Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KUZU BESLEME.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KUZU BESLEME."— Sunum transkripti:

1 KUZU BESLEME

2

3 EN ÖNEMLİ AMAÇ İSE PARA KAZANMAKTIR.

4 PEKİ BU AMAÇLARA ULAŞABİLMEK İÇİN NELERİ BİLMEMİZ VE UYGULAMAMIZ GEREKİR ?

5 SAĞLIK GENETİK BAKIM BESLEME
AMAÇLARIMIZ BU HALKALARIN SAĞLAMLIĞINA GÖRE ŞEKİLLENECEK… SAĞLIK GENETİK BAKIM BESLEME

6 BİR İŞİ DOĞRU YAPABİLMENİN YOLU ; DOĞRU SORULAR SORUP DOĞRU CEVAPLARI BULMAYA ÇALIŞMAKTIR.
İSTERSENİZ KUZUCULUKTA DOĞRU YOLU BULMAK İÇİN BUNDAN SONRAKİ BÖLÜMLERİ SORU – CEVAP ŞEKLİNDE İLERLEYELİM…

7 Kazançlı bir kuzuculuk için hangi yetiştirme tarzını (bıçaklık , damızlık , kurbanlık) benimsemeliyim ? Seçilen yetiştirme tarzına göre hangi ırkı seçmeliyiz ? Bölgemizde kazançlı kuzuculuk için süt kuzusu besi modelini ( bıçaklık ) uygulamamız gerekir. Bu modele göre etçi bir ırk ile (merinos vb..) çalışmalıyız.

8 Kuzumuza bakım ve besleme ne zaman başlar ?
Kuzuya bakım sanıldığı gibi doğumdan sonra değil anne karnında başlamalıdır. Doğuma son 1 ay kala anneni vücut kondüsyonuna göre 100 gr’ dan başlayarak gr kadar KOYUN SÜT kullanılması hem doğacak yavru hem de anne için olumlu katkıları olacaktır.

9 Kuzumuzun doğum alanı nasıl olmalıdır ?
Kuru ve temiz olmalıdır. Hava ceryanı olmamalı ama bol oksijen olmalıdır. Bölüm her doğum sonrası dezenfektan yardımıyla temizlenmelidir. Doğum alanı kuzumuzun ısı kaybını önleyecek şekilde dizayn edilmeli. Resimdeki doğal ortam taklit edilmelidir.

10 Kuzu ile annenin birlikte kalacağı süre kaç gün olmalıdır ?
En az 20 gün olmalıdır. Çünkü kuzumuzun ilk besin kaynağı tüm canlılarda olduğu gibi anne sütüdür. İşkembe gelişimi yok. Bu zaman içerisinde anne meraya salınmamalıdır.

11 Kuzumuzun önüne ilk ne zaman yoğun yem ( fabrika yemi ) ve kaba yem (yonca , yulaf otu ) konulmalıdır ? Fabrika yemi 21 günlükten sonra kaba yem ise 1 ay olduktan sonra (250 – 300 gr şeklinde) verilmelidir. PAPİLLA

12 Ne zamana kadar kuzu annesini emmelidir ?
Kuzumuzun canlı ağırlığı kg geldiğinde zaman olarak 60. günlerde kuzu anneyi emmeyi bırakmalıdır. Ama yine de sütten kesim kuzuya bağlı olarak değişir. 60. Günlerde koyunu sütten çıkarırsak daha kısa bir süreçte koça getirebiliriz.

13 Kuzunun yem yiyeceği ve gezineceği alan ne kadar olmalıdır ?
Kuzunun rahat bir ortamda büyüyebilmesi için 0.5 – 0.6 m alana 1 adet kuzu için 20 – 25 cm alana ihtiyaç vardır. Ayrıca bir kuzu için kg yoğun yeme 25 – 30 kg kaba yem ihtiyacı için saklama alanına ihtiyaç vardır.

14 Kuzu besisinde oluşabilecek hastalıklara karşı kuzuya aşı ne zaman yapılmalıdır ?
Özellikle kuzu besisinde ani ölümlere ( kırağı , proza ) ilk ayını geçtikten yeme alışamaya başladığı dönemde 7-8 li karma aşı yapılmalıdır. Ektima ( ağız yarası ) için aşılama ilk 15 günlükten sonra yapılmalıdır.

15 YAPTIR AŞINI ARTTIR AŞINI !!!
Yıl içerisinde anneye yapılması gereken aşılar var mıdır ? Entero toksemi (kırağı aşısı) Şap hastalığı Koyun keçi veba hastalığı Pasteurella aşısı Agalaksi (süt kesen ) hastalığı İç-dış parazit mücadelesi Koyun keçi ciğer ağrısı Çiçek hastalığı Bruselloz hastalığı YAPTIR AŞINI ARTTIR AŞINI !!!

16 Kuzu doğumu sırasında en çok nelere dikkat edilmelidir ?
Doğum sıvılarından arındırma Göbek bağı temizliği Ağız sütünün hemen 1 saat içinde alınımı Kuru ve temiz bir ortam ( ısı kaybı olmamalı) E vitamini ve selenyum takviyesi Ağıza 30 dakika içinde spactem jel sıkılması

17 Kuzu besisinde suyun önemi nedir ?
İşkembe m.o için yaşanacak ortam hazırlar. Kuru madde tüketimini arttırır. Özellikle susuzluk kuzu besisinde idrar taşı oluşumuna yol açmaktadır.

18 HER CANLI SUYA MUHTAÇTIR !!!!

19 BU ANLATIMLARA GÖRE KUZUMU NASIL BESLEMELİYİM ? 1.YOL Kuzu yaşı (gün)
Kuzu besi ( enerji) yemi Kuru ot (yonca) SU SÜT 0-21 GÜN YOK VAR GÜN 50 GR GR 60.GÜN - KESİM SERBEST GR

20 2. YOL Kuzu yaşı (gün) Kuzu başlangıç Kuzu büyütme su süt arpa Kuru yonca 0-21 gün yok var 21-60 gün serbest gr 60-kesim %30 gr


"KUZU BESLEME." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları