabilmesi ve geleceğe yönelik kararlarda bu analiz sonuçlarının kullanılabilmesi, Kurumsallaşma yolunda önemli bir adım atılmış olması.

11 ISO 9001’IN DIŞ YARARLARI kuruluşun imajının güçlenmesi,
müşteri memnuniyeti, müşteri artışı, rekabet gücünün artması, daha iyi tedarikçi ilişkileri sağlar.

12 ISO 9001’IN İÇ YARARLARI yönetimin etkinliği, olumlu kültürel değişim,
kalite bilincinin oluşması, daha iyi bir dokümantasyon, sistematikleşmek, standardizasyon ve tutarlılık, etkinlik ve üretkenlik artışı, maliyetlerin azaltılmasını sağlar,

13

14 ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi İlkelerinin Amacı Nelerdir?
1.Müşteri Odaklılık: Müşteri tatmini gereklidir. Kuruluşların varlığı müşterilerine bağlı olduğu için müşterilerin mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlarının anlaşılması, müşteri isteklerinin karşılanması ve müşteri beklentilerinin ötesine geçmek son derece önemlidir. Müşteriler ( ISO 9001 de “ürün hizmet sunulan kuruluş yada kişiler” olarak tanımlanmaktadır) ve iki ana role sahiptir.

15 Müşteriler süreçlere girdi teşkil etmek üzere
gereksinimlerin tanımlanmasını sağlar. Süreçlerin çıktısı olan ürünleri değerlendirerek hangi düzeyde memnun olduklarının kuruluşa geri bildirimini sağlayarak kuruluşun müşteri beklentilerini karşılayıp karşılayamadığını ve iyileştirme çalışmaları başlatabilmesini sağlar.

16 2. Liderlik: Kalite için hayati önem taşır: Liderler hedef ve yön birliği olmasını sağlar. Oluşturduğu ve devam ettirdiği iç çevreyle çalışanların hedeflere ulaşmaya tam olarak katılımını sağlar. ISO Standardı lideri “ üst yönetim ” olarak tanımlamakta ve planlama, katılım, iletişim, müşteri odaklılık ve Kalite Yönetim Sistemi gözden geçirme çalışmalarında temel rol üstlenmesini istemektedir. Bu olmadığı taktirde, kalite sistemi başarısız olacaktır.

17 3. Çalışanların Katılımı: Her seviyede çalışanlar, kuruluşların temel varlıklarıdır ve katılımları sağlandığında gerçek kabiliyetleri ortaya çıkmaktadır. Çalışanların sistem planlama, süreç tanımlama, izleme ve iyileştirme çalışmalarına tam olarak katılımı sağlanmalıdır. Çalışanlar işlerini yapabilecek yetkinlikte olmalı ve bunun için eğitime tabi tutulmalıdır. Çalışanların bakış açısı kalite sisteminin nasıl çalışacağını tanımlamaktadır. Çalışanlarla etkin iletişim kurulması sağlanmalı ve sürekli beklenti öneri şikayetlerini izleyerek sisteme katılımın sağlanması gerekmektedir.

18 4. Süreç Yaklaşımı: ISO Kalite yönetim Sistemi süreç odaklılık gereklidir: hedeflenen bir sonuç, ilgili kaynaklar ve faaliyetler bir süreç olarak yönetildiği taktirde, daha verimli bir şekilde temin edilecektir. Bunun için hangi süreçlerin mevcut olduğu, bunların nasıl yönetildiği ve kontrol altında tutulduğu, nasıl tanımlanmış olduğu, nasıl izlendiği ve ölçüldüğü ve sürekli iyileşmesinin nasıl sağlandığının bilinmesi temel teşkil eder. Kalite Yönetim Sistemi Süreçlerin Yönetimi şeklinde de algılanabilir her birim faaliyetleri bir süreç olarak ele alınır ise kontrol daha kolay ve çözümler daha efektif sağlanabilir.

19 5. Sürekli İyileştirme: Süreçlerin ve çıktıların sürekli iyileştirilmesi kalıcı bir hedef olmalıdır: Daha etkin ve verimli kalite sistemine sahip olabilmek amacıyla, kuruluşlar sahip oldukları süreçleri sürekli olarak iyileştirmelidir bu husus özellikle müşterilere sunulan çıktılarda iyileşme elde edilmesini sağlayacaktır. Müşteri istekleri sürekli değişmektedir ve kuruluşlar bu değişimi karşılayacak şekilde hareket etmelidir.

20 6. Verilere Dayalı Karar Verme Yaklaşımı: Gerçeklere dayalı haber alma mekanizması, verilerin ve bilginin analizine dayanan planlamayı temel almalıdır: Bu husus, kuruluşun sahip olduğu tüm süreçleri ve çıktıları izlemesini ve ölçmesini gerektirir. Bu sayede elde edilen sonuçların hangi düzeyde olduğu bilinecek ve bu bilgi sayesinde iyileşme sağlanabilecek noktalar tespit edilecektir. Bu bağlamda, müşteri memnuniyeti önemli bir ölçüttür.

21 7. İlişki Fayda: Tedarikçilerle, Müşterilerle yani ilgili taraflarla etkin işbirliği ilişkileri sağlanmalıdır: kuruluşlar ve ilgili taraflar birbirlerine bağılıdır ve iyi bir işbirliği yaklaşımı her iki tarafında fayda elde etmesini sağlayacaktır. Bu husus tedarikçilerle, müşterilerle, yasala otoriterler, paydaşlar ile yakın bir şekilde çalışarak ihtiyaç ve beklentilerini anlamayı, iyi bir iletişim ortamı sağlamayı ve onların ihtiyaçlarını göz önünde tutmayı gerektirir.

22 ISO 9001 BELGESİ NASIL ALINIR?
Şirketinize ISO Belgesi almak için ISO Standardına göre bir Kalite Yönetim Sistemi Kurmanız ve Kurulan ISO  Kalite Yönetim Sistemini işletmeniz uygulamanız ve en sonunda ISO Standardına göre belgelendirme ve denetim yapan bir kuruluşa kendi Kalite Yönetim Sisteminizidenetletip ISO Belgesini alabilirsiniz. 

23 ISO Kalite Yönetim Sistemi Belgesi almak için yukarıda bahsedilen Kalite Yönetim Sistemi kurulumu en önemli noktadır. ISO Stndardına göre Kalite Yönetim Sisteminin kurulumu için Danışmanlık ve Eğitim Hizmeti almanız gerekir

24


"ISO 9001 İrem Gizem SÜRAT Sezin SERT Gülşen DELER Buse Sevgi Yılmaz" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları