İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bu Sunu Prof.Dr.Necmettin Çepel ve Celal Ergün’ün sunusundan alınmıştır.
Advertisements

ÖNCÜ SALÇA yılında Gaziantep'in yerli halkından rahmetli İbrahim Halil Kozlu ve 5 oğlunun (Fahrettin, Hasan, Mustafa, M. Hanifi ve Bilal Kozlu)
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Doğadaki canlı varlık yaşam sürecini tamamladıktan sonra kompostlanarak tekrar yaşama katabilir.Şehirlerde evlerde uygulanacak bu sistem sayesinde şehir.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH) EPİDEMİYOLOJİSİ
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Türkiye’de Yetiştirilen Sanayi Bitkileri
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
ADI SOYADI : YUNUS ERDOĞAN BÖLÜMÜ : TURİZM REHBERLİĞİ
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
SAĞLIK HUKUKU. GENEL OLARAK: Sağlık hukuku; tıbbın uygulanmasından kaynaklanan sağlık personelinin hak ve yükümlülükleri, yasal sorumluluğu, hasta hakları,
DÜNYADA TIBBİ BİTKİLER
TEB Tarım Bankacılığı.
EĞİTİM ORTAMLARININ DÜZENLENMESİ
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERDE HASAT SONRASI İŞLEMLER VE DEPOLAMA
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
Kuruluş Tchibo ,1949 yılında Max Herz ve Carl Tchillinghiryan(çilingiryan)tarafından Hamburg’da kuruldu. İkili iş hayatına öncelikle posta ile kahve satışı.
Ülkemizde Tıbbi Bitkiler
Adaçayı Salvia spp..
Uluslararası Pazarlama Araştırması
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
COĞRAFİ KONUM.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
MESLEK ETİĞİNİN ÖNEMİ Küreselleşen dünyada, hızla artan sermayenin, malların ve hizmetlerin uluslararası dolaşımı, kâr amaçlı rekabete sınır tanımaz bir.
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Doğadan Bitki Toplamada Zararı Arttıran Faktörler
Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜTLERİ
TÜRKİYE’DE EKOLOJİK TARIM
HLK 222 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS (SOKÜM) ve KORUMA YAKLAŞIMLARI
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
KOYUN - KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Sağlıkta Ar-Ge Faaliyetleri ve Sağlık Ekonomisi Açısından Önemi
Sayılarla WWF 50+ yıllık tecrübe (Kuruluş yılı 1961) 100+ ülke Yıllık
CİHANGİR MAHALLESİ YAPISAL RİSK ANALİZİ
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
Aylık Ton Regenere Elyaf Aylık Ton Regenere Open End İplik
Bir etnobotanik çalışma, çalışmayı yapacak olan her farklı disiplin için (antropoloji, arkeoloji, ekoloji, farmasötik botanik, farmakognozi, halk bilimi,
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Bilgi Yönetimi Uygulamaları II
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
TANIM Otlatma alanlarından yararlanmayı, vejetasyon, toprak ve diğer doğal kaynakların korunmasıyla beraber, devamlı maksimum hayvansal ürünü elde edecek.
Bölüm 1 Giriş. Bölüm 1 Giriş Teknolojik Yeniliğin Önemi Teknolojik yenilik günümüzde birçok endüstrideki rekabet başarısının en önemli tek itici gücüdür.
EĞİTİM UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
Hastane Bilgi Sistemlerinin Teknik Yönleri
9- BELEDİYELERDE TEŞKİLİ ZORUNLU GECEKONDU FONU İLE İLGİLİ TÜM İŞLEMLER :
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DÜNYADA GDO‘NUN MEVZUATI, TİCARETİ VE UYGULAMALARI
Sunum transkripti:

İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER

İlaç – Baharat Bitkileri İlaç bitkileri, belirli rahatsızlık ve hastalıkların önlenmesinde, tedavisinde ve ilaç yapımında kullanılırken, Baharat bitkileri daha çok koku ve tat özelliklerine sahip olmalarından dolayı çeşni ve gıda veya içeceklerde katkı olarak kullanılır. Bitkinin kokusu, genelde sahip olduğu uçucu bileşiklerden (uçucu yağ) kaynaklanmaktadır. Elde edilen uçucu yağlar, koku ve tat özelliklerinden başka kozmetik ve parfümeride yaygın olarak kullanılır. Örneğin, kültürü de yapılan pelin otu (Artemisia absinthium L.) parazitlere karşı ilaç olarak kullanımı yanında özel tat ve kokusundan dolayı ayrıca absint, vermut gibi alkollü içkilerin üretiminde kullanılır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ne göre ilaç; “fizyolojik sistemleri veya patolojik durumları, alanın yararı için değiştirmek veya incelemek amacıyla kullanılan veya kullanımı öngörülen bir madde veya üründür.” Tıbbi bitkisel ürünler; hastalıkları iyileştirmek, şiddetini hafifletmek, hastalıklardan korunmak, tedaviye yardımcı olmak amacıyla bir veya birçok bitkinin çeşitli kısımlarının doğrudan veya çeşitli işlemlerden geçirilmesinden sonra hazırlanıp ambalajlanmış halde pazara sunulan ürünler veya preparatlardır.

İlaç – Baharat Bitkileri Tıbbi amaçlar için kullanılacak bitkilerin etkilerini pratik, tekrarlanabilir, güvenilir olarak sağlayabilmek için, bitkisel hammaddelere ait özel farmakope standartlarına ihtiyaç vardır. Aksi halde, bitkisel ürünleri ilaç olarak standardize etmek mümkün olmaz. Farmakope: Etkin maddelerin ve ilaçların canlılarda koruma, teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılabilmeleri için gerekli ve geçerli özellikleri bildiren resmi kaynak, kodeks. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünyada yaklaşık 20000 bitki türü ilaç (tıbbi) amacıyla kullanılmaktadır. Bunlardan 4000 çeşit bitkisel drog yaygın bir şekilde kullanılırken, Avrupa’da 2000 kadar bitkisel drog ticareti yapılmaktadır. Türkiye’de iç ve dış ticareti yapılan ilaç ve baharat bitkileri 350 civarıdır. Türkiye dünya genelinde yaklaşık 100 ülkeye ilaç ve baharat bitkisi ihracatı yapmaktadır. Dış satımının önemli kısmı ABD, Almanya, Vietnam, Hollanda, Polonya, Brezilya, Kanada, İtalya, Belçika, Yunanistan, Fransa ve Japonya’ya yapılmaktadır. Türkiye’nin ilaç ve baharat bitkileri ihracatı yıllara göre değişmekle birlikte yaklaşık 90 milyon dolar civarındadır. Türkiye’nin ihraç ettiği önemli ilaç ve baharat bitkileri; kekik, defne yaprağı, kimyon, anason, rezene tohumu, ardıç kabuğu, mahlep, çemen, biberiye, meyan kökü, nane, sumak, adaçayı ve ıhlamur çiçeğidir.

İlaç – Baharat Bitkileri Türkiye’nin iklim ve ekolojik özelliklerinden dolayı birçok ilaç ve baharat bitkisi yetiştirilebilmekte veya dünyanın birçok yerinde olduğu gibi doğadan toplanmaktadır. Kültürü yapılanlar; Kimyon, anason, kekik, çemen, rezene, nane, şerbetçi otu, kişniş. Doğadan toplananlar; Defne, mahlep, ıhlamur çiçeği, adaçayı, biberiye, meyan kökü ve ardıç. Doğadan toplamada zararı artıran faktörler: Aşırı otlatma, Erken toplama, Kontrolsüz toplama, Toplanan bitki kısmı, Diğer bitkilerin toplanan bitkilerin yerini alması.

İlaç – Baharat Bitkileri Doğadan Toplamada Zararı Azaltmanın Yolları 1. Toplamanın düzenlenmesi ve kontrolü Münavebeli toplama, Dinlendirerek toplama, Düzenli toplama, İhracatın kısıtlanması. 2. Eğitim Toplum eğitimi, Firma ve personel eğitimi, Toplayıcı eğitimi, Konu ile ilgili teknik personel eğitimi

İlaç – Baharat Bitkileri 3. İdari ve yasal tedbirler, 4. Milli parklar ve tabiatı koruma alanları, 5. Botanik bahçeleri, 6. Gen bankaları, arboretum, 7. Kültüre alma,