Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PPT 6 Kapsayıcı bir eğitim için nasıl bir sınıf yönetimi yaklaşımı benimsemeliyim? Sınıfında Yabancı Uyruklu Öğrenci Bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PPT 6 Kapsayıcı bir eğitim için nasıl bir sınıf yönetimi yaklaşımı benimsemeliyim? Sınıfında Yabancı Uyruklu Öğrenci Bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin."— Sunum transkripti:

1 PPT 6 Kapsayıcı bir eğitim için nasıl bir sınıf yönetimi yaklaşımı benimsemeliyim? Sınıfında Yabancı Uyruklu Öğrenci Bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Eğitimi

2 Sınıf Yönetimi Anlayışları
Otoriter sınıf yönetimi anlayışı Serbest (ilgisiz) sınıf yönetimi anlayışı Demokratik sınıf yönetimi anlayışı

3 Otoriter sınıf yönetimi anlayışı-I
Öğretmen sınıfın tek yöneticisidir. Eleştiri yapılmasına izin vermez. Öğrenciler öğretmenin kararlarına uymak zorundadır. Öğrencilerin ihtiyaçları dikkate alınmaz. Öğrenci düşündüğü gibi davranamaz. Dersteki zorlama kalkınca öğrenci disiplinsiz olur. Öğrencide sorumluluk duygusu gelişmez.

4 Otoriter sınıf yönetimi anlayışı -II
Biz duygusundan çok ben duygusu gelişir. Daha çok ezbercilik egemen olur Derse ilgisizlik gelişir, öğrenci bir an önce dersin bitmesini ister. Öğretmen bireysel övme ve yermeler yaptığı için öğrenciler arasındaki ilişkiler kıskançlığa ve çatışmaya dönüşür. Sizlerin tamamen benim söylediğim şekilde yapan bağımsız, yenilikçi, eleştirel düşünen kişiler olmanızı bekliyorum.

5 Serbest (ilgisiz) sınıf yönetimi anlayışı -I
Öğrenciler tamamen serbesttir. Her şeyi yapmaları mümkündür. Öğretmenin çalışmalarında kararsızlık ve plansızlık mevcuttur. Öğrencilerin başarı düzeyi düşüktür. Öğrencilerin derste belli bir amacı olmadığından gerçek hayatta da belirli bir amaca yönelemez.

6

7 Serbest (ilgisiz) sınıf yönetimi anlayışı-II
Öğrenciler derslerde disiplinli davranamaz ve bu disiplinsizlik hayat boyunca sürer. Sınıfta öğrenme ve çalışma ortamı zayıftır. Öğrenciler sınıfta istediklerini yaptıklarından, isteklerin farklı olması nedeniyle çatışmalar olur.

8 Demokratik sınıf yönetimi anlayışı-I
En önemli unsur sorumluluğu paylaşmaktır. Öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçları dikkate alınır. Karar verme süreçlerine öğrenciler de katılır. Rekabet değil, işbirliği önemlidir. Öğrenciler objektif değerlendirilirler. Ne demek yanlış? Etik dersinde doğrunun daima görece olduğunu öğrendik!

9 Demokratik sınıf yönetimi anlayışı -II
Öğrenci kendi başına karar verme ve araştırma alışkanlığı kazanır. Anlayarak öğrenir Anlamlı bir disiplin duygusu gelişir. Öğrencilerde, sorumluluk, güven ve yardımlaşma duygusu oluşur. Öğrencilerin düşünceleri ve davranışları arasında dengeli bir uyum oluşur.

10 Sınıf Yönetimi Modelleri
Tepkisel Model Önlemsel Model Gelişimsel Model Bütünsel Model Geleneksel model olarak bilinir İstenmeyen durum veya davranışın değiştirilmesini amaçlar Düzeni sağlamak için ödül ve cezadan yararlanır Sınıf yönetimi becerisi yüksek olmayan öğretmenler bu modeli kullanır Hata yapmama anlayışına dayanır Gelecekte meydana gelebilecek istenmeyen davranışların tahmin edilmesi ve gerekli önlemlerin alınmasına dayanır Felsefesinde sorunun tespit edilmesi değil, sorun ortaya çıkmadan önce önlenmesi anlayışı vardır Öğrencilerin fiziksel, psikolojik, ahlaki, duygusal ve sosyal gelişim düzeylerine dayanır Her seviyedeki öğrencilerin gelişimsel özelliklerinde büyük farklılıklar olduğunu ileri sürer Üç modelin Sentezine dayanır Kapsayıcı bir sınıf iklimi oluşturmak için yukarıdaki modellerden öncelikle önlemsel modeli benimsemeli ancak bu süreçte öğrencilerin gelişim düzeyini de dikkate almak gerekecektir. Sınıflar tahmin edilemeyen yerler olduğundan gerektiği hallerde otoriter şapkanızı giyerek disiplini sağlamanız da gerekecektir.

11 Kapsayıcı bir sınıf iklimi oluşturmak için öneriler
Gerçekçi ve yazılı sınıf kuralları oluşturunuz. Tutarlı olunuz. Öğrencileri aktif kılınız. Derste dakikadan çok anlatım yöntemini kullanmayınız. Geri kalan sürede öğrencilerin çalışmasını sağlayınız. Ders süresini birbiri ile ilişkili iki üç etkinlik gerçekleştirilecek şekilde planlayınız. Etkinlikleri, materyalleri, desteğinizi vs. farklılaştırınız.

12 Rutin bir şekilde dersin başlaması gereken zamanda başlayıp, bitmesi gereken zamanda bitiriniz.
Bireysel anlamda uygun olmayan davranış sergilendiğinde durumla sessizce ve mümkünse özel olarak ilgileniniz. Sınıf içinde öğrencilerle disiplinle ilgili bir konuda tartışmaya girmeyiniz. Etkinliklere katılım, söz alma vs. gibi konularda daima eşit bir yaklaşım sergileyiniz (ör: Suriyeli öğrenciler cevabı bildiği halde dil yetersizliğinden dolayı parmak kaldıramıyor olabilir. Onları cesaretlendiriniz.)

13 Espri anlayışınızı ve kapsayıcı eğitime dair perspektifinizi muhafaza ediniz.
Kendinize ve öğrencilerinize karşı sabırlı olunuz. Aileleri yanınıza alınız. Öğrenci ile ilgili “endişelerinizi” mümkün olduğunca erken ve devamlı şekilde aile ile paylaşınız. Endişenizi anlatırken somut ve açıklayıcı olunuz. Diğer öğretmenlerle paylaşıma açık olunuz.


"PPT 6 Kapsayıcı bir eğitim için nasıl bir sınıf yönetimi yaklaşımı benimsemeliyim? Sınıfında Yabancı Uyruklu Öğrenci Bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları