BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE ETİĞİ Latex Editörü ve Kullanımı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HTML.
Advertisements

STRİNG FONKSİYONLARI.
HPFBO-Çukurova Üniversitesi
MICROSOFT WORD İLE ETKİN ÇALIŞMAK
HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU MENÜLER ŞEKİL , RESİM EKLEME TABLO EKLEME
Neler Öğreneceksiniz ? Windows ve temel bileşenleri,
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ MİCROSOFT WORD
KELİME İŞLEMCİLER.
WORD ÖZET WORD’ü başlatmak için; Görev Çubuğu’ndan Başlat + Programlar + Word Yeni paragrafa başlarken ENTER tuşu kullanılır.
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
Kelime İşlemci Programı
MİCROSOFT WORD 97.
Bilgisayarım Simgesinin Kullanımı Dosyaların Yönetimi
Görsel Okur-Yazarlık *
Metin Düzenlemesi/Dizgisi
EXCEL 2003 Ders 1.
ÖĞRENME FAALİYETİ 3. PARAGRAF DÜZENLEME.
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri Genel Kavramlar
HTML (HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE) TEMEL ETİKETLERİ
İnternet Programcılığı II
Bilgisayar Uygulamaları II
Formüller Mustafa AÇIKKAR.
C++ Temelleri C++ genel amaçlı, nesne tabanlı, yüksek seviye programlama dilidir.
C ile Programlamaya Giriş
Microsoft EXCEL (2) Kapsam Kopyalama, Yapıştırma Açıklama Ekleme Satır ve Sütunların Boyutlandırılması Bitişik Hücrelere Dayanarak Otomatik Veri Girme.
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
YONT171 Bilgi Teknolojilerine Giriş I
Bilgisayarda Ofis Programları
Bilgisayarda Ofis Programları
DİLEKÇE NASIL YAZILIR?.
MİCROSOFT WORD 2003.
İnternet Programcılığı II
POWER POİNT SUNU HAZIRLAMAK
TEMEL NESNE VE TABLO İŞLEMLERİ
MICROSOFT WORD ŞEYMA ŞAFAK
TEMEL BİÇİMLENDİRME İŞLEMLERİ
Fonksiyonlar ile Çalışmak
TEMEL LİNUX KOMUTLARI.
Az kullanılan ögeler menüden kaldırılabilir. Kısayollar yaratılabilir.
SEVCAN TOPÇU TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ-2. 1.Word2010 Üstbilgi ve Altbilgi Tanımı 2.Word2010 Üstbilgi ve Altbilginin Yararı ve önemi 3.Word2010 Üstbilgi.
KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
1 / 19 © TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ – ELEKTRONİK TABLO- I Ünite 4 Elektronik Tablo – I (Microsoft Excel) Konya, 2012 Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi.
Adım Adım Algoritma.
SAYISAL ANALİZ Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ.
ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ
ELEKTRONİK TABLOLAMA PROGRAMI: EXCEL
MS WORD Kullanımı OFFICE DÜĞMESİ HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU MENÜLER
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri Genel Kavramlar Yazım ve Noktalama Kuralları C Kütüphaneleri C Dilindeki Sözcükler Değer Sabitleri Veri Tipleri Değişkenler.
BRAİLLE YAZI SİSTEMİNDE KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER
Modül 5 WORD 2010 KULLANIMI  OFFICE DÜĞMESİ  HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU  MENÜLER  ŞEKİL, RESİM EKLEME  TABLO EKLEME  ETKİNLİKLER.
KLAVYEYİ TANIYALIM. Klavye  Klavye bilgisayarın, yazı yazmak ve komutlar vermek gibi işlemlerin yapılabilmesini sağlayan daktiloya benzer parçasıdır.
Web Tarayıcıları ve Arama Motorları
C Programlama Dili Bilgisayar Mühendisliği.
EBSCOhost ile E-Kitap Okuma
Bu Hafta Öğreneceklerimiz
Neler Öğreneceksiniz ? Windows ve temel bileşenleri,
WORD KULLANIMI Office Word Programı ile çalışma sayfamıza  Yazı yazabilir,  Yazılarımızın görünümlerini değiştirebilir,  Tablolar oluşturabilir,  Resim.
Dosya Yönetimi.
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
WEB TASARIMI HTML LİSTELER VE FRAMELER SAVAŞ TUNÇER.
Web Tarayıcıları ve Arama Motorları
EBSCO E-Kitaplarda Arama
MİCROSOFT WORD KELİME İŞLEMCİ
Bilgisayar Bilimi Problem Çözme Süreci-2.
ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ
TOPLU POSTALAMA İŞLEMİ İÇİN ETİKET OLUŞTURMA VE YAZDIRMA
Tasarım: Ali Topal.
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
Sunum transkripti:

BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE ETİĞİ Latex Editörü ve Kullanımı DOÇ.DR. ŞENOL ZAFER ERDOĞAN

Giriş LATEX, yüksek baskı kalitesinde bilimsel ve matematiksel dokümanlar hazırlamaya çok uygun bir dizgi programıdır. Ayrıca, basit bir mektuptan komple bir kitaba kadar, diğer her türlü belge yazımında da kolaylık sağlar. LATEX, dokümana biçim verirken daha kapsamlı olan TEX programını kullanır. LATEX programının pek çok farklı işletim sistemi için versiyonları bulunmaktadır. LATEX konusunda herhangi bir programa veya belgeye ihtiyaç duyarsanız http://www.ctan.org adresine bakabilirsiniz.

Giriş LATEX, metinleri ve matematiksel ifadeleri dizen bir programdır. Bugün kullanılan TEX dizgi programı 1982 yılında ortaya çıkmıştır. LATEX, yüksek baskı kalitesinde bilimsel ve matematiksel dokümanlar hazırlamaya çok uygun bir dizgi programıdır. Ayrıca, basit bir mektuptan komple bir kitaba kadar, diğer her türlü belge yazımında da kolaylık sağlar.

LATEX’in Üstün Olduğu Noktalar Profesyonelce tasarlanmış şablonlar kullanıldığı için, dokümanlar “matbaadan çıkmış gibi” olurlar. Matematik formüllerini dizmek kolay anlaşılır bir yöntemle sağlanır. Kullanıcının, dokümanın mantıksal yapısını belirten ve anlaşılması kolay komutlardan sadece birkaç tanesini öğrenmesi yeterlidir. Ondan sonra, dokümanın alacağı şekli dert etmesine pek gerek kalmaz. Dipnotlar, referanslar, içindekiler sayfası, kaynakça gibi karmaşık yapılar çok daha kolay üretilirler.

LATEX’in Üstün Olduğu Noktalar Temel LATEX programının doğrudan desteklemediği diğer dizgi araçları, ücretsiz ilave paketler halinde kullanıma hazırdır. Örneğin, PostScript formatında grafikleri metin içine yerleştirmek, veya belli bir standarda göre kaynakça hazırlamak için özel paketler vardır. LATEX, yazarları kesin belirtilmiş yapıda dokümanlar yazmaya zorlar, çünkü LATEX’in kendisi böyle yapılar belirleyerek çalışır. LATEX2" programı taşınabilir ve ücretsizdir. Her işletim sisteminde ve her donanımda çalışır.

LATEX’in Girdi Dosyaları LATEX en basit olan ASCII yapısındaki metin dosyaları üzerinde çalışır. Uzantısı .tex olan bu dosyaları herhangi bir metin yazıcı program ile yazabilirsiniz. Bu dosyaların içinde, sizin yazdığınız metnin yanısıra, LATEX’in bu metni hangi işlemlere tabi tutacağını bildiren komutlar bulunur.

Boşluklar İster boşluk çubuğuyla girdiğiniz “boşluk” karakteri, ister sekme (tab) tuşuyla girdiğiniz aralık, LATEX tarafından “boşluk” olarak kabul edilir. Artarda çok sayıda boşluk da olsa, yine bir “boşluk” gibi işlem görür. Bir satırın basındaki ilk boşluk dikkate alınmaz. Keza, bir kez atılan satırbaşı (saryo) tuşu da “boşluk” sayılır. İki metin satırı arasındaki boş satır paragraf sonu demektir. Ardarda çok sayıda bos satır yine bir bos satır sayılır. Aşağıdaki örnekte bunu görebilirsiniz. Sol tarafta girdi dosyasındaki metin, sağ tarafta onun formatlanmış hali gösterilmiştir.

Özel Karakterler Aşağıdaki semboller ya LATEX’in kendi kullanımına ayırdığı, yahut da her yazı tipinde mevcut olmayabilen özel karakterlerdir. Bunları metninizde doğrudan kullanırsanız, ya kâğıt üzerinde görünmeyebilir, yahut da LATEX’i istemediğiniz bir işi yapmaya itebilirler. Fakat, illa da bu sembolleri kullanmanız gerekiyorsa, önlerine bir geribölü (\) işareti koyarak dokümanınızda gösterebilirsiniz. Geribölü \ sembolünü, önüne bir tane daha koyup (\\ yazarak) üretemezsiniz. \\ satır kesme anlamına gelir.

LATEX Komutları LATEX komutları büyük-küçük harfe duyarlıdırlar Bir geribölü \ işaretiyle başlayıp sadece harflerden oluşurlar. Komut adları yazıldıktan sonra ya boşluk, ya bir sayı, yahut da ‘harf olmayan’ bir karakter gelebilir. Komutlardan sonra gelen boşlukları LATEX dikkate almaz. Komuttan sonra gerçekten bir boşluk gelmesini istiyorsanız, ya {} ve ardından boşluğu gireceksiniz, yahut da komut adından sonra özel bir boşluk komutu kullanacaksınız. Komutun ardından {} girerseniz, LATEX onun peşinden gelen boşluğu yutmasına engel olur.

Latex Komutları Bazı komutlara bir de parametre vermek gerekir, bu parametre komut adından sonra gelen çengelli parantez { } içine yazılır. Diğer bazı komutlara da zorunlu olmayan (opsiyonel) parametreler verilebilir, bunlar da komut adından sonra gelen köseli parantez [ ] içine yazılırlar.

Yorum Satırları LATEX bir girdi dosyasını işleme tabi tutarken, metin içinde bir % sembolü gördüğü anda, o satırın geri kalanındaki her şeyi işlemeden bırakır ve bir sonraki satırın başına geçip devam eder. Bu özellik, girdi dosyası içine, baskıda gözükmeyen, sadece yazarın kendine hatırlatma amacıyla yaptığı yorumları eklemekte kullanılır.

Yorum Satırları Daha uzun yorumlar katmak istiyorsanız, verbatim paketinde bulunan comment komutunu kullanabilirsiniz. Bunun için, dokümanınızın başlangıç kısmına \usepackage{verbatim} satırını eklemeniz gerekir.

Girdi Dosya Yapısı LATEX bir girdi dosyasını işlemeye başladığında, onun belli bir yapı izlediğini görmek ister. Bu yüzden, her girdi dosyası şu komutla başlamalıdır: Bu komut ne tür bir doküman yazmak niyetinde olduğunuzu belirtir. Ondan sonra, dokümanı bir bütün olarak etkileyecek diğer komutları ekleyebilir, veya LATEX sistemine yeni olanaklar katan paketleri yükleyebilirsiniz. Bir paketi yüklemek için şu komutu kullanırsınız:

Girdi Dosya Yapısı Tüm bu eklemeler ve değiştirmeler bittikten sonra, kendi eserinizi yazmaya başlamak üzere, şu komutu girersiniz: Buradan itibaren kendi metninizi, bazı yararlı LATEX komutları da ekleyerek, girersiniz. Yazmanız bittiğinde, dokümanın sona erdiğini şu komutla bildirirsiniz:

Tipik Bir Dokuman Yazımı Minimum bir LATEX Dosyası aşağıdaki kodlardan oluşur:

Tipik Bir Dokuman Yazımı Gerçekçi bir dergi makalesi örneği:

Bir Dokümanın Yerleşim Planı LATEX herhangi bir girdi dosyasını derlerken bilmesi gereken ilk şey, yazarın ne tür bir doküman yazmak istediğidir. Bu da \documentclass komutuyla belirtilir: Burada sınıf dokümanın cinsini belirtir. LATEX sürümü içinde mektup, asetat gibi diğer doküman türleri de mevcuttur. opsiyonlar kısmına, o doküman sınıfında bir takım değişiklikler yapmak istiyorsanız, bazı parametreler ekleyebilirsiniz. Her opsiyon virgülle ayrılmalıdır.

Bir Dokümanın Yerleşim Planı Örnek: Bir LATEX girdi dosyası su satırla başlayabilir Bu komut LATEX’e, article (makale) sınıfından bir dokümanı on bir puntoluk harflerle, A4 boyutlu kâğıda ve iki taraflı basacak şekilde dizmesini söyler.

Dokuman Sınıfları

Dokuman Sınıfı Opsiyonları

Dokuman Sınıfı Opsiyonları

Paketler Bir dokümanı yazarken temel LATEX programının halledemeyeceği bazı istekleriniz olabilir. Örneğin, içine grafik eklemek, bazı yerlerde renkli harfler kullanmak veya bir bilgisayar programını dizmek isteyebilirsiniz. Bu durumda LATEX’in yeteneklerini güçlendirmeniz gerekir. Bu tür ek isler paketlerle yapılır. Bir paket programı şu komutla etkin hale getirilir: Burada paket kullanılmak istenen paketin adı, opsiyonlar ise paketin marifetlerini harekete geçiren anahtar kelimelerdir.

Latex ile Gelen Bazı Paketler

Latex ile Gelen Bazı Paketler

Sayfa Biçimleri LATEX önceden tanımlanmış üç türlü sayfa biçimi kullanır. Bunların tepelik/diplik bölgeleri farklı olur. Hangisinin kullanılacağı şu komutla belirtilir:

Önceden Tanımlanmış Sayfa Biçimleri

Karşılaşabileceğiniz Dosya Türleri LATEX ile çalışırken, kısa süre içinde sabit diskinizde değişik uzantılı pek çok dosya türü oluşur ve ne ise yaradıklarını bilemezsiniz. Aşağıdaki listede TEX programıyla çalışırken karşılabileceğiniz dosya türleri açıklanmıştır.

Karşılaşabileceğiniz Dosya Türleri

Karşılaşabileceğiniz Dosya Türleri

Kaynakça