Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan : Rıdvan Öztürk Bölümü : Spor Yöneticiliği SPOR VE SAĞLIK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan : Rıdvan Öztürk Bölümü : Spor Yöneticiliği SPOR VE SAĞLIK"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan : Rıdvan Öztürk Bölümü : Spor Yöneticiliği Öğr. Gör. : Aslı Esenkaya SPOR VE SAĞLIK

2 SAĞLIGIN TANIMI NEDİR ? Geçmişte sağlığın tanımı; hastalıklardan uzak olma diye ifade edilirdi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sağlığı “sadece hastalıklardan ve mikroplardan koruma değil, bir bütün olarak fiziki, ruhi ve sosyal açıdan iyi olma hali” olarak açıklar.

3 Yaşadığımız çağa göre ise; duygusal, ruhsal, zihinsel (entelektüel), toplumsal, mesleki ve fiziksel olarak sağlıklı olma hali olarak açıklanabilir.

4 SPORUN SAĞLIĞA ETKİLERİ Bedensel hareketsizlik, başta kalp, yüksek tansiyon olmak üzere birçok hastalıkta etkili rol oynuyor.

5 Düzenli orta düzeyde yapılan bedensel aktivitelerin : Kalp hastalığı Şişmanlık İnsüline bağlı olmayan diyabet Yüksek tansiyon gibi hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde, ayrıca vücut ağırlığının kontrolü ve organizmanın strese karşı direncini artırmada, önemli rol oynadığı ispatlanmıştır.

6

7 Düzenli spor sonucunda kalbe oksijen sağlayan sistem ve organlar güçlenir; verimleri artar. Toplam kolesterol düzeyindeki “iyi” kolesterolün oranı artar, kolesterolün zararı azalır. Yüksek tansiyon kontrol altında tutulur.

8 Stresin yaratabileceği olumsuz etkileri azaltarak, kalbe zarar vermesini engeller. Kilomuzu kontrol altında tutmamız kolaylaşır. Spor vücudun oksijen gereksinimini artırmakta; böylece, başta kalp ve kan dolaşım olmak üzere oksijen sağlayan sistemler güçlenmekte ve daha verimli çalışmaktadır.

9 Sporu düzenli yapınca, kaslar aynı miktardaki kandan daha çok oksijen çekebildikleri için, kalp üzerindeki yük azalır.

10 DIŞ GÖRÜNÜM Spor bedeni geliştirir ve belli bir görünüş sağlar, fakat zayıflatmaz. Terleme ile kilo kaybı düşünülmemelidir, ter ile kaybedilen su daha sonra geri alınır. Fizik aktivite selülite karşı etkili mücadele yöntemidir, kasları uyumlu hale getirir, aşırı kilo alımına yol açmaz

11 PSİKOLOJİK YARARLAR Kendine güveni uyandırır, hırsı artırır. Heyecanı ve stresi azaltır. Beynin daha iyi oksijenlenmesi sayesinde, zekasal etkinliği yükseltir. Bedenin bilincine varılır.

12 Grup düşüncesi, bireyler arasında ilişkiler, karşılıklı olarak saygı kavramı gelişir.

13 Zevk alma duyusu gelişir; bu beyinden salgılanan hormonlar ile olur; aile ve mesleki kaygılardan kurtulmaya olanak sağlar.

14 Açıkça bilinmektedir ki, insan organizması uygarlık geliştikçe daha az hareket etmek zorunda kalmaktadır. Hareket azlığının organizma üzerindeki olumsuz etkileri düşünülmeden, her geçen gün yeni bir alet geliştiriliyor.

15 İnsanlar, rahatlığımız için deyip, bu aletleri kapışıyorlar. Zaman kayıp etmeden düzenli bir bedensel aktiviteyi yaşam haline getirin. Burada kısaca spor yapan ve yapmayanları kıyaslamak belki yön gösterici olacaktır.

16 SAĞLIKLI BİR YAŞAM İSTİYORSAN HAREKETE GEÇ! HAREKETE GEÇİR!


"Hazırlayan : Rıdvan Öztürk Bölümü : Spor Yöneticiliği SPOR VE SAĞLIK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları