Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1-Proje Yönetİmİne Gİrİş

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1-Proje Yönetİmİne Gİrİş"— Sunum transkripti:

1 1-Proje Yönetİmİne Gİrİş
YRD. DOÇ. Dr. Kenan GENÇOL

2 Proje NEDİR Proje; benzersiz, özgün bir ürün, hizmet veya sonuç üretmek amacıyla yürütülen geçici faaliyetler bütünü bir girişimdir. (PMI tanımı) Proje; tanımlanmış süre ve bütçe içinde, istenen özelliklere göre tamamlanması gereken, bir hedefi ya da amacı olan özgün, karmaşık, birbiriyle bağlantılı faaliyetlerin bir bütünüdür. (Detaylı tanım) PMI: Project Management Institute (Proje Yönetimi Enstitüsü)

3 Portföyler, PROGRAMLAR VE PROJELER ARASINDAKİ İLİŞKİ
Portföy; stratejik hedeflere ulaşmak için bir bütün halinde yönetilen projeler, programlar ve operasyonlar toplamı. Program; Portföyü destekleyen ve eşgüdümlü bir şekilde yönetilen projeler ve diğer işler toplamı.

4 ProjeLERİN temel ÖZELLİKLERİ
Her projenin sonunda, benzersiz bir ürün, hizmet ya da sonuç çıkar. Her projenin bir başlangıcı ve bitişi vardır. (geçici faaliyet) Projelerin tanımlanmış bütçeleri ve hedefleri bulunur. Projeleri oluşturan faaliyetler tıpatıp aynı değildir.

5 Projelerin sInIFLANDIRILMASI
Karmaşıklık derecesi (Çok düşük, Düşük, Orta, Yüksek) Teknoloji seviyesi (Pratik bilgi, Mevcut teknolojinin en iyisi, İleri teknoloji, Yeni geliştirilecek ileri teknoloji ve buluşlar) Risk seviyesi (Çok düşük, Düşük, Orta, Yüksek) Proje süresi (Kısa, Kısa-Orta, Orta-Uzun, Uzun) Kısa: 3 aydan daha kısa Kısa-Orta: 3 aydan uzun 9 aydan daha kısa Orta-Uzun: 9 aydan uzun 18 aydan daha kısa Uzun: 18 aydan daha uzun

6 PROJE YÖNETİMİ NEDİR Proje yönetimi; bilgilerin, becerilerin, araçların ve tekniklerin, projenin gereksinimlerini yerine getirmek amacıyla (projenin hedefine ulaşması için) proje faaliyetlerini uygulanmasıdır. (PMI tanımı) Proje yönetimi, projenin fikir aşamasından kapanış aşamasına kadar geçen tüm faaliyetleri kapsar.

7 PROJE YÖNETİMİNİN TEMEL PARAMETRELERİ
Kapsam (Müh:İş tanımı): Projede neyin yapılıp neyin yapılmayacağını belirleyen ana çerçeve. Projenin başarıyla yürütülmesi ve başarıya ulaşması için kritik önemdedir. Kalite: Proje sonucunda ortaya çıkan ürün, hizmet ya da sonucun kalitesi. Projenin başarısını da gösteren bir parametredir. Zaman: Proje süresi, proje başlangıç ve bitiş tarihlerini içine alan önemli bir kaynak.

8 PROJE YÖNETİMİNİN TEMEL PARAMETRELERİ
Bütçe: Proje için ne kadarlık bir harcamanın gerekli olduğunu belirten parametre. Kaynaklar: Projede kullanılacak personel, ekipman, fiziksel mekanlar gibi tüm unsurları kapsayan parametre. Risk: Proje yönetim sürecinde oluşabilecek belirsizlikler ve bunların projenin diğer kısıtları üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesini içeren çok önemli bir parametre.

9 PROJE YÖNETİMİ SÜREÇLERİ
Başlangıç: Projenin tanımlanması, proje isterlerinin belirlenmesi, fizibilite çalışmalarının yapılması, paydaşların belirlenmesi, proje başlatma belgesinin oluşturulması. Planlama: Projenin hedeflerine ulaşması için gerekli faaliyetlerin tanımlanması, proje yönetim planının (zaman, maliyet,risk, kaynak, vb..) belirlenmesi. Yürütme: Faaliyetleri tamamlamak için yapılan tüm süreçler.

10 PROJE YÖNETİMİ SÜREÇLERİ
İzleme ve Kontrol Etme: Her türlü faaliyetin izlenmesi, kontrolü, durum raporların çıkarılması, proje ekip toplantılarının yapılması. Kapanış: Proje çıktılarının denetlenmesi, projenin nihai raporu ve teslimi.

11 PROJE YÖNETİCİSİ Proje yöneticisi, görevde olan organizasyon tarafından ekibe liderlik etmesi ve proje hedeflerine ulaştırması için görevlendirilen kişidir. Proje yöneticisinin aşağıdaki yetkinliklere sahip olması gerekir: Bilgi (proje yönetimi hakkında bilgi birikimi) Performans (ne yapabildiği veya neyi başarabildiği) Kişisel etkinlik (kişilerarası iletişim becerileri, proje ekibine rehberlik etme becerisi)

12 KİŞİLERARASI İLETİŞİM BECERİLERİ
Liderlik Ekip Kurma Motivasyon İletişim Etkileme Karar alma Siyasi ve kültürel farkındalık Müzakere Güven oluşturma Çatışma yönetimi Koçluk


"1-Proje Yönetİmİne Gİrİş" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları