Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgi ve İletişim Teknolojisi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgi ve İletişim Teknolojisi"— Sunum transkripti:

1 Bilgi ve İletişim Teknolojisi
YAZILIM Bilgi ve İletişim Teknolojisi

2 Yazılım Çeşitleri İşletim Sistemi Yazılımları: Bilgisayar sistemimizde bulunan çevre elemanları (donanım) ile yazılımlarımızın haberleşmesini sağlayan yapılardır. Bir bilgisayarda mutlaka bir işletim sistemi olmalıdır. Mİcrosoft (Windows 7, Windows XP, Windows 98..) Linux (Pardus, Suse, Red Hat) Uygulama Yazılımları Office Uygulamaları Oyunlar Paket Programlar Programlama Dilleri Düşük Seviyeli: Makine diline yakın diller Yüksek Seviyeli: Günlük konuşma diline yakın diller.

3 Sistem Geliştirme Kavramı
Yöntem Belirleme Birden fazla yöntemden en uygunu seçilir. Araştırma ve Analiz Etme Algoritma hazırlama: Algoritma, bir işin nasıl yapılacağının ilk ve son adıma kadar belirlenmesi işidir. Programlama ve Test Etme

4 Güvenlik, Telif Hakları ve Hukuk
Yedekleme: Bilgilerimizi bilgisayarımızdaki farklı depolama birimlerine yedeklemeliyiz. Elektrik kesintisinde veri kaybı: Üzerinde çalıştığımız dosyaları veri kaybı olmaması için kısa aralıklarla kaydetmeliyiz. Dosyalara dışarıdan erişilmesi (Güvenlik Duvarı) Gizlilik Hakkı (Banka) Bilgisayarların Korunması ve şifrelenmesi

5 Güvenlik, Telif Hakları ve Hukuk
Bilgisayar Virüsleri Virüsler Bilgisayara bulaşması Dosya indirmedeki tehlikeler Koruma: Anti-virüs programı yüklemeliyiz ve sürekli güncel tutmalıyız.

6 Güvenlik, Telif Hakları ve Hukuk
Telif Hakkı (Patent) Yazılım, telif hakkı ve kopyalama Paylaşma ve ödünç verme Paylaşım yazılımı: Belirli süreyle kullanılan programlar (shareware) Kamuya açık yazılım(Ücretsiz yazılım): Ücretsiz bir şekilde lisans haklarını veren yazılımlar. Lisanslı yazılım: Kullanım haklarını belirli kişi veya kuruma satan yazılımlar. Verilerin kanunla korunması

7 BİLGİSAYAR AĞLARI Yerel Bilgisayar Ağı (LAN): Belirli bir alanda kurum veya şahısların resmi iletişim hatlarını kullanmadan kendi imkanlarıyla bilgisayar sistemlerinin birbirleriyle bağladıkları sistemlere verilen isimdir. Doğrusal Yerleşim (Bus Topoloji): Tek bir kablo üzerine bağlanan ağlar. Yıldız Yerleşim (Star Topoloji) Bir ağ dağıtıcısından her bir bilgisayara kablo çekilerek oluşturulan ağlar. Halka Yerleşim (Ring Topoloji) Bir kablonun bütün bilgisayarlara sırayla takılmasıyla oluşan ağ.

8 BİLGİSAYAR AĞLARI Geniş Alan Ağı (WAN): Değişik tipteki LAN’ların birleştirerek oluşturdukları, şehirler veya ülkeler arası ağlardır.

9 Bilgisayarda Ağ Bağlantıları
Ethernet Kartı: Bilgisayarın ağa bağlanması için kullanılan donanım birimi. Hub/Switch: Bir ağ sistemindeki bilgisayarların birbirleriyle iletişimini sağlayan donanım birimidir. Repeater: Elektronik sinyalleri güçlendiren aygıtlardır. Router: Farklı ağlardaki cihazların birbirleriyle haberleşmesini sağlayan cihazdır. Modem: Kablo üzerindeki analog veriyi bilgisayarın kullanacağı dijital veriye çevirir.

10 İNTERNET İnternet Arama Motoru (Google, Bing, Yahoo): Dünyadaki hemen hemen bütün internet sayfalarının listelendiği, kategorilere ayrılmış, aradığımız bilgilere en kısa yoldan ulaşmamızı sağlayan web sayfalarıdır. World Wide Web (WWW) ( k12: ana okulu, ilköğretim veya ortaöğretim kurumu Edu: üniversite org: vakıf net, com: genel kullanım Gov: Resmi kurum HTML: Hyper Text Markup Language HTTP: Hyper Text Transfer Protocol FTP: File Transfer Protocol Elektronik Posta: Bilgisayar ağlarında kullanıcıların yazılı olarak haberleşmelerini sağlayan bir yoldur.


"Bilgi ve İletişim Teknolojisi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları