Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YONT171 Bilgi Teknolojilerine Giriş I

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YONT171 Bilgi Teknolojilerine Giriş I"— Sunum transkripti:

1 YONT171 Bilgi Teknolojilerine Giriş I
Ünite 7: Kelime İşlemciler YONT 171, Bilgi Teknolojilerine Giriş I © Güz , Nevin Seyyah, Tüm hakları saklıdır, Ders notları 2011.

2 Kelime İşlemcilerin İşlevleri…
Kelime işlemci yazılımların işlevleri nedir? Kelime işlemci yazılımlar, Metin yaratma, Düzeltme, Saklama, Yazdırma, İşlevlerine sahiptir.

3 Kelime İşlemcilerin Kullanım Alanları
Yaşamın bir çok alanında, örneğin evlerde, işyerlerinde ya da okullarda, çeşitli kelime işlemci yazılımlar kullanılmaktadır. Kelime işlemci yazılımlar, tek başlarına paketlenmiş olabileceği gibi, birden fazla uygulama yazılımının bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş paketler içinde yer alabilmektedir. Ayrıca çok özel amaçlar için üretilmiş özel kelime işlemci yazılımlar da bulunmaktadır.

4 Kelime İşlemcilerin Kullanım Alanları
Karakter nedir? Kelime işlemcilerde en küçük birim olarak, karakter tanınır. Bir metni oluşturan harfler, noktalama işaretleri ve diğer semboller birer karakterdir. Kelime işlemcilerde bir paragraf nasıl oluşturulur? Bir kelime işlemci yazılımı kullanılırken, klavyeden Enter tuşuna basıldığında, bir paragraf oluşturulmuş ve yeni bir paragrafa başlanılmış olur. Sayfa neyi ifade eder? Sayfa, metinlerin ve diğer nesnelerin yer aldığı ve belgenin düzenlendiği alandır.

5 Kelime İşlemcilerin Genel Özellikleri
SAKLAMAK: Kelime işlemcilerin daktiloya karşı en önemli üstünlüklerinden biri, oluşturulan belgeleri yardımcı bellek birimlerinde saklayarak daha sonraki kullanımlara olanak tanımasıdır. EKLEME: Kelime işlemciler ile yaratılan bir belgeye ise metin, şekil ve fotoğraf eklenebilir. ARAMA VE DEĞİŞTİRME: Çoğu kelime işlemci yazım hatalarını tüm metin boyunca tarar, yerine doğru kelimeyi yerleştirmeyi sağlar. METNİ KOPYALAMA VE AKTARMA: İstenirse metnin içindeki tüm paragrafların yeri baştan aşağıya değiştirilebilir. Metnin bir bölümü kopyalanarak başka belgeye aktarılabilir.

6 Kelime İşlemcilerin Genel Özellikleri
KELİME KAYDIRMA: Kelime işlemci yazılımlarda, metin içindeki herhangi bir kelime istenilen herhangi bir yere taşınabilir. SAĞA, SOLA YASLAMA VE ORTALAMA: Kelime işlemciler istendiği zaman yazılıların blok halinde sağa ve sola yaslanmasını sağlar. KARAKTER VE GÖRÜNÜM DEĞİŞTİRME: Kelime işlemciler, kullanıcılara çok çeşitli karakter türleri, sayfa ayarları, satır aralıkları ve paragraf olanakları sunar.

7 Kelime İşlemcilerin Genel Özellikleri
KELİMELERİN YAZIMINI DENETLEME VE DÜZENLEME: Şu anda pek çok kelime işlemci yazılımında Türkçe sürümü de bulunan bu özellik, yanlış yazılmış kelimeleri işaretleyerek yazanı uyarır. İstenildiğinde cümlenin dilbilgisi açısından düzeltilmesini sağlar. Aynı kelimeyi defalarca metin içinde kullanmak yerine, kelime işlemci tarafından sunulan ve benzer anlamı veren kelimeler de seçilerek kullanılabilir.

8 Kelime İşlemcilerin Genel Özellikleri
GRAFİK EKLEME: Kelime işlemciler, başka programlarda hazırlanmış resim ve çizimlerin (örneğin, küçük resimleri) belgelere eklemesine izin verir. OTOMATİK ALTBİLGİ, ÜSTBİLGİ VE SAYFA NUMARASI: Kelime işlemciler, sayfanın üst bölümüne (üstbilgi) ve alt bölümüne (altbilgi) her sayfada görüntülenmesi istenebilecek yazı ya da çizimleri eklemeyi sağlayabilir. Bu yazılımlar, sayfaların otomatik olarak numaralandırılmasına da olanak tanır.

9 Kelime İşlemcilerin Genel Özellikleri
BAŞKA YAZILIMLARLA HAZIRLANAN METNİ EKLEME: Çoğu kelime işlemci, yazılanları metin belgesi (doküman) biçiminde saklamayı sağlar. Bu nedenle bir kelime işlemci ile oluşturulan metinler, diğerleri tarafından da kullanılabilir. POSTA EKLEME: Kelime işlemcilerle hazırlanan bir belge, başka birine internet aracılığıyla gönderilebilir. KLASÖR VE İÇİNDEKİLER SAYFASI OLUŞTURMA: Bazı kelime işlemciler, kullanıcılar tarafından belirtilen kelimeleri içeren bir klasör sözlüğü oluşturarak, belgenin sonuna yerleştirmeyi sağlayabilir. Ayrıca, kullanıcı metnin içinde belirli sözcükleri işaretleyerek, içindekiler bölümünü otomatik olarak oluşturabilir.

10 Kelime İşlemcilerin Genel Özellikleri
METNİ KAĞIDA DÖKMEDEN ÖNCE EKRANDA İZLEME: Tüm kelime işlemci yazılımlar, metni yazdırmadan önce kullanıcıya, metnin kağıt üzerinde nasıl göründüğünü gösteren önizleme özelliliğini sunar. STİL OLUŞTURMA: Stil, bir dizi biçim özelliğini içeren (sola dayalı, 10 punto, Times, ilk satır 0.5 santim içeride gibi) ve yazılan metne eklenebilen olgulardır. Metni yazarken, başlık stili seçildiğinde, o metin seçilen başlık stilini almış olur.

11 Kelime İşlemcileri Kullanmak
Kelime işlemciler arasında en çok kullanılanı, Microsoft Word yazılımıdır. Ancak, diğer birçok kelime işlemci yazılımda da hemen hemen aynı ya da benzeri öğeler ve işlevler bulunmaktadır. Word yazılımını başlatmak için, masaüstündeki Başlat düğmesine, açılan menüden Programlar grubuna ve buradaki Microsoft Word komutuna tıklanmalıdır. Masaüstünde bulunan bir Word belgesi nasıl açılır? Bir Word belgesini açmak için, dosya simgesinin üzerine çift tıklanmalıdır. Bu durumda belge, Word yazılımında açılmış olacaktır.

12 Araç Çubukları ve Araçlar
Word yazılımı başlatıldığında, genellikle ekranın üst bölümünde sağdaki araç çubukları bulunur. Bu araç çubukları üzerindeki araçlar, bir belgenin hazırlanması, biçimlendirilmesi, kaydedilmesi ve yazıcıdan çıktı alınması sürecinde kullanılacak işlevlere sahiptir.

13 Kelime İşlemcilerde Belge Yaratma
Metni, klavyeyi kullanarak yazmaya başlamak, bir belgeyi yaratmanın ilk aşamasıdır. Yazma işlemi biter bitmez, hatta yazmaya başlandığında, belgenin bilgisayarın sabit diskine saklanması (ya da kaydedilmesi) yararlı olacaktır.

14 Belge Düzenleme Belgenin bir paragrafı farklı bir yazı karakterinde, daha büyük bir boyutta ve daha kalın olarak biçimlendirilebilir. Bu işlevler metnin yazı tipi ile ilgili biçimlendirme özellikleridir. Belgedeki paragraflar hizalama, girintiler ve aralıklar tanımlama, maddelendirme ya da numaralandırma gibi biçimlendirmeler de uygulanabilir.

15 Belge Düzenleme… Belge düzenlemede ayrıca, sütunlardan, sekmelerden, kenarlık ve gölgelendirmelerden de yararlanılabilir. Değişiklik yapmak için metin bölümlerini seçtikten sonra araç çubuklarındaki düğmeleri kullanarak maddelendirme, numaralandırma, yana yatırma ya da altını çizme, iki yana dayama, birden fazla sütunda sunma gibi düzenlemeleri kolaylıkla yapabiliriz.


"YONT171 Bilgi Teknolojilerine Giriş I" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları