Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ"— Sunum transkripti:

1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
EĞİTİMCİ MUSTAFA USLU A SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI

2 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ NEDİR ?

3 İş Sağlığı ve Güvenliği;
işin yapılması sırasında çeşitli nedenlerden kaynaklanan sağlığa ve güvenliğe zarar verebilecek koşullardan korunmak amacı ile yapılan sistemli çalışmalardır.

4 İş Sağlığı ve Güvenliği
İşyerlerinde Çalışanların Sağlıklı ve Güvenli çalışmalarını Sağlamak amacıyla alınması gereken TEDBİRLER DİZİSİDİR.

5 İSG. EĞİTİMİNİN ÖNEMİ İş kazası ve Meslek hastalıklarının yarattığı ekonomik kayıplar yanında sosyal kayıplar da göz önüne alındığında, Günümüzde önleyici İSG faaliyetlerinin daha önemli ve öncelikli olduğu anlaşılmaktadır.

6 İSG. EĞİTİMİNİN AMACI İSG alanında eğitim; Yönetici ve işçilerin iş kazaları ve meslek hastalıklarına neden olan riskleri tanımaları ve bu riskleri önlemeye hazır olmalarını sağlamak amacıyla yapılmaktadır.

7 İşyerlerinde sağlıklı ve güvenli bir ortam temin etmek,
İSG. EĞİTİMİNİN AMACI İşyerlerinde sağlıklı ve güvenli bir ortam temin etmek, İş kazalarını ve meslek hastalıklarını 0 a indirmek, Çalışanları yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmektir.

8 İSG. EĞİTİMİNİN AMACI Çalışanları çalışma ortamından kaynaklanan sağlık ve güvenlik risklerine karşı korumak, Çalışanların sağlık, güvenlik ve refahını sağlamak ve geliştirmek. Üretimin devamlılığını sağlamak Verimliliği artırmak.

9 İŞ KAZASI NEDİR? Aşağıdaki durumlardan birinde meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan fiziksel ve ruhsal arızaya uğratan olaydır:

10 İŞ KAZASI NEDİR? Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada İşveren tarafından yürütülmekte olan iş dolayısı ile Sigortalının işveren tarafından görev ile başka bir yere gönderilmesi yüzünden asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda

11 İŞ KAZASI NEDİR? Emzikli kadın sigortalının çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda Sigortalının, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere götürülüp getirilmeleri sırasında

12 İŞ KAZALARININ NEDENLERİ
Kazaların çoğu, güvensiz davranış ve şartlardan veya bunların birleşmesinden meydana gelir.

13 İŞ KAZALARININ NEDENLERİ
İş kazalarının nedenleri genel olarak 3 grupta incelenir. A) Tehlikeli Şartlar: ( % 20 – 30 ) B) Tehlikeli Hareketler: ( % 70 – 80 ) C) Umulmadık Olaylar: ( % 1 – 2 )

14 İŞ KAZALARININ NEDENLERİ
A) Tehlikeli Şartlar: ( % 20 – 30 ) * Arızalı makine ve araçlar * Makinelerin düzensiz yerleştirilmesi * İş yerinin tertipsiz ve düzensiz olması Yetersiz aydınlatma, ısı ve havalandırma * Toz ve gürültünün fazla olması * Bakımı yapılmamış ekipman,

15 İŞ KAZALARININ NEDENLERİ
B)Tehlikeli Hareketler (% 70 – 80) * Teknik bilgi noksanlığı * Dikkatsizlik, ihmal, beceriksizlik * Aşırı cesaret ve güven. * Utanma ve fiziksel noksanlıklar * Ruhsal bunalımlar.

16 İŞ KAZALARININ NEDENLERİ
* Dalgınlık, Acelecilik * Emniyet Tedbirlerine Uymama * Şakalaşma, Aşırı hız, * Tehlikeli Çalışma, * Fiziksel yetersizlik, * Tecrübesizlik,

17 İŞ KAZALARININ NEDENLERİ
B)Tehlikeli Hareketler ( % 70 – 80 ) Çalışan kişinin çeşitli nedenlerle, örneğin özel hayatına ilişkin problemler dolayısıyla gerekli dikkati göstermemesi kaza nedenlerinin başında yer alır.

18 İŞ KAZALARININ NEDENLERİ
B)Tehlikeli Hareketler ( % 70 – 80 ) Ayrıca uykusuzluk, Aralıksız olarak uzun süreli çalışmalar da dikkatin dağılmasına neden olabilir.

19 İŞ KAZALARININ NEDENLERİ
B)Tehlikeli Hareketler ( % 70 – 80 ) En tehlikelisi de "Bana bir şey olmaz“ düşüncesidir. Her an kaza olabilecek gibi tedbirli olmak zorundayız.

20 İŞ KAZALARININ NEDENLERİ
B)Tehlikeli Hareketler ( % 70 – 80 ) *İşyerinde kazalara karşı korunma amacıyla belirlenmiş bir takım kurallar vardır. *Bu kurallara uyulmaması da kaza nedeni olabilir.

21 İŞ KAZALARININ NEDENLERİ
C) Umulmadık Olaylar ( % 1 – 2 ) *Deprem, *Yıldırım, *Sel, *Su baskını vb.

22 MESLEK HASTALIĞI Sigortalının çalıştırıldığı işin niteliğine göre;
Tekrarlanan bir sebeple veya İşin yürütüm şartları yüzünden uğradığı Geçici veya Sürekli Hastalık, Sakatlık veya Ruhi arıza halleri

23 KAZALAR İLE İLGİLİ YANLIŞ YAKLAŞIMLAR
(Kaza Öncesi) Biz her zaman böyle çalışırız ! Bana bir şey olmaz ! Yıllardır bu işi yapıyorum ! Bugüne kadar bir şey olmadı ! Kendime korkak dedirtmem !

24 İŞ KAZALARININ İŞ SAATLERİNE GÖRE DAĞILIMI
Günün ilk saatlerinde iş kazaları en fazla oluyor.(Eksik Konsantrasyon) İlerleyen saatlerde gittikçe azalıyor. (Uygun Motivasyon) Çıkış saatlerine yakın tekrar kazalar artıyor. (motivasyonun azalması-Dış dünyaya yönelme)

25 İlgiyle dinlediğiniz için teşekkür ederim. 


"İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları