Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

C Programlama Dili http://bilisimkodlama.com http://fb.com/fozpolat033 Bilgisayar Mühendisliği.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "C Programlama Dili http://bilisimkodlama.com http://fb.com/fozpolat033 Bilgisayar Mühendisliği."— Sunum transkripti:

1 C Programlama Dili http://bilisimkodlama.com http://fb.com/fozpolat033
Bilgisayar Mühendisliği

2 C Programlama Dilinin Temelleri
güçlü ve esnek bir dildir.C ile işletim sistemi veya derleyici yazabilir, kelime işlemciler oluşturabilir veya grafik çizebilirsiniz. iyi bir yazılım geliştirme ortamına sahiptir. özel komut ve veri tipi tanımlamasına izin verir. taşınabilir bir dildir. gelişimini tamamlamış ve standardı oluşmuş bir dildir. yapısal bir dildir. C kodları fonksiyon olarak adlandırılan alt programlardan oluşmuştur. Java, JavaScript, JavaApplet, PHP, C#,C++ dilleri C dilinden esinlenlenmiştir.

3 C nin çalışma mantığı Kaynak kod Compiler(Derleyici) Obje kod

4 Kaynak kod: Kurallara göre yazılmış komutları içeren bir metin dosyasıdır.
Obje kod: Bilgisayarın anladığı 0' ve 1 lerden oluşan dilde (makine dilinde) yazılmıştır. Compiler kaynak kodu, Object koda çeviren bir çevirici programdır.(Code Blokcs, Dev-C) Çalıştırılabilir kod: 0 ve 1, dizilerinden oluşur. Object kod la beraber başka modullerde içinde bulunur.

5 C Programlama Dilinin Temel Kuralları
C programlarında kullanılan sözcüklerin (keywords) özel anlamları vardır. Değişken olamaz.(ör: int, main, void, return) Program içinde kullanılacak olan değişkenler ve sabitler mutlaka tanımlanmalıdır. Yazılımda kullanılacak olan her fonksiyon için ilgili başlık dosyası programın başına ilave edilmelidir. Her C programı main() fonksiyonunu içermelidir. C programlarında her komut satırının sonunda noktalı virgül vardır. (;)

6 C Programlama Dilinin Temel Kuralları
C programlarında komutları gruplandırmak için küme parantezi kullanılır. { } C dilinde yazılan kodlarda küçük-büyük harf ayrımı vardır(case sensitive). Örn: Sayim ile sayim farklıdır! Çok satırlı Açıklama operatörü /* */ sembolleridir. Tek satırlı Açıklama operatörü // sembolleridir. Giriş veya Çıkış deyimi bulunan her C programında mutlaka #include <stdio.h> (standart input-output) satırı bulunur.

7 Başlık Dosyası(Header File)
C dilinde bir program yazılırken, başlık dosyası (headerfile) olarak adlandırılan bir takım dosyalar #include önişlemcisi kullanılarak program içine dahil edilir. C kütüphanesinde bulunan birçok fonksiyon, başlık dosyaları içindeki bazı bildirimleri kullanır. Bu türdosyaların uzantısı .h dir. Örnek olarak: stdio.h, math.h, conio.h ... Kullanılacak fonksiyon veya komutlara göre kütüphane(header file) eklemek gereklidir.

8 Veri Tipleri, Değişkenler ve Sabitler
Veri tipi (data type) program içinde kullanılacak değişken, sabit, fonksiyon isimleri gibi tanımlayıcıların tipini, yani bellekte ayrılacak bölgenin büyüklüğünü belirlemek için kullanılır. Bir programcı, bir programlama dilinde ilk olarak öğrenmesi gereken, o dile ait veri tipleridir. Çünkü bu, programcının kullanacağı değişkenlerin ve sabitlerin sınırlarını belirler.

9 Veri Tipleri C dilinde dört tane temel veri tipi bulunmaktadır. Bunlar: int float double char Fakat bazı özel niteleyiciler vardır ki bunlar yukarıdaki temel tiplerin önüne gelerek onların türevlerini oluşturur. Bunlar: short long unsigned

10 Veri Tipleri Bu niteleyiciler sayesinde değişkenin bellekte kaplayacağı alan isteğe göre değiştirilebilir. Kısa (short), uzun (long), ve normal (int) tamsayı arasında yalnızca uzunluk farkı vardır. Eğer normal tamsayı 32 bit (4 bayt) ise uzun tamsayı 64 bit (8 bayt) uzunluğunda ve kısa tamsayı 16 biti (2 bayt) geçmeyecek uzunluktadır.

11 Veri tipleri Değişkenler bilgisayarın geçici belleğinde bilginin saklandığı gözlere verilen sembolik adlardır. Bir C programında, bir değişken tanımlandığında bu değişken için bellekte bir yer ayrılır. Her değişkenin tuttuğu değerin nasıl bir veri olduğunu gösteren (önceki bölümde anlatılan) bir veri tipi vardır. Değişkenler (ve sabitler) programın başında bulunmalıdır.

12 Veri tipleri C da bulunan veri tiplerinden önemli bir kaçı aşağıdadır:
float: reel sayı double: reel sayı int: tamsayı char: bir harf veya klavyedeki bir karakter

13


"C Programlama Dili http://bilisimkodlama.com http://fb.com/fozpolat033 Bilgisayar Mühendisliği." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları