Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

B. ÇEŞİTLİ ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "B. ÇEŞİTLİ ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 B. ÇEŞİTLİ ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
ANLATIM YÖNTEMLERİ Kapsamı Anlatım, öğretmenlerin bilgilerini, pasif bir şekilde oturarak dinleyen öğrencilere otokratik bir biçimde ilettiği bir yöntemdir. Çok sık kullanımı, kötüye kullanımı ve yanlış kullanımı nedeniyle en etkisiz yöntem olarak bilinmektedir. Anlatım yöntemini zenginleştirmek öğretmenin elindedir. Önemli olan husus anlatımın yerinin ve süresinin iyi seçimidir. Anlatımın kısa ve ilginç olmasını sağlama ve herkesin dikkatini çekme öğretmenin görevidir.

2

3 Faydaları: Bilgileri kalabalık gruplara iletmek için yararlıdır. Konu düzenli bir biçimde sunulacağı için zamanın iyi kullanımını sağlar. Oturumda sürpriz bir bilgi ile karşılaşmayacağı için öğretmene ‘güven’ duygusu verir. Uygulaması kolay ve ekonomiktir. Sınırlılıkları Uzun ve sık sık tekrar edilen bir anlatım kolayca sıkıcı hale gelir. Dinleyiciler çok pasiftir. Dinleyicileri tanımak güçtür. Öğretim sırasında öğrencilere soru sorma izni verilmediği için dönütü ortadan kaldırır, eksik iletişime neden olur.

4

5 En İyi Kullanım İçin Rehberlik İlkeleri
Dinleyicileri tanıma, özel ilgi ve ihtiyaçları bilme. İyi organize etme. Resimler, modeller ve diğer görsel-işitsel araçlarla anlatımı zenginleştirme. Sesi iyi kullanarak anlatımı tekdüzelikten kurtarma. Anlatım sırasında sorulardan yararlanılarak ‘kuru’ anlatımdan sakınma. Öğrencilere soru sorma imkanı verme. Dinleyicileri gözleme. Anlatılan konunun yazılı bir özetini dağıtma.

6

7 2. SORU CEVAP YÖNTEMİ Kapsamı
Soru cevap öğretmenin formüle ettiği soruları öğrencilerin sözel olarak cevaplamalarına dayanan bir öğretim yöntemidir. Faydaları Analitik düşünceleri uyarma, Öğrenci güçlüklerini tanılama, Öğrencileri güdüleme, Kavramları açıklama, Yeni değer ve tutumları cesaretlendirme, Düşünmeye özel bir yön verme, Sonuçların nedenleri açıklama.

8 1. Soru hazırlama tekniği bilme
Sınırlılıkları Bilgi vermek için anlatım yöntemine göre daha yavaş bir yöntemdir. Yanlış cevaplar çok sık olursa zaman kaybına neden olabilir. Sorulara sürekli tam ve doğru cevap verememe öğrencinin kendine güvenini azaltır. En İyi Kullanma İçin Rehber İlkeleri 1. Soru hazırlama tekniği bilme Sorular istenilen cevaba göre şekillendirilir. Basit, kolayca takip edilir ve anlaşılır olmalıdır. Açık bir amacı olmalıdır. Eğer soru belirsizlik taşıyorsa cevabı da bir anlama olmaksızın belirsiz olacaktır. Öğrencilerin tahminen cevaplayabilecekleri ssorular hazırlanmamalıdır. Soru asla cevabı ima etmemelidir.

9

10 2. Soru sorma tekniğini bilme
İyi soru sorma tekniği her şeyden önce iyi bir gramer ve öğrencilerin bildiği kelimeleri kullanmayı gerektirir. Sorular tüm sınıfa dağıtılmalıdır. Sorular tüm sınıfa sorulmalı, biraz beklenip cevap vermek isteyen öğrencinin ismi söylenmelidir. Öğrencilerden tam cevap beklenmelidir. Cevap için uygun bir zaman tanınmalıdır.


"B. ÇEŞİTLİ ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları