Eğitim Bilimleri Fakültesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
/ 151 EğitimYöntemleri Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015.
Advertisements

ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ
ETKİLİ ÖĞRETİM İÇİN YÖNTEM VE TEKNİKLER
Figen ŞENGÜL 1, Gülşah SEYDAOĞLU 2 Çukurova Üniversitesi, (1) Adana Sağlık Yüksek Okulu, (2)Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi AD Hemşirelik Eğitim Modellerinin.
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM © TemplatesWise.com 1.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Hazırlayan: Dr. Emine CABI
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
1 “Öğrenci Merkezli Öğretim” Öğretmen Adayları Bakış Açısı ile Ne İfade Ediyor? Dr.Dürdane JACOBS Dr. Fahriye HAYIRSEVER.
SOLUNUM VE GEVŞEME EGZERSİZLERİ İLE ETKİLİ MÜZİK EĞİTİMİ AYŞEN ÜMİT İSTANBUL BİLİM VE SANAT MERKEZİ Müzik Mentoru.
Program Tasarım Modelleri
EQUIZSHOW.
Prof. Dr. İnayet Aydın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi
Süreç... Rehberlik Nedir? Rehberlik Ne Değildir? Reberlik İlkeleri Nelerdir? Rehberlik Servisinden Hangi Konulara Dair Yardım Alınabilir? - Bireysel Alan.
GÖRÜŞ GELİŞTİRME TEKNİĞİ
EĞİTİMDE DRAMA.
Emine Hoşoğlu doğan İstanbul şehir üniversitesi Eylül 2014
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği Edward De Bono'nun 1985'te yayınlanan kitabıdır. Yazar ,insanların düşünme alışkanlıkları ile kendilerini kısıtlayarak, sadece.
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
AKVARYUM TEKNİĞİ.
Aile İçi İletişim İle Çocuğunuzun Sorunlarını Çözebilirsiniz!!!
Erken çocukluk döneminde fen ve matematik kavramlarının gelişimi
Kişisel-Sosyal Rehberlik
Öğretimin Uyarlanması
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ 1
Drama ile İlgili Terimler / Eğitim Öğretim Sürecinde Drama
İLETİŞİM.
YAŞAM BECERİLERİ -Öfke kontrolü -“Hayır” diyebilme -Israrlara karşı koyabilme -Kendini ortaya koyma -İletişim becerileri -Sorun çözme -Stresle başa.
PPT 6 Kapsayıcı bir eğitim için nasıl bir sınıf yönetimi yaklaşımı benimsemeliyim? Sınıfında Yabancı Uyruklu Öğrenci Bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin.
BİLSEM NEDİR? “Bilim ve Sanat Merkezi, okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında.
Program Tasarım Modelleri
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
DEYİMLERİ YAŞAMA ZAMANI
İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YAKLAŞIMI
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
TARTIŞMA YÖNTEMİ Hazırlayan:Yalçın ÇERMAN.
Arş. Gör. Dr. Seyhan ERYILMAZ TOKSOY
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
PIRLS (The Project of International Reading Language Skills-Uluslararası Okuma Becerileri Projesi) Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
Etkili Öğretmen Kimdir?
Eğitsel Rehberlik.
Çoklu Zeka Teorisi.
Okul Öncesi Dönemde Fen Eğitimi
Diğer Teknikler I Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
ÖĞRETİM ARAÇ-GEREÇLERİNİN SEÇİMİ ve HAZIRLANMASI
İSTASYON YÖNTEMİ.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Geliştirme Genel Müdürlüğü
Oyun İçine Gömülü Öğretim
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - I
B. ÇEŞİTLİ ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
SIRADIŞI ÖĞRENCİ ÇALIŞMALARI
İLETİŞİMİ KOLAYLAŞTIRAN YAKLAŞIMLAR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EGE ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ
E-TWINNING BİLGİLENDİRME SUNUSU
GÖRSEL ARAÇ ÇEŞİTLERİ.
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
Nitel Araştırmalar.
Geliştirme Genel Müdürlüğü
Sosyal Bilgilerde Değer Eğitiminde Biyografi Kullanımı
Sunum transkripti:

Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim İlke ve Yöntemleri Doç. Dr. Berna Aslan Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi

KONUŞMA HALKASI Öğrencilerin görüş farklılıklarını görmeye ve farklı görüşlere saygı gösterme davranışını geliştirmeye yarayan bir yöntemdir. Öğrenci merkezlidir. Yöntemin amacı sınıf içinde güven ve saygı atmosferi oluşturmak, öğrenciler arasında ilişkileri ve iletişimi geliştirmektir.

UYGULANMASI Öğrenciler U şeklinde ya da yarım daire şeklinde oturtulur. Uyulacak kurallar tahtaya yazılır. Bir olay, öykü anlatılır. Kısa film, resim dizisi verilir ya da canlandırma yapılır. Öğretmen tartışılacak konuyu açıklar. 

Kullanılan materyal ile ilgili sorular (Sizce ne hissetmiştir Kullanılan materyal ile ilgili sorular (Sizce ne hissetmiştir ? Sizce ne düşünmüştür ? Siz ne hissettiniz ? Buna benzer bir durumla karşılaştınız mı ? vb.) yöneltilir, katılımcılar olay ya da öyküdeki birinin yerine geçerek düşünürler ya da kendi düşüncelerini açıklarlar. Her öğrenci konuşturulur. Konuşmak istemeyen öğrenci "pas" der ve bu öğrencilere ikinci turda konuşursunuz diyerek cesaret verilir. Her katılımcı konuştuktan sonra kısa bir özet yapılır ve sonuca ulaşılır.

KURALLARI Alaycı, aşağılayıcı ve kırıcı sözler kullanılmamalı. Konuşma nesnesi elinde olmadan konuşulmamalı. Konuşan kişinin yüzüne bakılmalı. Görüşlerin gerekçesi açıklanmalı. Yalnızca sırası gelen kişi konuşmalı. Söylenenler dikkatlice dinlenmeli. «Arkadaşıma katılarak şunu söylemek istiyorum…» ya da «Arkadaşıma katılmıyorum, çünkü…» gibi tümceler kullanılabilir.

AMAÇLARI Sınıf içinde, okulda, bahçede, yaşamda var olan, uyulması gereken kuralları ve sorumlulukları tanımlama Duyguları açıklama Okulda şiddet, dışlanma gibi konuları tartışma Dinlenme ve dikkat toplama gibi iletişim becerileri geliştirme Öğrencilere daha fazla yetki ve sorumluluk verme

Daha güçlü bir sınıf duygusu geliştirme Grup içinde konuşma becerisi geliştirme Kendini başka birinin yerine koyarak düşünme Yaşanmış bir disiplin sorununa çözümler üretme

YARARLARI Öğrencilere empati becerisi kazandırır ve geliştirir. İletişim, kendini ifade etme, grup içinde konuşma, dikkatli dinleme ve farklı görüşlere saygı gösterme gibi becerileri geliştirir. Duyguları ve düşünceleri ayırt etmeyi öğretir.

GÖRÜŞ GELİŞTİRME Bütün sınıfın katılımı ile gerçekleştirilen, her bireyin bireysel olarak görüşünü, görüşünün gerekçelerini savunduğu isterse kendi kararı ile görüşünü değiştirdiği bir yöntemdir. Öğrenci merkezli olup bir tartışma çeşididir. «Kazanan», «kazanmayan», «doğruyu savunan», «yanlışı savunan» yoktur.

UYGULANMASI Tamamen Katılıyorum, Katılıyorum, Kararsızım, Katılmıyorum, Hiç Katılmıyorum yazan görüşler sınıfın farklı yerlerine asılır.

Öğrencilerin görüşlerini belirtebilecekleri bir konu ya da soru belirtilir. Öğrenci soruya ilişkin seçtiği seçeneği söyler ve neden bu seçimi yaptığını açıklar. Diğer öğrenciler saygıyla dinleyerek katılıp katılmadıklarını ifade ederler ve fikirlerini değiştirebilirler.

AMACI VE YARARLARI Öğrencilerin bütün halinde katıldıkları bir çalışmadır. Öğrencilerin ilgi ve dikkatlerini artırarak derse aktif katılımlarını sağlar. Sınıf içinde zevkli ve eğlenceli bir ortam oluşmasını sağlar. Eleştirel düşünmeyi, başka görüşlere saygıyı, ikna yeteneğini geliştirmeyi, görüşlerini değiştirebilme becerilerini kazandırmayı amaçlar.

Görüş geliştirme tekniği ile münazara arasındaki farklar nelerdir? Sadece iki zıt düşünce yoktur, iki uç noktanın ara noktaları da vardır. Bütün sınıf tartışmaya katılabilir, jüri yoktur. Tartışmada kazanan, kaybeden grup yoktur. Öğrenciler başta savundukları görüşü terk edip başka bir görüşe, hatta karşı çıktığı görüşe katılabilirler.