Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SANALLAŞTIRMA ÇEŞİTLERİ VE YAZILIMLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SANALLAŞTIRMA ÇEŞİTLERİ VE YAZILIMLARI"— Sunum transkripti:

1 SANALLAŞTIRMA ÇEŞİTLERİ VE YAZILIMLARI
DEMET ŞEN

2 İçerik: Sanallaştırma Nedir? Sanallaştırma mimarisi
Sanallaştırma tarihçesi Sanallaştırma çeşitleri Sanallaştırma yazılımları

3

4 SANALLAŞTIRMA NEDİR? Sanallaştırma(Virtualization): Donanım, yazılım, uygulama, ağ ve depolama gibi farklı katmanlardaki kaynakları birbirinden yalıtarak kullanılmasını sağlar. Kısacası fiziksel yapıyı mantıksal hale getiren ve kaynakları daha verimli kullanmamızı sağlayan yazılım teknolojisidir. Birçok fiziksel kaynağı (ram, disk, işlemci… v.b) tek bir mantıksal kaynak olarak çalıştırabilmektedir İşletim sistemleri, depolama aygıtları ya da ağ kaynaklarından herhangi birinin aslını kurmak yerine onları sanal olarak kurmaktır.

5 Sanallaştırma Nedir? 2 Tüm bunları yapabilmek için kullanılan metotlar bilgisayar kaynaklarının paylaştırılmasını veya birleştirilmesi sağlar. Kullanıcıya bir soyutlama tabakası sunarak kullanıcıyı kaynaklardan soyutlar. Böylece kullanıcı ve kaynaklar arasına bir mantık katmanı eklenmiş olur. Sanallaştırmanın maliyeti azaltma, yönetilebilirlik ve bakım gibi avantajları vardır.

6 Sanallaştırma mimarisi

7 Sanallaştırma mimarisi 2

8 Sanallaştırma Tarihçesi
Sanallaştırma ilk olarak IBM tarafından yapılan 1960 yılının başında Time Sharing Computing ile karşımıza çıkmıştır. IBM tarafından mainframe bilgisayarlar bu dönemde üretildi. Mainframe bilgisayarlar bir işletim sisteminin birden fazla oturumunu aynı anda, her birini birbirinden bağımsız çalıştırıyordu. Sanallaştırmanın en çok bilinen örneği ‘Java Sanal Makinesi’ dir. Amacı üzerinde çalışan uygulamaları bulunduğu işletim sisteminden bağımsız olmasını sağlamaktır.

9 Sanallaştırma Tarihçesi 2
1991 yılında açık sistemler olarak tabir ettiğimiz x86 sistemleri sanallaştırmaya uyarlama sonucunda bilgi teknolojilerinin kullandığı sistem durumuna girmiştir. 2000 li yıllarda ise Vmware, Sun, Microsoft gibi firmalar sanallaştırma sistemlerini satmaya başlamışlardır. Günümüzde ise AMD ve Intel gibi donanım sağlayan firmalar sanallaştırma teknolojisi için yeni teknolojiler piyasaya sürmektedir.

10 Sanallaştırma Çeşitleri
Sanallaştırma denilince, öncelikle Sunucu Sanallaştırması anlaşılması rağmen, farklı bilişim kaynaklarının sanallaştırılmasına yönelik olarak farklı sanallaştırma tipleri bulunmaktadır. Bu sanallaştırma tiplerinde bazıları; Sunucu sanallaştırma Masaüstü sanallaştırma Uygulama sanallaştırma Veri depolama sanallaştırılması Oturum sanallaştırma Ağ sanallaştırma

11 Sanallaştırma Çeşitleri 2
Sunucu Sanallaştırma Bilgi teknolojilerinde en çok kullanılan sanallaştırma tipidir . Sunucu donanımı üzerine kurulan sanallaştırma yazılımı ile sunucu kaynaklarını mantıksal birimlere bölerek işletim sistemlerini aynı anda çalıştırabilmektedir.

12 Sanallaştırma çeşitleri 3
Masaüstü sanallaştırma Her masaüstü için, sunucuda sanallaştırma yazılımı kullanılarak bir işletim sistemi sanallaştırılmakta ve var olan kaynakların daha verimli kullanılması sağlanmaktadır. Kullanıcı bilgisayarını sanallaştırarak veri merkezine taşınmasını, ardından kullanıcıya network üzerinden sunulmasını sağlayan teknolojiyi ifade etmektedir. Kullanıcıların herhangi bir yerden istedikleri an sanal bilgisayarlarına ulaşmalarını sağlar.

13 Sanallaştırma çeşitleri 4
Uygulama Sanallaştırma Uygulamamızı sanallaştırarak kullanıcı bilgisayarlarına dağıtmamızı sağlar. .örneğin bir Office yazılımını kullanıcının kendi bilgisayarına değil de sunucu üzerine kurularak ve bu uygulama sanallaştırılarak tıpkı kullanıcının kendi bilgisayarında yüklüymüş gibi kullanmasıdır. Normalde her bir uygulamanın işletim sistemine tek tek kurulması gerekir ama uygulamanın farklı sürümlerini aynı bilgisayar üzerinde çalıştırmak çoğu zaman sorunlara yol açar.

14 Sanallaştırma çeşitleri 5
Veri Depolama Sanallaştırması Günümüzde veriler artmakta ve bir o kadar da önem taşımaktadır. Veri depolama alanına duyulan ihtiyacın sürekli olarak artmasıyla işletme maliyetleri de artmakta. Depolama alanı sanallaştırması ile disk kaynakları %50 daha verimli kullanılır. Yedekleme süresi daha kısadır. Oturum Sanallaştırma Bu işi sunucu bilgisayarlar yapmakta. Kullanıcılar sisteme RDP yöntemiyle bağlanırlar. Terminal servisi ile sunucu üzerindeki uygulamaların farklı oturumlarda birbirinden bağımsız olarak çalışması sağlanmaktadır. Uygulamaların merkezi noktadan yönetilmesi sağlanmış olur.

15 Sanallaştırma çeşitleri 6
Ağ Sanallaştırma Network sanallaştırma ağlar arasında yalıtım ve ağ güvenliği, network kaynaklarının daha iyi düzeyde kullanımının sağlanması, fiziksel port adetlerinin büyük ölçüde azaltılması gibi çok çeşitli avantajları beraberinde getirir. Ağ sanallaştırması, uygulama ve masaüstü sanallaştırmada olduğu kadar fiziksel ekipmanlarda pek bir azalmaya götürmese de fiziksel switch, port, kablolama vb. giderleri azaltarak network altyapılarında esneklik sağlar.

16 Sanallaştırma Yazılımları
Sanallaştırma yazılımları ücretli ticari ve ücretsiz sanallaştırma yazılımları olarak ikiye ayrılır. Ücretli Ticari Sanallaştırma Yazılımları Temel seviye ürünler ve profesyonel sürümleri mevcuttur. Temel seviyedeki yazılımlar Vmware Workstation, Vmware Fusion ve Paralles Desktop olarak sıralanabilir. Profesyonel olarak kullanılanlar ise; Citrix, Vmware, vSphere, Microsoft Hyper-V ve Parallels Server.

17 Sanallaştırma Yazılımları 2
Ücretsiz Sanallaştırma Yazılımları Ücretsiz yazılımlar Windows gibi işletim sistemleri üzerine ve aynı anda birden fazla işletim sistemi kurulabilir. Linux gibi farklı bir platformu olan işletim sistemleriyle de çalışabilmektedir. Snapshot alabilme gibi özellikleri bulunur. Sun Virtual Box, Vmware Player, Citrix XenServer, Vmware ESXI server ve Microsoft Hyper-V ürünlerinin ücretsiz sürümleri ya da demo sürümleri vardır.

18 Vmware Vmware, 1998 de kurulmuş olan sanallaştırma yazılımları üreten bir şirkettir. Vmware’ın masaüstü yazılımları Microsoft Windows, Linux ve Mac OS X üzerinde çalışmaktadır. Ayrıca kurumsal ürün olarak Vmware ESX ve ESXI yazılımları “bare-metal” yani doğrudan donanımda çalışan hypervisoru vardır.

19 Kaynaklar: wasd.red/blog/sanalastırma-nedir.html
Searchservervirtualization.techtarget.com/definition/virtualization


"SANALLAŞTIRMA ÇEŞİTLERİ VE YAZILIMLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları