Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri"— Sunum transkripti:

1 İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
Hafta 8 – Bilgisayar Yazılımı

2 Yazılım Bilgisayara donanımın nerde ne zaman neyi nasıl yapacağını bildirmek üzere verilen ifadeler yada komutlar dizisidir. Program veya kod olarak da anılır.

3 Yazılım Türleri Sistem yazılımı: Bilgisayarın kaynaklarını (donanımı) yöneten programlardır. Uygulama yazılımı: Son kullanıcılar için hazırlanmış, onların günlük işlerini yaparken kullandıkları programlardır.

4 Yazılım

5 Sistem Yazılımı ve PC İşletim Sistemleri
İşletim sistemi Sistem yazılımı Bilgisayarı yönetir ve kontrol eder

6 Sistem Yazılımı ve PC İşletim Sistemleri
İşletim sisteminin fonksiyonları Sistem kaynaklarını belirler ve bölüştürür. Bilgisayarın kaynak kullanımını zamanlar. Bilgisayar sisteminin aktivitelerini gözetler. Veri ve programlar için ana bellekte konum sağlar. Girdi ve çıktı araçlarını kontrol eder.

7 Sistem Yazılımı ve PC İşletim Sistemleri
Çoklu Programlama Aynı bilgisayarın kullanımında iki veya daha fazla programı eşzamanlı yürütür. İşlemci sadece tek bir programı yürütür fakat diğerlerinin girdi/çıktı ihtiyaçlarını ayarlar.

8 Çoklu Programlamaya Karşı Tek Program Uygulaması

9 Sistem Yazılımı ve PC İşletim Sistemleri
Çoklu Görev Tek kullanıcılı işletim sistemlerinde çoklu program kabiliyeti. Sanal Depolama Programları küçük parçalara veya değişken uzunluğa bölerek daha etkili işletilmesi.

10 Sanal Depolama

11 Sistem Yazılımı ve PC İşletim Sistemleri
Zaman Paylaşımı Bilgisayar kaynaklarının birçok kullanıcı tarafından eş zamanlı paylaşımı. Çoklu işlemci Tek bir bilgisayar kullanımında çoklu merkezi işlemci biriminin bir veya daha fazla talimatı eşzamanlı uygulanması.

12 Sistem Yazılımı ve PC İşletim Sistemleri
Dil tercümesi ve yararlı yazılım Yüksek seviye dilli programları makine diline çevir.

13 PC İşletim Sistemleri ve Grafiksel Kullanıcı Arabirimi
GUI (Kullanıcı Arayüzü) ve Önemi Ms DOS Microsoft’s Windows 3.1, 95, 98 Windows Millennium Edition (Windows Me) Windows 2000 Windows XP Windows Vista Windows 7, 8 UNIX Linux

14 Uygulama Yazılımı ve Programlama Dilleri
4 KUŞAK 1. Programlama dilleri: 1 ve o dan oluşan ikili koddur. 2. Assembly dili: Makine diline benzer, sayısal kodlar için bellek yerine kullanılır. 3. Üçüncü nesil diller: FORTRAN, COBOL, BASIC, Pascal, and C

15 Assembly dili

16 FORTRAN

17 COBOL

18 Dördüncü Nesil Diller ve PC Yazılım Araçları
Dördüncü nesil diller: Doğruca son kullanıcılar tarafından kullanılır. Doğal diller: İnsan diline benzerler.

19 Dördüncü Nesil Diller ve PC Yazılım Araçları
Sorgulama dilleri: Doğru online cevapların talep edilmesini sağlar. Uygulama yazılım paketleri ve PC yazılım araçları: Kelime İşleme Yazılımı, Hesap Tabloları, Veri Yönetim Yazılımları

20 Web Programlama Dilleri
Hypertext Markup Language (HTML): Sayfa tanıma dili, Web sayfaları ve diğer hiper ortam dokümanlarını oluşturur. XML (eXtensible Markup Language): Genel amaç dili, çoklu dokümanların linklerini destekler, Web ve Web olmayan uygulamalarda kullanılır.

21 Hesap Tablosu Yazılımları

22 Veri Tabanı Yönetimi Yazılımı

23 Kurumsal Entegrasyon için Yazılım: Kurumsal Yazılım ve Ara Yazılım
Birleştirilmiş birimler dizisi Verilerin, iş süreci ve çoklu amaç dahilinde kullanılmasına imkan verir

24 Kurumsal Entegrasyon için Yazılım: Kurumsal Yazılım ve Ara Yazılım
Kurumsal uygulama entegrasyonu yazılımı Kurumsal entegrasyonu desteklemek için çoklu uygulamaları bir araya getirir

25 Bulut Bilişim Bulut bilişim en basit tanımıyla; uygulama ve servislerin internetteki bir sunucuda (bulutta) bulunup internete bağlı uyumlu herhangi bir cihaz ile bu uygulama ve servislerin çalıştırılmasıdır. Başka bir ifadeyle; Bulut bilişim, yapılandırılabilir bilişim kaynaklarından oluşan ortak bir havuza, uygun koşullarda ve isteğe bağlı olarak her zaman, her yerden erişime imkan veren bir modeldir.

26 Bulut Bilişim

27 Bulut Bilişim Bulut bilişimi kullanılabilir kılan ve altyapısını oluşturan bu üç teknoloji; Web hizmetleri İnternet üzerinden erişilebilen platformdan bağımsız yazılımlardır Sanallaştırma (virtualization) Az sayıdaki fiziksel bilgisayar üzerinde çok sayıda sanal bilgisayar oluşturulması mantığına dayanan sanallaştırma teknolojisi, mevcut donanım kapasitesinin çok daha etkin bir şekilde kullanılmasına imkân tanımaktadır Izgara (grid) bilişimdir. coğrafi konum olarak birbirinden uzak mekanlar da bulunan sunucuların hesaplama, depolama ve bellek gibi kaynaklarının bilgisayar ağları ile bağlanmasıdır.

28 Bulut Bilişim Özellikleri
Donanım (bilgisayarlar, saklama üniteleri), bulut bilişim sağlayıcısı tarafından sunulmaktadır. Bulut bilişim hizmeti için gerekli donanım, bilgisayarların oluşturduğu şebeke tarafından dinamik olarak optimize edilmektedir. Kullanıcılar PC, dizüstü ve tablet bilgisayarları ve akıllı telefonları ile yer ve konum fark etmeksizin bilgilerine erişebilmekte ve yazılımlarını kullanabilmektedirler. Bulut bilişimin üç katmanı; donanım, platform ve uygulama yazılımıdır. Kullanıcılar genellikle kullandıkları kadar ödeme yapmaktadırlar. Kullanıcının ihtiyaç duyduğu kapasite artışı saniyeler mertebesinde sağlanabilmektedir

29 Hizmet Modelleri Altyapı sağlama hizmeti modeli
Infrastructure as a Service (IaaS) Platform sağlama hizmeti modeli Platform as a Service (PaaS) Yazılım sağlama hizmeti modeli Software as a Service (SaaS) IaaS PaaS SaaS

30 Altyapı sağlama hizmeti modeli (IaaS)
Bu hizmet modelinde firmalara bulut üzerinde altyapı desteği sağlanır. IaaS olarak aşağıdakiler bulutta paylaşılabilir Sunucu Bellek Veritabanı Yedekleme Üniteleri

31 Platform sağlama hizmeti modeli
Bu modelde altyapı hizmetlerine ek, satın alınan altyapı hizmetlerini etkin bir şekilde yönetmek için bir platform da kullanıcılara paylaşılır.

32 Yazılım sağlama hizmeti modeli
Bu modelde, bulut sağlayıcıları bulutta uygulama yazılımını yüklemeyi ve işletmeyi yönetir, bulut kullanıcıları bulut hizmeti alanlardan yazılıma erişirler. Bulut kullanıcıları uygulamanın üzerinde çalıştığı bulut altyapısı ve platformunu yönetmezler. Bu sayede uygulamanın bulut kullanıcısının kendi bilgisayarında kurulu olma ve çalıştırılma gereği kalmamış olur.

33 Bulut Bilişimin Faydaları
Düşük Donanım Maliyeti Gelişmiş Performans Düşük Yazılım Maliyeti Anında Güncelleme Sınırsız Depolama Kapasitesi Artırılmış Veri Güvenliği İşletim Sistemleri Arasında Geliştirilmiş Uyum Grup Çalışması Gizlilik ve Güvenlik

34 Bulut Bilişimde Endişeler
Gizlilik Güvenlik Hukuki sorunlar


"İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları