Felaket Merkezi Berk Aydoğdu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AĞ YAPISI İNTERNET AĞLARI.
Advertisements

Windows Intune ile Modern Cihaz Yönetimi
BBY 302 Bilgi Teknolojisi ve Yönetimi
CEIT 101 Teorik Vasfi Tuğun - Konu 9 -.
Bilgisayar Ağlarına Giriş
MİLLİ GÜVENLİK BİLGİSİ

Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı ORBİS Altyapı Projesi Faaliyetler
İnternete Nasıl Bağlanırız?
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
ACİL DURUM VE EYLEM PLANI
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ HATİCE TÜLÜCÜ CEİT 316.
10 IP TERCİH ETMEK İÇİN NEDEN! NEDEN IP SİSTEMLER?
Bilgisayar Ağlarına Giriş
İÇERİK Ağ İzleme Ağ güvenliği için Tehlikeli Protokoller
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
THALES-YALTES Siber Güvenlik Çözümleri
1 İZMİR ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ-2008 İZMİR ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ BİT ÇALIŞMALARI.
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
Depolama Alan Ağları – SAN Ağa Bağlı Depolama - NAS
Bölüm 1 Ağlar ve Verİ İletİşİmİ
AKILLI ŞEBEKELERDE GÜVENLİK.
SON KULLANICI HATALARI BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI SON KULLANICI HATALARI Cengiz Acartürk 03 Ekim 2003.
Windows Server 2008’e Genel Bakış Microsoft Windows Server 2008, bilgi teknolojileri (BT) uzmanlarının altyapıları üzerindeki kontrollerini maksimum seviyeye.
Bilgisayar Sistemleri Güvenliği
Strateji Geliştirme Başkanlığı. Strateji Geliştirme Başkanlığı.
ŞİŞECAM’DA BİLGİ GÜVENLİĞİ
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
Bilgisayar Ağlarına Giriş. Tarihsel Gelişim Main- frame OS yoktu Batch Systems (Toplu İşlem) Birden fazla işin arka arkaya çalıştırılması.
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
Bilgisayar Ağları İki veya daha fazla bilgisayarın bir araya gelerek oluşturdukları yapıya bilgisayar ağı denir.
BTÖ 306 Bilgisayar Ağlarına Giriş Dr. Şirin Karadeniz Çelebi Uluyol.
Ağ Bağlantı Cihazları.
Bilgi ve İletişim Teknolojisi
Bilgisayar ve Veri Güvenliği
BİLGİSAYAR AĞLARI.
Microsoft Windows Server 2003
DISASTER RECOVERY SOLUTION
Ağlar ve Veri İletişimi
Türk Hava Kurumu Üniversitesi
Nuri BİNİCİ Proje SANALLAŞTIRMA Nuri BİNİCİ Proje
Bilgi Teknolojileri Araş.Görev. Semih ÇALIŞKAN 2.Hafta.
BTÖ 306 Bilgisayar Ağlarına Giriş. BTÖ 306 Tarihsel Gelişim Main- frame OS yoktu Batch Systems (Toplu İşlem) Birden fazla işin arka.
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
Bilgisayar Bileşenleri
CEMİL ŞAHİN Bilişim Tek. Öğrt.
Bilişim Ortağınız.
Psikolojik Danışman: Hasan KARAKIŞ.  Bilgisayar kullanımı yirminci yüzyılın özellikle son on yılında büyük bir hızla artmıştır. Bu artış, hem tüm dünyaya.
DİSASTER CENTER FELAKET MERKEZİ. Felaket Kurtarma (Disaster Recovery) Her kurum için, vermekte olduğu hizmeti herhangi bir nedenden dolayı veremez duruma.
Murat Erkan Genel Müdür BÜYÜK VERİ Bulut ve Veri Merkezi Yatırımları.
SUNUM KONU BAŞLIKLARI->
E-YEDEKLEMELİ SAKLAMA. E-Yedeklemeli Saklama E-Faturalarınız ve e-arşiv faturalarınız EDM e-fatura sistemine kaydolmanız ile beraber sistem üzerinden.
Sistem odası güvenliği
SANALLAŞTIRMA ÇEŞİTLERİ VE YAZILIMLARI
DATA CENTER.
DİSASTER CENTER FELAKET MERKEZİ Fatma tekin no:
Berkay Ak STORAGE.
Satış Grubu Yöneticisi
MUHASEBE YEDEKLEME.
Bilgisayar Ağlarına Giriş
Turgutlu Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ TEMEL KAVRAMLAR
BİLGİ İŞLEM YAPILANMASI
Araş.Görev. Semih ÇALIŞKAN 2.Hafta
Bilgisayar Ağlarına Giriş
Windows Server 2012 R2 FILE SERVER
Amazon Web Servisleri ve Javascript Dilinin Birlikte Kullanımı
KONULAR RİSK ANALİZİ ÜRETİM SÜRECİ (LIFE – CYCLE) DEĞERLENDİRMESİ
Sunum transkripti:

Felaket Merkezi Berk Aydoğdu 1141602068 Disaster Center Felaket Merkezi Berk Aydoğdu 1141602068

Disaster Recovery Center Deprem, su baskını gibi geniş bir alanı etkileyecek doğal olaylar veya yangın, sabotaj gibi tehdit oluşturan unsurlara karşı şirketlerin mevcut sistem odalarını yedekleyebilecek, bilgi sistemlerinin en kısa sürede çalışmasını sağlayacak ve kayıpları en düşük seviyede tutacak olağanüstü durum merkezi olarak nitelendirebiliriz. Bu şekilde verilerinin güvenliğini sağlanur.Zaten olağanüstü bir durumda, performanstan çok verinin korunması şirketler için daha önemlidir.

Disaster Recovery Center Ana veri sistemlerinden farklı bir coğrafi lokasyonda olması aynı afetten etkilenmesini engelliyecektir.Ana veri sistemleri İstanbul'da olan şirketler çoğunlukla disaster recovery centerlarını ankara veya izmir'de kurmayı tercih etmektedirler. Risklerin incelenmesi tüm risklerin sıfırlanacağı anlamına gelmez. Maliyetleri incelenerek bazı riskler kabullenilir veya minimize edilir.

Disaster Recovery Center Felaket Kurtarma Merkezinin yapılandırılmasında acil ihtiyaçlar ve veriler göz önünde tutulur. Buna göre gerekli donanım ve bağlantı teknolojisi belirlenir. Felaket Kurtarma Planında kullanılan farklı teknolojiler vardır. Bu planlama, kurumun var olan teknik altyapısına göre değişir. Kullanılan sunucu işletim sistemleri, uygulamalara göre farklı çözümler kullanabilir.

On Site Backup: Server ya da sistemlerimizin çalıştığı aynı bina üzerinde aldığımız tüm yedekler On-Site backup olarak adlandırılır. On-Site backup sistemlerinde local network hızlarını kullandığımız için, yedeklerimizi hızlı bir şekilde alırız, ancak binamız üzerinde herhangi bir yangın, sel, hırsızlık, deprem gibi felaketlerde Server’larımız zarar gördüğü gibi, backup aldığımız medya ya da sistemlerde zarar görmüş olacaktır. Bu şekilde bu tür durumlarda almış olduğumuz yedekler işe yaramayacaktır. Off-Site Backup: Server’ların bulunduğu bina dışında, farklı bir lokasyona aldığımız yedekleri Off-Site Backup olarak adlandırıyoruz. Bu farklı lokasyon başka bir bina, şube, farklı bir şehir yada ülke olabilir. Bu tür yedeklerde bant genişliğimiz yettiği sürece en uzak lokasyonu seçmek her zaman daha iyi bir Disaster Recovery çözümü olacaktır. Böylece büyük bir alanda felakete yol açan deprem, sel gibi doğal felaketlere karşı data kaybı yaşama şansımız daha az olacaktır.

Felaket Etkenleri Doğal Felaketler İnsan Kaynaklı Felaketler Hem doğal hem İnsan Kaynaklı Felaketler Deprem Savaş Enerji kesintileri Sel Bakını Terörizm ve Vandalizm Ulaşım kesintileri Yangın Siber Ataklar İletişim kesintileri Fırtına, Kasırga Grevler Diğer Heyelan Donanım ve uygulama hataları  

Genel olarak birçok Felaket kurtarma merkezi şu ürünleri içerir Sunucu ve Aktif Cihaz kabini ve kablolaması Sunucu ve Depolama Ünitesi Güvenlik Duvarı Cihazı Ağ Anahtarlama (switch) ve Bağlantı (modem) Cihazları Veri Tabanı Sunucusu Uygulama Sunucuları

Felaket Anında Genel Olarak Bir Gün İçinde Çalıştırılması Gereken Sistemler Active Directory Veri Tabanı Sunucu Uygulama Sunucu Terminal Sunucu Muhasebe Yazılımı İnternet Erişimi Mail Sunucu

Felaket Anında Genel Olarak Bir Hafta İçinde Çalıştırılması Gereken Sistemler Doküman Yönetim Sistemi İnsan Kaynakları Sistemi Antivirüs ve Windows Güncelleme Sunucu SSL – VPN Sistemi Fax Sunucu Anti – Spam Sistemi

Felaket Anında Genel Olarak 30 Gün İçinde Çalıştırılması Gereken Sistemler Ağ İzleme Sistemi Arşiv Sistemi

Kaynakça http://www.beyaz.net/tr/dokumanlar/felaket-kurtarma-disaster- recovery.html https://eksisozluk.com/disaster-recovery-center--352835 https://www.teknotel.com/felaket-kurtarma-cozumu-disaster-recovery https://www.netdirekt.com.tr/disaster-recovery.html http://www.mustafakara.net.tr/makale/azure-site-recovery-genel-bakis- disaster-distaster-recovery-nedir-part-1.html https://en.wikipedia.org/wiki/Disaster_recovery http://www.mshowto.org/dpm-to-dpm-replication-ile-disaster-recovery- farkli-dpmler-arasinda-felaketten-korunma-senaryosu.html