ENM 316 Arena Uygulama Dersi 3

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
/ Tel: (216) Ayrıntılı bilgi için lütfen bize ulaşınız. / Tel: (216)
Advertisements

İlçe istatistiklerini almak için neler yapmak gerekir.
Analysis of Variance/Multiple ANOVA
Eczane ve Finans Yönetimi Sunumu 2014
Restaurant Yönetim Sistemi
İstatistik Tahmin ve Güven aralıkları
Problemi Çözme Adımları
Asansör Simülatörünün Ürettiği Sonuçlar Üzerinde Yapılan K-means++ Kümeleme Çalışması ile Trafik Türünün Tahmini M. Fatih ADAK Bilgisayar Mühendisliği.
Hazırlayan: Özlem AYDIN
Grup ilkesinin yerel düzenleyicisi Microsoft Windows XP' de, kullanıcı ve bilgisayar grupları için kullanıcı ve bilgisayar yapılandırmaları tanımlamak.
SPSS İlk Açılışı.
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 4. Ders Modelleme yaklaşımları
Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Bora GÜRSEL CBÜ BAUM Proje Yöneticisi
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 6. Ders.
SİMÜLASYON VE BULANIK KÜME YAKLAŞIMI İLE PROJE RİSK DEĞERLEMESİ
Bilgisayar Programlama Güz 2011
Elektronik Değişim BAŞLADI !!! E-Çözümler
MERSİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 5. Ders.
WİNDOWS GEZGİNİ.
 AppLocker teknik olarak merkezi uygulama yönetim sistemi olarak tanımlanabilir. Windows 2008 R2 sürümü ile bir merkez üzerinden çeşitli grup politikaları.
ÖĞRENCİ İŞLERİ ÖĞRENCİ OTOMASYON SİSTEMİ BİLGİ SUNUMU
VARYANS ANALİZİ Varyans analizi iki yada daha fazla ortalama arasında fark olup olmadığı ile ilgili hipotezi test etmek için kullanılır. Varyans analizinde.
4. LİSTE OLUŞTURMA VE BİÇİMLENDİRME
THY Uygulaması Araştırması
Hafta Rapor Hazırlamak Form aracılığı ile tablolara veri girişi yapıldıktan sonra, ekran çıktısı veya yazıcı çıktısı almak amacı ile rapor hazırlanmaktadır.
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 5. Ders.
NERO NEDİR ? CD , DVD yazma programıdır..
İSTATİKSEL KAVRAMLAR İstatistik Doç. Dr. Şakir GÖRMÜŞ SAÜ| e-FEK.
(ÖĞRENCİ TAKİP KONTROL SİSTEMİ) SUNUMU
BALANCED SCORECARD – DENGELİ BAŞARI GÖSTERGESİ
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
İLERİ SAYISAL SİSTEM TASARIMI VE SENTEZLEME 10. Hafta: Qsys
25-29 Mayıs 2015 Havalimanı OMGİ Teknik Bakım Eğitimi EDREMİT 1 TC ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü.
Doç.Dr. Ahmet ÖZMEN Sakarya Üniversitesi
Matlab nedir? Temel olarak teknik ve bilimsel hesaplamalar için yazılmış yüksek performansa sahip bir yazılımdır.
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
1 / 19 © TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ – ELEKTRONİK TABLO- I Ünite 4 Elektronik Tablo – I (Microsoft Excel) Konya, 2012 Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi.
Raporlama Menüleri Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi, Pınarhisar Meslek Yüksekokulu.
İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D.
BİLGİSAYAR programlama II
Fark Bordrosu Hesaplaması
ELEKTRONİK TABLOLAMA PROGRAMI: EXCEL
Kuyruk Sistemlerinin Simülasyonu
Konum ve Dağılım Ölçüleri BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
WhoNet Dosyasının Sisteme Kopyalanması 1) WHONET.FLT dosyası C:\Pegasus\filters\Custom kalsörü altına kopyalanır (Epicenter programinin çalışır durumda.
Güven Aralıkları Prof. Dr. Hamit ACEMOĞLU. Amaç: Bu konu sonunda okuyucunun güven aralıkları hakkında bilgi sahibi olması amaçlanmıştır. Hedefler: Bu.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ 7. DERS NOTU Konu: Dosya Yönetim.
OLASILIK ve İSTATİSTİK
İSTATİSTİK II Hipotez Testleri 1.
Numerik Veri Tek Grup Prof. Dr. Hamit ACEMOĞLU.
Parametrik Olmayan İstatistik
VARYANS ANALİZİ Varyans analizi iki yada daha fazla ortalama arasında fark olup olmadığı ile ilgili hipotezi test etmek için kullanılır. Varyans analizinde.
ACRONİS KURULUMU YEDEK ALMA VE YEDEK YÜKLEME SAVAŞ TUNÇER.
Bilgisayar Programlamasına ve Veri Analizine Giriş
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
ALTERNATİF SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI
BENZETİM 12. Ders Benzetimde cıktı Analizi Prof.Dr.Berna Dengiz
İSTATİSTİK II Hipotez Testleri 1.
ÇIKTI ANALİZİ Çıktı analizi benzetimden üretilen verilerin analizidir. Çıktı analizinde amaç, bir sistemin performansını tahmin etmek ya da iki veya daha.
BENZETİM 2. Ders Prof.Dr.Berna Dengiz Sistemin Performans Ölçütleri
ENM 316 Arena Uygulama Dersi 2
ENM 316 Arena Uygulama Dersi 2
Hipotez Testleri (Model Hipotezinin Testi, Uyuşumsuz Ölçüler Testi)
ENM 316 Arena Uygulama Dersi 1
2.Hafta Dağılım İç tutarlılık Tek Örneklem t Testi
SPSS ile İSTATİSTİK 5.Hafta Kruskal Wallis H.
Sunum transkripti:

ENM 316 Arena Uygulama Dersi 3 16 Mayıs 2017

Tek bir replikasyon hiçbir zaman iyi bir seçim değildir. En az 5 replikasyonla başlayın

Örnek

Örnek Statistic modülü içerisinde her bir giremeyen müşterinin maliyeti 10 TL olacak şekilde maliyet tanımlayalım, dat dosyasına yazdıralım

Güven Seviyesini Değiştirme Arena çalışınca oluşan raporda yarı genişlikler %95 güven seviyesinde oluşturulmaktadır Daha farklı bir güven seviyesinde çalışmak istersek incelediğimiz istatistiği dat dosyasına yazdırıp Output analyzer yardımıyla güven seviyesini değiştirebiliriz Newoluşturduğumuz dat dosyası Confidence Interval’e tıklayıp çıkan pencereden hangi istatistik için güven aralığının hesaplanmasını istiyorsak onu seçip, güven seviyesini de bu ekrana girebilirsiniz

Güven Aralığı (AnalyzeConfidence Interval on Mean) Bonferroni için buradan faydalanabilirler Arena raporda %95 güven düzeyinde oluşturulmuş güven aralıklarını bize veriyor, farklı bir güven seviyesinde güven aralığı oluşturmak istersek Output Analyzer’dan faydalanabiliriz.

Güven Aralığı t yerine z kullanabiliriz α Z değeri 0.10 (%90 güven düzeyi) 1.29 0.05 (%95 güven düzeyi) 1.65 0.01 (%99 güven düzeyi) 2.33

Alternatiflerin Karşılaştırılması Base Case senaryosuna 1 çalışan daha ekleyerek Alternatif Senaryoyu oluşturalım Bu senaryo için de Statistic modülü içerisine Maliyet tanımlayalım ve dat dosyasına yazdıralım. Her iki senaryo için 10 replikasyon yapalım Output Analyzer  New

Alternatiflerin Karşılaştırılması (Analyze Compare Means) Alternatif sistem daha iyi (Base-Alternatif olarak hesapladı)

Bitişli Olmayan Benzetim için Kararlı Hal Simülasyonu Akıllı Başlangıç Sistemi kararlı hale benzer şekilde çalışmaya başlatıyoruz Ara stoklar, WIP vs. belirli bir değerde başlatılır. Ama nasıl belirleriz? Veri analizi Kuyruk modelleri ile başlangıç koşulunu belirleyip o şekilde başlatma İki Aşamalı simülasyon Belirlediğimiz bir t anından sonraki istatistikleri tutarız- Isınma periyodu (0-t) arası

Arena’da Çıktı Analizi-Isınma Periyodu Kararlı Hal simülasyonu için ısınma periyodu belirlenirken çıktı analizinden faydalanırız Arena Book Examples Model 7.2 için warm up periyodunu belirleyelim Output File’a yazdığımız dat dosyası yazdığımız isimle arena model dosyasının olduğu klasörde run yapıldıktan sonra otomatik oluşur

Output Analyzer

Isınma Periyodu-Model 6.3 GraphPlotAll Sistemin dengeye geldiği anı belirleyelim

Eğer güven aralığı yeterli değilse ya daha fazla replikasyon, ya da aynı sayıda ancak daha uzun replikasyonlar yapılmalı Eğer ısınma periyodu çok uzunsa az sayıda ama uzun replikasyonlar yapılmalı –Daha az veriyi çöpe atarız Isınma periyodu atıldıktan sonra geriye kalan veri, aralarındaki korelasyonun azaltılması için arena tarafından batchlenerek ve istatistikler hesaplanır Korelasyonlu çıktılar T1 anındaki durum, T2 anına başlangıç koşulu olacağı için T2 anında hesaplanan istatistiğin ortalama değeri T1 anına bağlı olur.

Common Random Number (CRN) Ortak rastgele sayı kullanarak güven aralığını daraltabiliriz Aynı amaç için ortak rastgele sayı kullanarak senkronizasyonu sağlayabiliriz. Rastgele sayı üretmede arenanın rastgele sayı streamleri var Default olarak arena Stream 10’u kullanır Örnek için uygulayalım ve intervali output analyzerda karşılaştıralım EXPO(2)olan işlem süresi EXPO(2,2) stream 2’den rastgele sayı çekerek üretir Elle tek tek yazmak yerine Variable kullanabilirsiniz. Bu şekilde hata da yapmazsınız UNIF(0, 5, islemStream) islemStream, variable, 1

Ortak Rastgele Sayı Kullanımı Varışlar arası süreler için Stream 1 kullanılsın İşlem süreleri için Stream 2 kullanılsın

CRN Öncesi CRN Sonrası

Not-Projede dikkat edin Kuyrukta bekleme süresini raporda incelerken arena raporunda %95 güven seviyesinde belirlenen halfwidth ve ortalama değer dk Negatif bekleme süresi olamayacağı için ya az replikasyon yapmışsınızdır ya da rungth lengthin daha uzun olması gerekiyordur. Hesaplamalarınızı gözden geçirmelisiniz.