Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAĞLIKLI BESLENME.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAĞLIKLI BESLENME."— Sunum transkripti:

1 SAĞLIKLI BESLENME

2 BESLENME İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli miktarda alıp vücudunda kullanmasıdır.

3 SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınmasıdır. Çocuklar hızlı büyüme, fazla hareketlilik nedeniyle yetişkinlere oranla daha fazla enerji ve besin öğesine gereksinim duyarlar.

4 GÜNDE KAÇ ÖĞÜN YEMELİYİZ?
KAHVALTI ÖĞLE YEMEĞİ AKŞAM YEMEĞİ Öğün aralarında meyve, fındık, ceviz, kurutulmuş meyveler, süt, ayran

5 BİR ÖĞÜNDE HER BESİN GRUBUNDAN YEMELİYİZ. SEBZE AYRAN MEYVE SALATA SÜT
YOĞURT ET GRUBU SEBZE EKMEK GRUBU

6 EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜMÜZ NEDİR???

7 KAHVALTI!!! Düzenli kahvaltı yapmak öğrenme, dikkat, verimlilik, yaratıcılık gücünde artış ve fiziksel dayanıklılık açısından oldukça önemlidir.

8 KAHVALTIDA NELER YİYEBİLİRİZ?

9 TEMEL BESİN GRUPLARI NELERDİR?

10 SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ Kemik ve diş sağlığının korunmasında yararlıdır.
Protein, enerji, vitamin ve mineral içerikleri zengindir. Kemik ve diş sağlığının korunmasında yararlıdır. Sindirim sistemini düzene sokar Büyüme ve gelişmeyi destekler. Dişleri korur ve çürükleri önler. Hücre ve doku oluşumunda rol alır. Beynin gelişiminde önemlidir Hücreleri onarır, kemikleri sertleştirir. Bağışıklığı güçlendirir.

11 TAHILLAR VE TAHILLARDAN YAPILAN YİYECEKLER
Tam tahıllı ekmekler, pirinç, şehriye, bulgur, makarna, tahıllı kahvaltılık gevrekler, yulaf vs. Her öğünde en az bir veya iki porsiyon bulunmalıdır. Tam tahıllı ürünler tercih edilmelidir. Önemli enerji kaynağıdır. Hafıza için gereklidir.

12 ET VE ET ÜRÜNLERİ Tavuk, balık, kırmızı etler, yumurta…
Hayvansal protein kaynağımızdır. Protein, B vitaminleri, demir ve çinko zengindirler. Günde 1-2 porsiyon tüketilmelidir. Haftada en az 1-2 kez balık tüketimi sağlıklıdır.

13 SEBZE VE MEYVELER Vitamin, mineral ve lif açısından son derece zengindirler. Günde toplam 3-4 porsiyon sebze ve meyve tüketildiğinde yeterli vitamin ve mineral alınmış olur. Değişik renkte, çeşitli sebze ve meyveler seçilmelidir.

14 BESİN ÖĞELERİ NELERDİR?

15 KARBONHİDRATLAR Pirinç
Vücuda enerji sağlar. Başlıca karbonhidrat kaynakları: Ekmek Makarna Pirinç Meyveler Sebzeler Şeker vb.

16 YAĞLAR En çok enerji veren besin öğesidir.
Vücudu darbelere karşı korur. Vücut ısısını kontrol eder. Depo besin olarak görev yapar.

17 YAĞLAR Çocukların hızlı gelişmesini sağlayan ve aktif hayatını destekleyen önemli bir enerji kaynağıdır. Yetersiz yağ alımı büyüme ve gelişmeyi yavaşlatır. Margarin ve tereyağı gibi katı yağlar yerine zeytinyağı gibi sağlıklı sıvıyağların tüketiminin arttırılması uygundur.

18 PROTEİNLER Vücudun yapıtaşlarıdır. Enerji kaynağı olarak kullanılır.
Büyüme ve gelişme için en önemli besin öğesidir. Bağışıklık sistemimizi korur ve güçlendirir. Kan, kemik ve kas hücrelerimizi oluşturur. Hücrelerin yenilenmesi için önemlidir.

19 PROTEİN KAYNAKLARI Süt, Süt ürünleri, Et, Yumurta, Balık,
Kurubaklagiller zengin ve kaliteli protein kaynağıdır.

20 PROTEİN EKSİKLİĞİ Yeterli protein alınmazsa büyüme durur, vücut
Günlük protein gereksinimi (ilköğretim çağı) direnci azalır, hastalıklara yakalanma riski artar. 2 bardak süt veya yoğurt 1-2 kibrit kutusu peynir 3-4 köfte kadar tavuk,balık veya et ile karşılanabilir.

21 MİNERALLER Sebze, meyve, süt, et grubu zengin kaynaklardır.
Hücre korunması; sağlıklı diş, kemik, cilt yapısı için önemlidir. Kalp ritmi, kan basıncı gibi düzenleyici fonksiyonlarda rol oynar. Vücut suyunun dengede tutulmasını sağlar. Kalsiyum, bakır, iyot, demir, çinko, fosfor, sodyum vb...

22 Kan yapımı için ‘’Demir’’
MİNERALLER Kemik ve diş gelişimi için ‘’Kalsiyum’’ Kan yapımı için ‘’Demir’’ Büyüme için ‘’Çinko’’

23 VİTAMİNLER Zararlı maddelerin etkilerinin azaltılmasında yardımcıdırlar. Vitaminler genellikle bitkilerden alınır, sindirilmeden kana karışırlar. Vücudun direncini artırır, hastalıklardan korur. Kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin kemik ve dişlere yerleşmesine yardımcıdır.

24 VİTAMİNLER

25 SU Vücut ısısının düzenlenmesi için gereklidir.
Besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması için gereklidir. Temiz su her zaman tüketilebilir (öğünlerde, aralarda) Yarım yağlı sütlü içecekler,ayran ara öğünlerde tüketilebilir.

26 Tüketiminde Dikkatli Davranılacak Besinler
!!!! Yağ, şeker, tuz, hazır sos veya tatlandırıcıların fazla kullanılması çeşitli sağlık sorunlarına (diş çürükleri, obezite,damar hastalıkları) neden olur.

27 “Fast Food” Ürünler!!! Hazır gıdalardaki renklendiriciler, aroma artırıcı maddeler, tatlandırıcılar, kanser ve kalp hastalıklarını artırır. “Fast food” hazır yiyecekler yüksek enerji içermelerine karşın, vitamin, mineral ve liften fakirdir. Kilo artışı, damar hastalıkları, bazı kanserler için risk artışına neden olurlar.

28 “Fast Food” Ürünlerin Zararları!!!
A vitamini, C vitamini ve kalsiyum yönünden yetersizdir. Kolalı içecekler, çay ve kahve sık tüketilmemelidir. Aksi halde; Sinirlilik, Huzursuzluk, Uykusuzluk Kan basıncında yükselme gibi durumlara neden olur.

29

30 HAZIRLAYAN: GİZEM FAFAL
TEŞEKKÜRLER… HAZIRLAYAN: GİZEM FAFAL


"SAĞLIKLI BESLENME." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları