Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAPI KALİTESİ Bitmiş bir yapının kalitesini, yani servis ömrü boyunca güvenliğini belirleyen dört ana unsur; PROJE KALİTESİ Zemin özellikleri dikkate alınmış,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAPI KALİTESİ Bitmiş bir yapının kalitesini, yani servis ömrü boyunca güvenliğini belirleyen dört ana unsur; PROJE KALİTESİ Zemin özellikleri dikkate alınmış,"— Sunum transkripti:

1 YAPI KALİTESİ Bitmiş bir yapının kalitesini, yani servis ömrü boyunca güvenliğini belirleyen dört ana unsur; PROJE KALİTESİ Zemin özellikleri dikkate alınmış, mimari, statik ve betonarme olarak standartlara, yönetmeliklere, şartnamelere, meslek kurallarına uygun güvenilir proje. 2. MALZEME KALİTESİ Projede öngörülen özelliklere sahip, o özellikleri inşaatın başından sonuna kadar koruyan, standartlara, yönetmeliklere ve şartnamelere uygun malzeme. 3. İŞÇİLİK KALİTESİ İnşaat süresince kullanılan malzemelerin projeye, fen ve meslek kurallarına uygun biçimde, bilinçli ve bilgili işçilikle uygulanması. 4. DENETİM KALİTESİ Yukarıdaki amaçların tümünün sürekli ve etkin biçimde denetlenmesi, kalitenin güvence altına alınması ve dökümante edilmesi.

2 YAPI KALİTESİ Yaşadığımız Marmara ve Düzce Depremleri göstermiştir ki hasar gören ve göçen yapılarımızda yukarıdaki unsurların en az birinde, çoğu birden fazlasında bilgisizliğimiz, bilinçsizliğimiz, ihmalimiz, kusurumuz vardır. Yapıda kullanılan malzemeleri “taşıyıcı sistem malzemesi” ve “diğerleri” olarak iki ana gruba ayırmak mümkündür. Taşıyıcı sistem malzemeleri açısından yapı çelik, ahşap, yığma ve betonarmedir. Ülkemizde inşa edilen yapıların çok önemli bir bölümü betonarmedir ve taşıyıcı sistem malzemeleri çelik donatı ve betondur.

3

4

5 Amaçlanan servis ömrünün sınıflandırılması (EN 1991-1, EN 1994)

6 Yaşam Döngüsü Değerlendirilmesinde sürdürülebilirlik ölçütlerinden biride dayanıklılıktır. Dayanıklılık ölçütü hizmet ömrü kapsamında ele alınmaktadır.

7 Beton ve demir donatı malzeme özelliklerinden ve kullanım sürecinde dış etkilere maruz kaldıklarından dolayı bir süre sonra işlevlerini tam olarak yerine getirememeye başlarlar.Bu durum hizmet ömrünü kısaltır. Hizmet ömrünün uzun ve sağlıklı olması için betonda hammadde seçimi,karıştırma,uygun taşıma, döküm, yerleştirme, sıkıştırma, kür aşamalarını ilgili standartlara göre yapılması gerekir. Demir donatı betonarme yapıların hizmet ömrünü kısaltmaması için donatının yeterli ve uygun yerde kullanılması, doğru pas payı ve betonun geçirimsiz olması donatı korozyonunu önleyici faktörlerdir.

8 SERVİS ÖMRÜ KAVRAMI Servis ömrü: Uygun bakım yapılması şartıyla, yapıda kullanılan beton performansının, yapının performans şartlarını sağlamaya uygun seviyede tutulduğu süre. A) Teknik servis ömrü, hasarın kabul edilemeyen bir durumuna kadar serviste geçen süredir. B) Fonksiyonel servis ömrü, yapının fonksiyonel performansının tüm ilgili taraflar veya yapı sahibinden gelen gereksinimlere yanıt verebilen bir servis ömrüdür. C) Ekonomik servis ömrü, betonarme yapıyı mevcut durumuyla kullanmak yerine başka amaç için değiştirme yapılıncaya kadar serviste geçen süredir.

9


"YAPI KALİTESİ Bitmiş bir yapının kalitesini, yani servis ömrü boyunca güvenliğini belirleyen dört ana unsur; PROJE KALİTESİ Zemin özellikleri dikkate alınmış," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları