Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hastalığın Geçmişi Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hastalığın Geçmişi Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ."— Sunum transkripti:

1 Hastalığın Geçmişi Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ

2 Hayvancılık işletmelerinde çalışan veteriner hekimler hastalıkların geçmişleriyle ilgili olarak sorumludurlar.

3 Hastalığın geçmişi “hastalığın hazırlayıcı sebepleri” anlamına gelir.

4 Sorgulama Neden? Niçin?

5 Çiftlikte karşılaşılan ve tedavi edilen bir hastalığın ardından mutlaka bazı sorular sorulmalıdır.
Bu tedaviyi yapma ihtiyacı neden ortaya çıktı? Neyi, neleri eksik yaptık veya ihmal ettik de, sonuç olarak bu hastalıkla karşılaştık?

6 ÖRNEKLER

7 Ketosis tedavisi yaptıktan sonra;
Sorulacak sorular: Kuru dönem beslememizde hatalı mıyız? Doğum öncesi ve sonrası “profesyonel destekler” i ihmal ettik mi? İneklerimizi kuru dönemde aşırı şişmanlattık mı?

8 Doğum felci, süt humması tedavisi yaptıktan sonra;
Sorulacak sorular: Kuru dönemde besleme hataları yaptık mı? Doğum öncesi ve sonrası “profesyonel destekler” konusunda ihmallerimiz var mı?

9 Solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi ettikten sonra;
Sorulacak sorular: Nakliye, yer değiştirme, strese sebep olabilecek herhangi bir durum söz konusu oldu mu? Stres önleyici olarak yapılması gerekenlerden bir takım eksikliklerimiz var mı? Barınak havalandırmamız kötü mü?

10 Klinik mastitis tedavisi yaptıktan sonra;
Sorulacak sorular: Sağımcı hatası olabilir mi? Süt filtreleri temiz mi? Memenin koruyucu düzenekleri konusunda ihmalimiz var mı? Memeyi dayanıklı kılacak katkı maddeleri konusunda ihmalimiz var mı? Mastitisle mücadele etme konusunda kullanabileceğimiz tüm olanakları kullandık mı? Süt sağım makinasının vakumu, temizliği konularında bir yanlışlık yapıyor muyuz? Ön daldırma, son daldırma, kurulama gibi prosedürlerde hata, eksiklik, ihmal var mı? Sağımda “Kuru ve Temiz” kuralına uyuluyor mu?

11 Buzağı ölümleri konusunda;
Sorulacak sorular: Buzağının ağız sütünü tam olarak, zamanında aldığından emin miyiz? Kovaların, biberonların ve buzağı kafeslerinin temizliğinden emin miyiz? Doğum öncesi aşılama konusunda, doğum sonrası antiserum uygulamalarında bir ihmal, eksiklik söz konusu mu? Buzağılara doğumu takiben “profesyonel destek” verilmesi gerekiyor muydu? Çiftlikte “Kuru ve Temiz” kuralına uyuluyor mu? Doğumdan hemen sonra göbek kordonu bakımı usulüne göre yapılıyor mu? Barınak koşullarımız uygun mu? Buzağı annesinin yanından ayrılıyor mu?

12 Hastalıkların geçmişiyle ilgili sorulabilecek diğer sorular:
Isı stresiyle her yönden, yeterince, mücadele ediyor muyuz? Serinletme Kayıpların giderilmesi Subklinik problemlerimiz var mı? (ineklerin gizli dertleri) Subklinik asidoz Subklinik ketosis Subklinik hipokalsemi Subklinik mastitis

13 Subklinik hastalıkları önleyerek, ardından gelebilecek başka hastalıkları da önlemiş oluruz

14 Isı stresini önleyerek, ardından gelebilecek verim düşüklüğü, döl tutmama, topallık gibi sorunları da önlemiş oluruz.

15 Hastalıkların geçmişine dönüp bakmazsak, başımıza gelenleri geriye yönelik olarak irdelemezsek; ilaç kullanımı, özellikle antibiyotik kullanımı artar. Çiftlikteki problemler sürer gider. Çiftlikte çalışan veteriner hekim başarısız olur.

16 Her antibiyotik kullanımı sonrası “buna neden gerek duyduk
Her antibiyotik kullanımı sonrası “buna neden gerek duyduk?” sorusu sorulmalı, ciddi bir şekilde yanıtları aranmalıdır.

17 Tam olarak incelendiğinde; hayvancılık işletmelerinde ANTİBİYOTİK kullanımı bir “gösterge”dir. Çiftlikteki eksiklikleri, ihmalleri, yanlışları gösteren bir indikatördür.

18 Uygun rasyon ve yemleme teknikleri
Uygun barınaklar Uygun boğa sperması seçimi Uygun aşılama programları Konfor = KORUYUCU HEKİMLİK = Daha az antibiyotik kullanımı = İyi yönetilen, kâr eden çiftlikler

19 Teşekkür ederiz…


"Hastalığın Geçmişi Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları