Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hipotez Testleri (Model Hipotezinin Testi, Uyuşumsuz Ölçüler Testi)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hipotez Testleri (Model Hipotezinin Testi, Uyuşumsuz Ölçüler Testi)"— Sunum transkripti:

1 Hipotez Testleri (Model Hipotezinin Testi, Uyuşumsuz Ölçüler Testi)
Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA Karadeniz Teknik Üniversitesi, Harita Mühendisliği Bölümü Trabzon, 2016

2 HİPOTEZ TESTLERİ Hipotez Test Etme Süreci
Bir durum hakkında ileri sürülen hipotezi test etmek için yapılır. Hipotez, istatistiksel olarak; H0 SIFIR hipotezi ve Hs SEÇENEK hipotezi olmak üzere gösterilirler Hipotez Test Etme Süreci 1. H0 ve Hs hipotezlerinin kurulması 2. Verilere uygun Test Büyüklüğünün türetilmesi 3. Test büyüklüğü ile tablo değeri karşılaştırılması ve karar verilmesi Yanılma olasılığının (α) seçilmesi Yanılma olasılığı göre tablo değerinin alınması.

3 HİPOTEZ TESTLERİ 1- Hipotez Kurmak
1- Hipotez Kurmak geçen sürede uzunluk değişmemiş. Deformasyon yok. Sıfır Hipotezi: Seçenek Hipotezi: geçen sürede uzunluk azalmış. Sağ kuyruk testi geçen sürede uzunluk artmış. Sol kuyruk testi geçen sürede Deformasyon var.

4 2- Test Büyüklüğü Türetmek
HİPOTEZ TESTLERİ 2- Test Büyüklüğü Türetmek Ortalama hata Test Büyüklüğü

5 TEK YÖNLÜ TEST (Sağ Kuyruklu)
HİPOTEZ TESTLERİ 3- Karşılaştırma ve Karar Yanılma olasılığının () seçimi:  = 0.05,  = 0.01,  = 0.10 s(z) 0(z) z1- KABUL Bölgesi K RED R TEK YÖNLÜ TEST (Sağ Kuyruklu)

6 3- Karşılaştırma ve Karar
HİPOTEZ TESTLERİ 3- Karşılaştırma ve Karar Yanılma olasılığının () seçimi:  = 0.05,  = 0.01,  = 0.10

7 3- Karşılaştırma ve Karar
HİPOTEZ TESTLERİ 3- Karşılaştırma ve Karar /2 s(z) 0(z) z1-/2 RED Bölgesi R KABUL Bölgesi K - z1-/2 ÇİFT YÖNLÜ TEST

8 3- Karşılaştırma ve Karar
a) H0 geçerli iken Z’nin kabul bölgesine düşme olasılığı S=1- (İstatistik Güven) PZ  K H0  = S = 1 -  b) Hs geçerli iken Z’nin red bölgesine düşme olasılığı  (Testin Gücü) PZ  R Hs  =  c) H0 geçerli iken Z’nin red bölgesine düşme olasılığı  (Yanılma Olasılığı) PZ  R H0  =  d) Hs geçerli iken Z’nin kabul bölgesine düşme olasılığı  dır. PZ  K Hs  = 

9 II. TİP HATA TEHLİKELİDİR!!!!!
HİPOTEZ TESTLERİ 3- Karşılaştırma ve Karar Verilen kararlar; a ve b şıklarında doğru, c ve d şıklarında yanlıştır. I. TİP HATA: Geçerli bir H0 hipotezinin geçersiz sayılması () II. TİP HATA: Geçersiz bir H0 hipotezinin geçerli sayılması () II. TİP HATA TEHLİKELİDİR!!!!! küçük alınırsa:  küçülür,  büyür  = 1-  ile  ve  belirlenir.

10 3- Karşılaştırma ve Karar
HİPOTEZ TESTLERİ 3- Karşılaştırma ve Karar ÖNEMLİ!!! Test büyüklüğü hesabında; Bir değer kendi ortalama hatasına bölünerek test büyüklüğü hesaplanmış ise o test büyüklüğü t-tablosuna uyar.

11 3- Karşılaştırma ve Karar
HİPOTEZ TESTLERİ 3- Karşılaştırma ve Karar

12 HİPOTEZ TESTLERİ

13 Hipotez test ederken kullanılan hipotezler
. H0 : l1=l2 H0 : l1= l2 Hs : l1 < l2 Hs: l1 l2 Hs : l1>l2 Sol Kuyruk Çift Kuyruk  Sağ Kuyruk

14 MODEL HİPOTEZİNİN TESTİ

15 MODEL HİPOTEZİNİN TESTİ

16 Dolaylı Ölçüler Dengelemesi Dolaysız Ölçüler Dengelemesi
Birim ölçünün ortalama hatası Bilinmeyenlerin Ters Ağırlık Matrisi Bilinmeyenlerin ortalama hatası Düzeltmelerin Ters Ağırlık Matrisi

17 MODEL HİPOTEZİNİN TESTİ
Matematik modelin; ölçülerle bilinmeyenler arasındaki geometrik ve fiziksel ilişkilere uygun olup olmadığı, ölçülerin duyarlıklarını ve aralarındaki korelasyonları yeterince yansıtıp yansıtmadığı model hipotezinin testi yoluyla yapılır. s0 : aynı koşullarda yapılan benzer türden ölçülerin değerlendirilmesi sonucunda belirlenen birim ölçünün ortalama hatasının öncül (a priori) değeri m0 : dengeleme hesabı sonucunda bulunan birim ölçünün ortalama hatasının soncul (a posteriori) değeri

18 MODEL HİPOTEZİNİN TESTİ
1- Hipotez Kurmak 2- Test Büyüklüğü Türetmek Test Büyüklüğü

19 MODEL HİPOTEZİNİN TESTİ
ÖNEMLİ!!! Test büyüklüğü hesabında; İki karesel değer bölünerek test büyüklüğü hesaplanmış ise o test büyüklüğü F-tablosuna uyar. ise Dengeleme Modeli GEÇERLİ ise Dengeleme Modeli GEÇERSİZ - Ölçülerin birinde yada birkaçında kaba hata vardır. - Ölçüler yanlış indirgenmiştir. - Aletlerde hata vardır. - Dengelemenin fonksiyonel ve stokastik modeli yanlış kurulmuş

20

21 UYUŞUMSUZ ÖLÇÜLER TESTİ

22 UYUŞUMSUZ ÖLÇÜLER TESTİ Uyuşumsuz Ölçü Testleri
Ölçme sırasında yapılan kaba hataların büyük bölümü arazide ya da düzeltme denklemlerinin kurulması sırasında sabit terimlerde kendini gösterir. Fakat rasgele ölçü hataları sınırına çok yakın büyüklükte olan uyuşumsuz ölçüler kolaylıkla fark edilemezler. Uyuşumsuz ölçüler sonuçları etkilerler, bu ölçülerin ayıklanması gerekir. Uyuşumsuz Ölçü Testleri Data-Snooping Tau-Testi (Pope Testi) t-Testi (Student Testi)

23 DATA-SNOOPİNG TESTİ i : Uyuşumsuz ölçü
H0 : E  i  = 0 Uyuşumsuz ölçü yok Hs : E  i   0 Uyuşumsuz ölçü var Test Büyüklüğü Korelasyonsuz ölçüler için Korelasyonlu ölçüler için ise i. ölçü uyuşumsuzdur.

24 TAU TESTİ (POPE TESTİ) Test Büyüklüğü Korelasyonsuz ölçüler için
Test Büyüklüğü Korelasyonsuz ölçüler için Korelasyonlu ölçüler için ise i. ölçü uyuşumsuzdur.

25 t-TESTİ (STUDENT TESTİ)
Test büyüklüğünün Tau-Testinden hesaplanmasında teorik olarak küçük bir ihmal vardır. Eğer li ölçüsünde i kadar bir kaba hata varsa geçerli olmayan dengeleme modelinden hesaplanan m0 değerinin kullanılması doğru değildir. Doğrusu yapılmak istenirse m0 değeri model hatalarından arındırılmış düzeltmelerden hesaplanmalıdır. Test Büyüklüğü Korelasyonsuz ölçüler için Korelasyonlu ölçüler için ise i. ölçü uyuşumsuzdur.

26 t-TESTİ (STUDENT TESTİ)
Korelasyonlu ölçüler için Korelasyonsuz ölçüler için Test Büyüklüğü Test Büyüklüğü ise i. ölçü uyuşumsuzdur. Bu ölçü ölçü kümesinden çıkarılır yada yeniden ölçülür. Uyuşumsuz ölçü kalmayıncaya kadar aynı işleme devam edilir. Ağın şeklini belirlemeye yetecek yeterli ölçünün kalmadığı durumlarda bir şekil bozukluğu (şekil defekt) oluşur. Böyle durumlarda ağın yapısını bozan ölçüler yinelenmelidir.

27


"Hipotez Testleri (Model Hipotezinin Testi, Uyuşumsuz Ölçüler Testi)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları