Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı"— Sunum transkripti:

1 LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
Öğr. Gör. Coşkun Aliyazıcıoğlu KTÜ Beşikdüzü Meslek Yüksekokulu Şubat

2 F Klavye Kısayol Tuşlarıyla Pratik Fiş Girişi Uygulamaları: Ba-Bs
Bu fiş uygulamasında F3, F4, F5, F6, Alt + W ve Alt + Q klavye kısayol tuşlarının uygulamasını göreceğiz. Ama bu klavye kısayol tuşlarını kullanabilmek için Muhasebe- Hesap Planı İşlemleri- Hesap Planı Cari Tanımlama alanından matrah hesap kodlarıyla KDV hesap kodlarını eşleştirmeyi unutmuyoruz. Bir uygulama yapalım olsun. Yüzde 1’lik matrahımı yazacağım. Evrak numarası giriyorum. Herhangi bir evrak tarihi giriyorum. Açıklamayı CTRL + 2 diyelim. Entere tıklıyorum. Borç alanına da 1000 TL yazıyorum. Şimdi burada, bir kez daha Entere tıkladığım zaman program otomatik olarak karşıma Cari Hesap Kodu kutusu çıkartıyor. Mahsup Fiş Bilgileri kutusuna ben, cari hesap kodumu yazıyorum ürünün alındığı firma. Entere tıklayarak yine otomatik olarak pencerenin kapanmasını sağlıyorum.

3 F Klavye Kısayol Tuşlarıyla Pratik Fiş Girişi Uygulamaları: Ba-Bs
Ticari Mal Stokları TL KDV üzerinden(%1 İnd. KDV); TL x 0.01 = 10 TL Yurt İçi Satıcılara Borçlar 1010TL Yurt İçi Satıcılara Borçlar 1000TL Ticari Mal Stokları TL / 1.01 = 990,10 TL KDV içinden(%1 İnd. KDV); TL – =9,90 TL

4

5

6 F Klavye Kısayol Tuşlarıyla Pratik Fiş Girişi Uygulamaları: Ba-Bs
Bu aşamada, F3 tuşu; KDV üzerinde Boş Satır açar. F4 tuşu; KDV içinde Boş Satır açar. F5 tuşu; KDV içinde Cari Hesap ile kapar. F6 tuşu; KDV içinde Kasa Hesabı ile kapar. Alt + W tuşu; KDV üzerinde Cari Hesap ile kapar. Alt + Q tuşu; KDV üzerinde Kasa Hesabı ile kapar.

7 F3 Uygulaması

8 F4 Uygulaması

9 F5 Uygulaması

10 F6 Uygulaması

11 Alt + W Uygulaması

12 Alt + Q Uygulaması

13 Fiş İçerisinde Muavin İşlemleri
Şu anda bir fişin içerisindeyim. Ekranın sağ alt köşesinde muavin defter bölümü var. Burada hesap kodu alanına hesap kodumu yazıp, başlangıç ve bitiş tarihini belirtip, muavin defter butonuna tıklarız. Ya da satırlar içerisindeki herhangi bir hesap kodunun üzerine tıkladığım zaman, tıklamış olduğum hesap kodu muavin defter alanına otomatik olarak gitmektedir. Bu yöntemi de tercih edebiliriz. Muavin defter alanına bastığımız zaman ekranda bir rapor görüntülenecektir. Bu rapor sadece yazıcıdan çıktı almamıza yarayacaktır.

14 Fiş İçerisinde Muavin İşlemleri
Bir başka özellik de Alt + M klavye kısayol tuşu ile kullanılabilir. Alt + M klavye kısayol tuşunu kullandığım zaman, program bir ekran şeklinde muavin defterimi karşıma getiriyor. Burada yazıcı çıktısı almak istiyorsam Alt + P tuşuna basarak Excel raporumun alabiliyorum. Ya da şu anki ekranda kontrol ettiğim herhangi bir kayda gitmek istiyorsam, bu kaydın üzerine 2 kere tıklamam yeterli olacaktır. Ve program doğrudan beni o fişin içerisine götürecektir. Ve yine program o fişin içerisine gittiği zaman, o satıra da otomatik olarak odaklanır.

15

16

17

18 Tek Bir Fişin Rapor Olarak Görüntülenmesi
Luca programında tek bir fişin listesini 2 şekilde alabilirsiniz. 1. Muhasebe Modülü-Fiş İşlemleri-Fiş Listesi Fiş Listesinden fişin içerisine girmeden rapor alacağız. Tarih aralığını boş bırakıyorum. Sistemimdeki bütün fişler listelenecek. Fiş Listesi ekranında raporunu almak istediğim fişin üzerine 1 kez tıkladığım zaman, ekranın altında o fişin tipi yazmaktadır. Tahsil fişine tıkladım. Tahsil fişi yazdı. 8 numaralı fişe tıklayalım. Tipi mahsup olduğu için, mahsup yazısı hemen belirdi. Mahsup fişinin üzerine 1 kez tıkladığım zaman benden alacağım rapor için bir takım parametreler ister. Rapor, Giriş sırasına göre mi, yoksa Hesap kodu ve açıklamaya göre mi sıralı gelsin. Biz, Giriş sırasına göre sıralıyı tercih edelim. Yeni raporda, yevmiye madde numarası gösterilsin mi, gösterilmesin mi? Miktar için de aynı parametre var. Biz, tamam butonuna bastığımız zaman fişin raporunu ekranda görüntüleyip, yazıcıdan çıktısını alabiliyoruz.

19 Tek Bir Fişin Rapor Olarak Görüntülenmesi
2. Bir diğer seçenek, o fişin içerisine girerek çıktısını alabilmektir. Fişin üzerine 2 kez tıklıyorum. Ve fişin içerisine giriyorum. Ekranın sağ üst köşesindeki Raporlar alanından kendi seçimime göre, Detaylı ya da Detaysız bir şekilde fişin raporunu alıp, yazıcıdan çıktısını alabiliyorum.

20

21

22 Tahsil ve Tediye Fiş Giriş Ekranları
Bu örneğimizde, Tahsil ve Tediye fişlerindeki Fiş Kapatma işlemini uygulayacağız. Fiş Girişi ekranındayım. Fişin tarihini belirledim. Tipinde Tahsil'i seçtim. Normal Kayıt Ekranı'nı seçip, ekranın sağ alt köşesindeki kaydet butonuna bastım. Fiş karşıma geldi. Burada bir uygulama yapalım. Uygulama yaparken birkaç önemli noktaya değineceğiz %8'lik mal ve hizmet satış hesabımız. Evrak numarası yazdım. Enter butonu ile ilerliyorum. Açıklama alanına deneme dedim. Alacak alanına tutarı yazdı. KDV ayırma işleminde Alt + Z klavye kısayol tuşunu kullanabilirim. Ancak, Alt + Z klavye kısayol tuşu ekranın sağında görülen KDV oranına göre KDV ayırma işlemi yapar. %8'lik KDV ayırma işlemi yapacağım için, bu oranı %8 olarak değiştirmeliyim.

23 Tahsil ve Tediye Fiş Giriş Ekranları
Ayrıca, hangi KDV hesap koduna kopyalama işlemi yapacaksam, yine kutu içerisinden o KDV hesap kodunu belirtmeliyim. Ben şu anda Alacak alanındayken, Alt + Z klavye kısayol tuşunu kullandığımda KDV ayırma işlemini gerçekleştirdi. Ve Alt + X klavye kısayol tuşunu kullanarak da alt bir satır açılmasını sağlayarak, 391'li alt hesaba rakamın gitmesini gerçekleştiriyorum. Ve Kasa kodu ile kapatma işlemi gerçekleştireceksem eğer, Alt + C klavye kısayol tuşuna basıyorum. Programın sağ tarafında yer alan kasa kutusundaki Kasa kodu ile kapatıyor. Ekranda görüldüğü gibi, Borç alanına herhangi bir rakam yazmamıza program izin vermiyor. Tediye fişlerinde de Alacak alanına bir rakam yazmamıza program izin vermez.

24

25

26

27

28

29

30

31


"LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları