Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sistem odası güvenliği

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sistem odası güvenliği"— Sunum transkripti:

1 Sistem odası güvenliği
Bora EREN

2 Sistem Odası Nedir ? Bir sistem odası, bilgisayar sistemlerini ve iletişim, depolama gibi onunla ilişkili bileşenleri barındıran birimdir. Odada genellikle yedekli bir güç kaynağı sistemi, yedekli haberleşme bağlantıları, ısı, nem gibi çevre değişkenlerinin kontrolü ve güvenlik cihazlarıda konumlandırılır.

3 SİSTEM ODASI ÖZELLİKLERİ
7×24 çalışabilirlik Hatasız çalışma ve devamlı izlenebilme Güç yönetimi ve ağ bağlantılarınıda farklı kanallardan yedeklilik Ağ güvenliği, fiziksel erişimlerde yetkilendirme ve görüntülü gözetleme Çevre şartlarının kontrol altında tutulması Yangına karşı duman algılama gibi erken uyarı sistemleri

4 Sistem odası çeşitleri
Şirket sistem odaları: Özel şirket, eğitim kurumları veya devlet kuruluşları tarafından, kendi bilgi teknolojileri ihtiyaçlarını ve web hizmetlerini gidermek için kurulur. Buraların yönetimleri de gene aynı şirketin BT personeli tarafından yönetilir. Internet Sistem Odaları: Ticari telekomünikasyon firmaları tarafından kurulur ve işletilir. Amaç kendi sistem odasını oluşturmayan veya kısmi sistem odası hizmeti almak isteyen şirketlere imkan sağlamaktır. Bu hizmetler arasında uzak mesafe iletişim, Internet erişimi, Web veya uygulama barındırma, server barındırma, depolama, içerik dağıtma, yük dengeleme vb.. sayılabilir.

5 SİSTEM ODASI ALINACAK TEDBİRLER
Yer Seçimi Sistem odasının konumlandırılacağı yer seçilirken ortamın fiziksel değişikliklerden minimum etkileneceği bir bölge tercih edilmelidir. Binanın nem ve ısı oluşturacak ısıtma, soğutma tesisat ve cihazlarından, kalorifer boru ve peteklerinden uzak Mevsimsel değişikliklerden etkilenmeyecek Manyetik alan oluşturabilecek enerji ve elektrik hatlarından izole bir alan seçilmelidir. Bununla birlikte yükseltilmiş zemin antistatik (epoksi boya ya da epoksi kaplama) malzeme ile kaplanmalıdır.

6 SİSTEM ODASI ALINACAK TEDBİRLER
Isı kontrolü Günümüzde birçok işlemci 70º ve üzeri sıcaklıkta çalışamayacagı için bu ısıya ulaşan sunucular üzerindeki sensörler aracılığıyla kendini kapatır. Bu kabul edilemez bir durumdur. Bu nedenle ortam sıcaklığının mümkünse yedeklenmiş klimalar aracılığıyla optimum çalışma derecesinde tutulması gerekmektedir.

7 SİSTEM ODASI ALINACAK TEDBİRLER
Klimalar ve Soğutma Sistem odası büyüklüğüne ve cihazların ısı üretme miktarları göz önüne alınarak yedekli olarak çalışacak hassas kontrollü klimaların temini yapılmalıdır. Önerilen Klimaların Restart (elektrik kesintilerinde kapanan klimanın elektrik geldiğinde herhangi bir müdahale olmadan tekrar çalışması.) özelliği bulunmalıdır.

8 SİSTEM ODASI ALINACAK TEDBİRLER
Nem kontrolü Nem elektronik devre elemanları bulunduran tüm cihazlar için bir risk oluşturur. Ortamdaki nem oranının eşik değerlerinin altına düşmesi elektronik devre elemanlarının statik elektrikle yüklenmesine, üstüne çıkması ise sıvı oluşumlarına neden olur ki bu da cihazlarınızın kullanabileceğinden fazla elektrik taşıması ya da kısa devre nedeniyle bozulmasına sebep olacaktır. Bu nedenle sistem odasının nem sensörleri ile izlenmesi ve uygun koşullarda tutulması gerekmektedir.

9 SİSTEM ODASI ALINACAK TEDBİRLER
Toz kontrolü Toz sunucular, elektronik devreler ve fanlar için bir risk oluşturmaktadır.Bu sebeple sistem odanızı toza karşı korumak için, ayakkabınızdaki tozları tutacak, resimde görebileceğiniz gibi protectamat isimli zemin kaplaması kullanılmalı, havalandırma sistemleri kurulurken toz filtreli ürünler tercih edilmelidir.

10 SİSTEM ODASI ALINACAK TEDBİRLER
Yedeklilik ve Farklı Yol Kullanımı Gerek elektrik gerek data kablolarında mutlaka ana bağlantıların yedekli olarak çekilmesine önem verilmelidir. Yedek kabloların sistem odasına farklı bir güzergahtan girişlerinin sağlanması fiziksel olarak bir kablo güzergahında meydana gelebilecek bir sorunda yedek kablonun zarar görmemesini sağlamış olacaktır. Kullanılan cihazların yedekliliğinde n+1 kuralına dikkat edilmelidir.

11 SİSTEM ODASI ALINACAK TEDBİRLER
Sistem odası izleme/takip sistemi IP Kamera ile izleme sistemi kurulmalı.Odanın durumu, giriş çıkışları ve yapılanişlemler kameralarla kayıt altına alınmalıdır. Uyarı sistemlerindeki bilgiler SMS ile cep telefonlarına kadar ulaştırılabilir olmalıdır.

12 SİSTEM ODASI ALINACAK TEDBİRLER
Doğal Afetlere Karşı Tedbirler Yangın Oda içinde çıkabilecek yangınlara karşı duman dedektörleri kullanılarak oda sürekli kontrol altında tutulmalı,  olası bir yangında cihazlara zarar vermeyecek temiz gaz diye adlandırılan FM200 söndürme sistemi kurulmalıdır. FM200 gazının avantajlarından bahsedecek olursak, hızlı ve etkili, doğaya ve ozon tabakasına zararı olmayan, elektronik cihazlar için zararsız, az yer kaplayan ve ortamdaki oksijen seviyesini azaltmayan dünyaca kabul görmüş endüstri standardıdır.

13 SİSTEM ODASI ALINACAK TEDBİRLER
Su baskını Diğer bir doğal afet olan su baskınlarına karşı alınabilecek önlemler yükseltilmiş zemin ve su dedektörüdür. Bu önlemler gerekli müdahaleleri yapmanız için size zaman kazandıracaktır.

14 SİSTEM ODASI ALINACAK TEDBİRLER
Deprem : Sistem odasındaki kabinlerin ve rafların depreme karşı güvenliğini sağlamak için bağlı bulundukları zeminlere sabitlemek gerekir.

15

16 KAYNAK security-measures.html rs.html Standard.pdf Requirements kurulumunda-ve-sonrasinda-dikkat-edilmesi-gerekenler.html


"Sistem odası güvenliği" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları