1-AYAK HASTALIĞI NEDENLERİ A-Multifaktöriel (Çok faktörlü)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
Virüs hastalıkları. Grip İ nfluenza ya da grip, viral bir hastalıktır.viral Sa ğ lıklı insanlarda ortalama bir haftada geçer.
Topiramat 1997 yılında ABD’de epilepsinin ek tedavisi için pazarlanmaya başlanmıştır.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
Hazırlayan : Rıdvan Öztürk Bölümü : Spor Yöneticiliği SPOR VE SAĞLIK
TETANOS NEDİR. TETANOS, SOLUNUM PROBLEMLERINE VE KAS SPAZMLARıNA YOL AÇAN CIDDI BIR BAKTERIYEL HASTALıKTıR. ÜLKEMIZDE KAZıKLı HUMMA OLARAK DA BILINIR.
KİŞİSEL HİJYEN.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
TUŞBA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Kanatlılarda kesim.
Isıtma Çalışma alanlarında çalışanların terlememesi
Dışa Atım Bozuklukları
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
Menü Planlama.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
Genetik mühendisliğinin pratik uygulamaları
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
YAPI KALİTESİ Bitmiş bir yapının kalitesini, yani servis ömrü boyunca güvenliğini belirleyen dört ana unsur; PROJE KALİTESİ Zemin özellikleri dikkate alınmış,
AT BARINAKLARI (TAVLALAR).
Sığır Yetiştiriciliğinde Topallıklar Ve Önemi
Ördek Barınakları.
KANSER.
PAZARLAMA YÖNETİMİ PAZARLAMA YÖNETİMİ • PAZARLAMAYA GİRİŞ
1. sağlık ve sağlığın girdileri
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
SAĞLIKLI BESLENME.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Gübreler ve Gübreleme:
ŞEKER HASTALIĞI.
KUZU BESLEME.
BESİ SIĞIRCILIĞI.
KASDA ENERJİ ÜRETİMİ (Açlıkta ve Toklukta)
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
ESKİ ZAMANLARDA TEKNOLOJİ Buse Beren Eğrilmez
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
Hayvanlar Tavukların Yaz aylarında daha fazla yumurtladıkları bilinen bir gerçektir. Bu durum gün uzunluğunun daha fazla olması ile açıklanabilir.
SUDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER
Aile Hayvancılığında Karlılık
ABD’den Açıklamalı Çiftlik Fotoğrafları
Gelişim ve Temel Kavramlar
İNEKLERİN SÜT VERİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
TANIM Otlatma alanlarından yararlanmayı, vejetasyon, toprak ve diğer doğal kaynakların korunmasıyla beraber, devamlı maksimum hayvansal ürünü elde edecek.
HAYVANCILIĞIN GELECEĞİ
Hastalığın Geçmişi Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ.
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
Beslenme İlkeleri - 5.
ÖZEL DURUMLARDA( HASTALIK-KAZA) PSİKOLOJİK DESTEK
SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE YEMLEME HATALARI VE
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
Sunum transkripti:

1-AYAK HASTALIĞI NEDENLERİ A-Multifaktöriel (Çok faktörlü)

Bakım Ahır Tabanı Hijyen Rutubet Kirlilik Enfeksiyon Baskısı Stres Tırnak Bakımı ve Koruma Yemleme optimize edilerek metabolik stres en aza indirilmeli Yönetim

1.5.4. Barınak ve Zemin Hayvanların yaşadıkları ahır, mera, padok ve barınak şartları ayak hastalıklarının oluşumunda etkilidir. Özellikle barınak hijyeni, düzeni ve zeminin durumu önemlidir. Hayvanların sürekli barınaklarda tutulmalarıyla ayak hastalıklarının arttığı bildirilmiştir. Gezinti alanı mümkün olduğu kadar toprak olmalıdır. Gezinti alanları taş ve yabancı cisimlerden arındırılmış olmalıdır. Beton zeminlerin olabildiğince pürüzlü ve kaymayı önleyecek şekilde oluklu olması gerekir. Ahır ve durak zeminleri mümkün olduğunca kuru ve kaymayı önleyici şekilde yapılmalıdır. Islak zemin mikroorganizma aktivitesini ve kayganlığı arttırır.

Ahırda havalandırma hastalıkların tipi yayılması bakımından önemlidir Ahırda havalandırma hastalıkların tipi yayılması bakımından önemlidir. Uygun havalandırmanın olmadığı işletmelerde tırnak dokusunda yumuşama yada tırnak derisinde aşırı kuruma , tırnakta kırık ve çatlaklara neden olur.  Topallıkla seyreden hastalıklar yönünden beslenme ile ilgili faktörlerinde önemli rolleri vardır. Bozuk yemlerle beslenme allerjilere , kolay fermente olabilir karbonhidratlar bakımından çok zengin ve % 18 ‘ in altında selüloz ve benzeri kaba lif içeren rasyon ile beslenen ineklerde yüksek miktarda doku hormonlarının ( histaminler ) ortaya çıkması sonucu tırnaktaki canlı dokunun kan dolaşımında bozulmalara neden olur. Gereğinden çok yüksek miktarda protein ihtiva ettiği için enerji\protein dengesi bozuk olan rasyonla beslenme sonucu karaciğerde yüklenme ve bunun sonucunda da tırnağın temel maddelerinin sentezlenmesinde aksamalar olur.

Altlık olarak yaygın bir Ģekilde gübre kullanılması, idrar ve diğer atıklar için ahır zemininde bulunması gereken % 3-4’lük eğimin bulunmaması, pislik kanallarının yokluğu, mera dönüĢü hayvanların ayaklarının yıkanmaması gibi faktörler ayak hastalıklarının ortaya çıkmasında etkili olmaktadır.

Sığırların sürekli olarak melas ve küspe gibi asidik rasyonlarla beslenmesi, ahır zemininin gaita ve idrar karıĢımı çamurla kaplı olması ve buna bağlı olarak tırnağın yumuĢaması sonucu tırnak yapısı bozulmakta ve ağırlığın tırnak taĢıma yüzeylerine dengeli bir Ģekilde aktarılması engellenmektedir. Bu durumda tırnağın canlı dokusu etkilenerek fistüllü ve irinli yan duvar ülseri gibi enfeksiyöz ayak hastalıkları ve tırnak deformasyonları meydana gelmektedir.

Ayak hastalıklarının ekonomik etkileri Yem tüketiminde azalma Süt veriminin düşmesi Metabolizmada aksaklıklar Zayıflama Daha uzun yatış süresi Meme başlığı yaralanmaları ve meme problemleri Yüksek tedavi masrafları-Zamansız hayvan ölümleri

Topallıklar Nasıl Önlenir Topallıklar Nasıl Önlenir?  Ani yem değişikliklerinden, ince öğütülmüş tane yemlerden, aşındırıcı zeminli konforsuz ahırlardan kaçınmak gerekir. Yemlere sodyum bikarbonat ilavesi ya da sodyum bikarbonatın ineklerin serbestçe alabilecekleri şekilde sunulması iyi bir önlem olacaktır. Sıcaklık stresine karşı inekleri serinletmek şarttır. Bu çok ihmal edilen bir konu olup, yaz bitiminde, sonbahar aylarında ortaya çıkan topallıkların asıl sebebi bu olmaktadır. Asidozun, biotin sentezini engellediğini ve biotin eksikliğinin tırnak oluşumundaki rolünü de unutmayalım. Suni tohumlamada ayak-bacak indeksi yüksek boğaları tercih etmek, basış bozuklukları yönünden yılda iki kez tırnak düzeltmesi yapmak gerekir.

Hastalığın önlenmesi Topallığın önlenmesinde yem katkı maddelerinin önemi çok büyüktür. Çinko, bakır, iyot, selenyum, E vitamini içeren yem katkılarının kullanılmasının yanı sıra, doğumu takiben kalsiyum ve metionin, sistein, içeren amino asitlerle yapılan takviyeler topallık görülme sıklığını azaltacaktır. İnek konforu, mastitis gibi konularda her zaman sözünü ettiğimiz “Kuru ve Temiz” ilkesi burada da geçerlidir. Kuru ve temiz barınaklar topallığın önlenmesi için alınacak önlemlerin başında gelir. Sağım öncesi veya sağım sonrası ayak banyoları yine topallığın koruyucu hekimliğidir. En az üç metre boyunda ve 13 cm derinliğinde bir havuzun içerisine konulan, tırnağı temizleyerek mikropların etkilerini azaltan solusyonlar topallıkların önlenmesi için tüm dünyada kullanılan en yaygın yöntemdir.

Ayak banyosu Ayak banyoları ayak hastalıklarından korunmak için ahır hijyenini sağlayan ve tüm hayvancılık işletmeleri için uygulanması gereken bir yöntemdir. Ayak banyolarının uygulanmasından önce padok yada mera dönüşü hayvanların ayakları basınçlı su ile temizlenmeli ve parmak arası birikintileri uzaklaştırılmalıdır. Ayak banyosu kış aylarında haftada bir veya iki kez uygulanması esastır. Hastalık durumunda ya da ahır hijyeni iyi sağlanamadığı durumlarda her gün uygulanmalıdır. Ayak banyosu için en çok kullanılan ve en ekonomik olan maddeler formalin , bakır sülfat ( göz taşı ) , çinko sülfattır. Formalin % 3’lük ( 100 lt suya 3 lt ) , bakır sülfat % 2.5 ‘ lük ( 100 lt suya 2.5 kg ) olarak kullanılabilinir.